"Kimse genel affı beklemesin"

Başbakan Yardımcısı Arınç,"Bir genel af veya af beklentisi içinde kimse olmasın" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bülen Arınç, Ergenekon ve Balyoz davaları hakkında yöneltilen sorulara, bir davanın tamamlanması halinde kanunen yeniden yargılanma talebinde bulunulabileceğini söylerken, 'Genel af' tartışmaları hakkında, "Hiç birimiz ağzımıza şu veya bu suçlular için af konusunu getirmeyiz. Hükümet olarak da bizim böyle bir düşüncemiz yok" açıklamasını yaptı.

Arınç, Başbakanlık muhabirleriyle Ankara'da bir araya geldi. 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili açıklamalar yapan Arınç, "Seçimlere yaklaştığımız aylarda hükümet yıpratılmaya çalışılıyor" dedi.

Arınç'ın konuşmasından satır başları;

Türkiye kendisi hareketli bir ülke, güçlü bir ülke. Ben baktığımda 11 yıldır devam eden istikrarlı hükümetin önemli işler başardığını görüyorum. Türkiye’de gerçekten maddi planda yapılan ekonomiyi yeniden inşa etmek, makro ekonomik göstergelerden her bireyin refah içinde yaşama kavuşmasına kadar, tüm sektörlerde çok önemli işler başardığını söylüyoruz.

Geçmişte çok kırılgan bir yapı vardı. Siyaset dışı kurumlar hükümetlere de kolaylıkla müdahale edebiliyordu. 11 yılda ilmik ilmik örülen yeni bir yapı var. Yeni Türkiye’de diyebiliriz. Vesayetlerin müdahalelerin ortadan kalktığı sivil asker ilişkilerinin yeniden kurulduğu, Türkiye’den anti demokratik uygulamaların sona erdiği bir dönem yaşıyoruz.

İktidarın yıpranmış olduğunu tescillemek isteyenler çıkabilir.

Ergenekon ve Balyoz davaları

Bir genel af ve af beklentisi içinde hiç kimse olmasın. Af kelimesi çok tehlikeli bir kelime. Hükümetten parlamentodan birisi konuşursa herkes de büyük bir beklenti oluşur.

İçerideki insanları düşünün, afla yatar afla kalkarlar. Hiç birimiz ağzımıza şu veya bu suçlular için af konusunu getirmeyiz. Hükümet olarak da bizim böyle bir düşüncemiz yok. 
Bu tartışmanın elbette bazı insanları heyecanlandırdığını düşünebiliriz.

Genelkurmay Başkanı'ndan, arkadaşlarım sordu haberim yoktu. Bir başvuruda bulunduğunu duydum. 

Başvurunun içeriği ile ilgili bir bilgi yok. Bazı avukatların sözleri var. O avukatlar neyi ne kadar biliyorlar ben bilmem. Ama Genelkurmay Başkanımızın, Genelkurmay mensubu, bunların yargılananları olduğu kadar, aileleri çocukları ve arkadaşları da vardır. Eğer gerçekten bazı konulara yargının dikkat etmelerine inanmışlarsa, başsavcılığa, bir müracaattır şüphesiz. Bunun gerektiğince yeterince değerlendirilmesi gerekir.

Bu talepler karşısında, hukuk devleti olan Türkiye’de yargının yapacağı şeyler vardır. Ya bu iddiaları değerlendirdikten sonra bu konuda yapılacak bir şey yoktur, yapılacak şey bunlardır diyebilir.

Uzun tutukluluklar tahliyeye dönüşmeli

Ben üç seneden beri, uzun tutukluluk sürelerin cezaya dönüştüğünü söylüyorum. Tahliyeye dönüşmesi gerektiğini söylüyorum. Adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 

Hayat'da durdurulan TIR

Bu konuda İçişleri Bakanımız Efkan Ala'nın yaptığı açıklamların yeterli olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi soğuk kış aylarındayız ve Suriye'ye ve birçok bölgeye çeşitli ihtiyaç yardımları yapıyoruz.

Mehmet Ali Şahin'in Yargıtay'daki  davaya ilişkin ifadeleri

Başbakan Yardımcısı Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtaydaki bir davaya ilişkin ifadeleriyle ilgili ise "Şüphesiz önemli bir olay sayılabilir. Dolayısıyla Yargıtayın bunu kendi içerisinde araştırması ve varsa herhangi bir kötüye kullanma görevlerini, bu konuda bir işlem yapabilmesi için Mehmet Ali Şahin Bey'in bir yazıyla bunu duyurması, Sayın Şahin'in de bu konudaki bilgilerini Yargıtay'a aktarması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

"Fişleme yapmadık"

Bülent Arınç, "Fişleme yapmadık bunu ahlak dışı sayarız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "İade-i muhakeme yani yargılamanın iadesi hukukumuzda yer alıyor. Bazı şartlar yerine geldiğinde yargılamanın iadesi mümkün olabilir. Yargılamanın iadesi sadece bitmiş davalar için mümkündür. Devam eden davalar konusunda yargılamanın iadesi söz konusu değildir. Ceza davalarında delil serbestisi esası vardır. Delil getirmek serbesttir. Dava bitene kadar şüpheli veya avukatı 'şuna da bakılsın şu da dinlensin' diye talebte bulunursa mahkeme bunu değerlendirir" diye konuştu.

Arınç'tan danışmanlarına eleştiri: "Çıt çıt çıt şu kadar tweet attım"

Sosyal medyayı kullanan danışmanlarını eleştiren Bülent Arınç, Twitter başta olmak üzere siyasilerin sosyal medyayı kullanma alışkanlığının hastalık haline geldiğini söyledi. Arınç, öncelikle Bakanların bu işten vazgeçmesini tavsiye ederek sözlerine şu şekilde devam etti;

“Biz tweet hesabımızdan kimseyi rencide edecek, flaş bir şeyler yazalım, trend topic olsun hevesinde değiliz. Ama bu öyle bir hastalık haline geldi ki, bakıyorsunuz bakan arkadaşlarımız bile çıt çıt çıt, elinde cep telefonu sabahtan akşama kadar bunlarla uğraşıyorlar. Bu işten vazgeçsinler, öncelikle bakanlar. Danışman sıfatı taşıyan insanlar çıt çıt çıt, şu kadar tweet attım, şu kadar retweet aldı, elinin körü oldu. 

Bunlar iş değil. Bunlar yazılıp çizilip söyleyince siz haklısınız tabi. Bir tartışma başlıyor. ‘Fişlemeler ahlaksızlıktır’ diyen bir insan bu konu karşısında ne diyebilir? ‘Bir başka gazetede böyle bir başlık gördüm paylaşmış oldum.’ E paylaşma.” 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir