Türkiye-Hollanda gerilimi sosyal medyaya sıçradı

Diplomatik gerilim, bugün sosyal medya sitesi Twitter'da kişi ve kurumların sosyal medya hesaplarının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmesiyle yeni bir boyut kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile Almanya ve Hollanda arasındaki gerilim ile bağlantısı olmayan kişi ve kurumların sosyal medya hesapları bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediği görülen bir mesaj yayınlandı.

Yayın kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerine, bazı şirket yöneticilerinden sıradan kullanıcılara kadar birçok kullanıcının Twitter hesabından Türkçe "Nazialmanya" ve "Nazihollanda" hashtag'lerini içeren ve politik vandalizme benzeyen mesajlar yayınlandı.

Türk bakanların siyasi propaganda yapmasını engellemesi nedeniyle önceki hafta Almanya ile gerilim yaşayan Türkiye, hafta sonunda bakanların toplantılarını engelleyen Hollanda'ya sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı ve hükümet Almanya'nın ardından Hollanda'yı da "Nazi" olarak nitelerken Pazartesi günü bu ülkeye dönük bazı siyasi yaptırım kararları aldı.

Bu mesajı yayınlayan hesaplar arasında İngiltere Sağlık Bakanlığı, BBC Kuzey Amerika, Reuters Japonya, Forbes dergisi, Uluslararası Af Örgütü, UNICEF ABD ve Duke üniversitesinin yanı sıra ABD'li telekom operatörü Sprint'in CEO'su Marcelo Claure de bulunuyor. Hesapların bir kısmının daha sonra bu mesajı sildiği görülüyor.

BBC Kuzey Amerika hesabında, "Herkese merhaba - hesabı kontrolünü geçici bir süre kaybettik, ama şimdi normale döndük. Teşekkürler" denildi.