Petrol aramada yerli gemi atağı

Türkiye'deki denizlerde yapılan petrol aralarında kullanılan yabancı gemiler tarihe karışacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı kendi petrol arama gemisini yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapacak yeni Araştırma Gemisi Tedarik Projesi'nde sona yaklaştı. MTA adına ihale sürecini yürüten Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) önümüzdeki hafta yüklenici firma ile sözleşme imzalanmasının ardından geminin yapımına hızla başlanacak.

Petrol başta olmak üzere enerjide yerli kaynakların gün yüzüne çıkartılması için önemli adımlar atan Türkiye, bu adımlara bir yenisini daha ekleme hazırlanıyor.

Denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları, bugüne kadar MTA Sismik-1, Dokuz Eylül Üniversitesi'ne ait Koca Piri Reis Gemisi ve kiralanan yabancı gemilerle yapan Türkiye, son teknolojiyle donatılmış yerli yapım sismik araştırma gemisine sahip olmak için düğmeye bastı.
MTA'nın sahip olacağı gemi için ihale süreci tamamlanırken, MTA adına ihale sürecini yürüten SSM'nin önümüzdeki hafta yüklenici firma ile yaklaşık 100 milyon euroluk sözleşmeyi imzalanmasının ardından geminin yapımına hızla başlanacak.
Planlamalara göre, 2014'de tamamlanacak yaklaşık 86 metre uzunluğunda 22 metre genişliğindeki gemi, okyanuslarda bile üç boyutlu sismik arama yapabilecek yeterlilikte olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir