Scada ile bir milyon liralık enerji tasarrufu sağladı

Alarko Carrier uzaktan izleme ve kontrol sistemi olan Scada ile 7 yılda bir milyon liradan fazla enerji tasarruf elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alarko Carrier, "Enerji Yönetim Sistemi"nde kullandığı izleme ve kontrol uygulamasıyla elektrik enerjisi kullanımında yüzde 33'lük tasarruf sağlarken, 2004 yılından bu yana bir milyon 145 bin liralık tasarruf elde etti.

Alarko Carrier Yardımcı İşletmeler Müdürü ve Enerji Yöneticisi Erkin Savçın, yaptığı açıklamada, haberleşmeyi sağlayan cihazlar, kontrol-kumanda merkezi, yazılım ve PLC gibi unsurlardan oluşan "Scada" uygulamasını kullandıklarını, kullanılan sistemin bir uzaktan izleme ve kontrol sistemi olduğunu bildirdi.

Savçın, uygulamayla işletmenin enerji kullanım yoğunluğu haritasını çıkardıklarını, tüm bu çalışmalar sonucunda British Standarts Institution (BSI) tarafından belgelenen ve enerji yönetimi ile ilgili bir standart olan BS EN 16001 Enerji Yönetimi Sistem Standardı'nın belgelenmesine altyapı olarak uygun durumda olduklarını, hem elde ettikleri tasarruf oranları hem de "başarılı" altyapılarının kendilerine Türkiye'de belgelenen ilk firma olma ayrıcalığı getirdiğini kaydetti.

Türkiye'de "enerji uzaktan izleme, kontrollü ve yönetimi uygulamalarının" yaygın olmasa da kullanılmaya başlandığını dile getiren Savçın, enerji kullanımını azaltıcı proje ve kontroller konusunda Alarko Carrier olarak 2001'den bu yana çalıştıklarını, 2004'ten beri de çalışmalarının hızlanarak sürdüğünü ifade etti.

Elektrik enerjisi kullanımında bugün yüzde 33'lük tasarruf sağladıklarını bildiren Savçın, "Ofis aydınlatmalarında gerçekleştirdiğimiz çalışma sonunda yüzde 45, üretim aydınlatmalarında yüzde 48, bina dış cephe ve çevresel aydınlatmada ise yüzde 42 oranında elektrik tasarrufu sağladık. Basınçlı hava sisteminde kaçakları önleyerek de yüzde 54 oranında elektrik tasarrufu elde ettik. Çalışmalarımız neticesinde 2004 yılından bu yana toplam bir milyon 145 bin liralık tasarruf sağladık" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir