Türkiye yeniden siyasi denetimde

AKPM'de yapılan oylamada Türkiye'nin denetim sürecine geri dönmesine 45'e karşı 113 oyla karar verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurulunda, Türkiye'nin denetim sürecine alınmasını isteyen "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu raporu gündeme alındı.

Oturumun sonunda yapılan oylamada, Türkiye'nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarı 45'e karşı 113 oyla kabul edildi.

Türkiye böylece denetimden çıkıp, daha sonra yeniden denetime alınan ilk ülke olmuş oldu.

Denetim süreci, Türkiye'nin AB ile müzakereleri yürütmek için gerekli olan Kopenhag kriterlerini yeterli düzeyde karşılayamadığı anlamına geliyor.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile ilişkiler hakkında yarın oturum düzenleyecek.

Türkiye'nin AKPM geçmişi

Türkiye'nin 1949 yılında kurucu üye olarak dahil olduğu AKPM'de 1990'lı yıllarda oluşturulan "denetim süreci" üye ülkelerde demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) temel değerlerini tesis etmeyi amaçlıyor ve uygulanmasını denetliyor.

1996'da bu sürece dahil edilen Türkiye, yapılan yapısal değişiklikler ve düzenlemeler sonrası 2004'te süreçten çıkarılarak "denetim sonrası izleme sürecine" dahil edilmişti.

Kararın onaylanmasıyla Türkiye, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna'nın bulunduğu ülkeler ligine gerilemiş oldu.

AKPM'nin kararına Türkiye'den tepkilerAKPM'nin kararına Türkiye'den tepkiler

Piyasa, sınırlı tepki verdiPiyasa, sınırlı tepki verdi

Dışişleri: İlişkiler gözden geçirilecekDışişleri: İlişkiler gözden geçirilecek