TSK'dan Arnavutluk'a askeri yardım

TSK, Arnavutluk'a askeri malzeme yardımı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİRAN - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Arnavutluk'a askeri malzeme yardımı yaptı. Başkent Tiran yakınlarındaki Zallherr Kışlasında düzenlenen törene, Arnavutluk Savunma Bakanı Mimi Koheli, Türkiye Cumhuriyeti Askeri Ataşesi Kurmay Albay Nizamettin Doğar, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar ve diğer davetliler katıldı. 

Türk Askeri Ataşesi Doğar, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arnavutluk hükümetleri arasında askeri alanında işbirliğinin 1993 yılından bu yana devam ettiğini söyledi. Bugün teslim edilen yardım malzemeleri hakkında bilgi veren Doğar, 37 araç, 4 jeneratör, makinalı tabanca, telsiz, kompozit yelekleri, dalgıç malzemelerinin Arnavut askerine teslim edildiğini, malzemelerin toplam değerinin 3 milyon 137 bin dolar olduğunu ifade etti. 

Hem askeri malzemele hem de insani eğitim alanında Arnavutluk'a yardımda bulunduklarını ifade eden Doğar, uzun süreli eğitim almak üzere 87 öğrencinin Türkiye’de bulunduğunu vurgulayarak, "Bunlar bir yardım olarak algılanmamalı, biz bu seferki yardımları yılbaşı hediyesi olarak sunuyoruz" dedi. 

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Bayraktar ise Türkiye ile Arnavutluk ilişkilerinin stratejik seviyeye yükseldiğini ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bayraktar, "Türkiye hükümeti her zaman ve her konuda Arnavutluk’un yanında olacaktır" dedi. 

Yardımlarından dolayı Türk hükümetine teşekkür eden Arnavutluk Savunma Bakanı Kodheli de "1993 yılından bu yana silahlı kuvvetler arasında daima sıkı işbirliği oldu, Arnavutluk hükümeti ve askeri kuvvetleri bundan memnuniyet duyuyor. NATO dahilinde elimizden geldiğince müttefiklerimizle dünya barışına katkıda bulunmaya çalışacağız" diye konuştu. 

Türk askeri ataşesi Doğar, törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in mesajını okudu:

“Arnavutluk’la 500 yıllık süren ortak bir geçmiş var, Arnavutluk bizim kardeşimizdir. Arnavutluk NATO’da bizim müttefiğimizdir. Arnavutluk, küçük bir ülke olmasına rağmen NATO’da aktif bir rol oynamaktadır. 1993 yılından bu yana Arnavutluk ordusu modernizasyonu çerçevesinde bir model ordu haline getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalar hem teçhizat malzemeleri kapsamında hem de insani eğitim.”

Bu konularda ilginizi çekebilir