'Vekil sayısı niye artıyor?'

Anayasa değişikliği ile vekil sayısının 600'e çıkarılmak istenmesini eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Niye 600'e çıkarıyorsun? 550 de fazla, normali 450'dir. Hepiniz ödüyorsunuz o 600 vekilin vergisini." diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hayırlı Üniversiteliler Platformunun düzenlediği toplantıda gençlerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, halk oylamasına sunulacak anayasa değişiklik paketinde, cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisinin verilecek olmasını eleştirdi.

1924 anayasasında bir tartışma çıktığını ve "Mustafa Kemal'e meclisi feshetme yetkisi verelim" dendiğini, bunun parlamentoda tartışıldığını anlatan Kılıçdaroğlu, "O zaman vekiller, 'Mustafa Kemal'i seviyoruz ama millete ait olan bir yetkiyi Gazi Mustafa Kemal kullanamaz, parlamentoyu feshedemez' demişlerdir ve meclisi feshetme yetkisini vermemişlerdir." diye konuştu.

Değişiklikle Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12'sini, HSYK üyelerinin yarısını başkanın tayin edeceğini, yarısını da kendi parlamentosundan çıkaracağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir parti başkanı yargı üyelerini atıyorsa o ülkede bağımsız yargıdan, yargının tarafsızlığından söz edilemez." dedi.

Kılıçdaroğlu, milletvekili sayısının artırılmasını eleştirerek, "Parlamentoda 550 milletvekili var. Sayıyı 600'e çıkarıyorlar, niçin? Niye 600'e çıkarıyorsun? 550 de fazla, normali 450'dir. Ve hepiniz ödüyorsunuz o 600 vekilin vergisini. Vergi veriyorsam hesap verecekler. Peki bu değişiklikle kurulacak hükümet hesap veriyor mu? Hayır vermiyor." diye konuştu.

"Değişikliğin nedenini anlatamıyorlar"

İktidarın, anayasa değişikliğinin neden yapıldığını anlatmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Vatandaşa demeleri lazım, 'şunun için gideceksin ve evet oyunu kullanacaksın'. Anlatamıyorlar. Anlattıkları bir şey var. 'Hayır verirseniz teröristsiniz'. Bunu söyleyen insanlar, halkını sevmeyen insanlardır." dedi.

Değişikliği televizyonda tartışma önerisini yineleyen Kılıçdaroğlu "Eskiden seçimler olurken siyasi parti liderleri televizyonlara davet edilirdi, bir masanın etrafında otururlardı, soru sorulurdu ve her lider aynı ortamda, aynı gazetecilerin önünde sorulara yanıt verirdi. İnsanlar da evlerinde dinlerlerdi. Sayın Devlet Bahçeli'ye de Sayın Binali Yıldırım'a da çağrı yapıyorum, arzu ederlerse Sayın Recep Tayyip Erdoğan da gelebilir. Oturalım hep beraber bu anayasa değişikliği ne getiriyor, ben konuşayım, onlar da konuşsun. Madem ki ben doğruları söylemiyorum, televizyon ekranında beni mahcup etsinler. Cesaret edip gelemiyorlar. Neden? Biz doğruları söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Niçin Anayasa Mahkemesine gitmedik?"

Değişikliğin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmadıklarını hatırlatan CHP lideri, "Niçin Anayasa Mahkemesine gitmedik? Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Tamimi nedeniyle gitmedik. Ne diyor Amasya Tamimi'nde? 'Milletin istiklalini, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.' Şimdi aynı süreci yaşıyoruz. Milletin istiklalini, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Ben bu milletin sağduyusuna güveniyorum." dedi.

Baykal: İfademi aldılarBaykal: İfademi aldılar

Bu konularda ilginizi çekebilir