Yayladağ sınır kapısı kapatıldı

Bakan Yazıcı, Türkiye-Suriye sınırındaki Yayladağı Kara Hudut Kapısı'nın geçici olarak kapatıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye-Suriye sınırındaki Yayladağı Kara Hudut Kapısı'nın geçici olarak kapatıldığını bildirdi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış ve Akçakale kara kapılarındaki gümrük hizmetlerinin 24 Temmuz 2012, 20 Eylül 2012 tarihlerinde yeniden planlandığını ve bazı sınırlamalara gidildiğini belirtti.
Suriye ile Türkiye arasındaki gümrük kapılarını çok sıkı şekilde takip edip denetlediklerini ifade eden Yazıcı, Reyhanlı'da meydana gelen patlamadan sonraki gün Yayladağı Gümrük Kapısı'nı faillerin kaçmasını önlemek amacıyla geçici olarak kapattıklarını kaydetti.
Geçen süre zarfında birtakım değerlendirmeler yaptıklarını, "Suriye hükümeti taraftarlarının Türkiye;ye giriş-çıkış yaptığı tek kapının Yayladağı Gümrük Kapısı olduğunu" belirten Yazıcı, "Güvenlik algısı son derece yüksek. Dolayısıyla insanların, giren-çıkan insanların her birini hiç kaçırmadan ya fiziki olarak aramaya tabi tutacaksınız veya başka yöntemleri devreye sokacaksınız" değerlendirmesinde bulundu.
Yayladağı Kara Hudut Kapısı'na ilişkin, son dönemde Hatay Valiliği ile birtakım değerlendirmeler ve istişarelerde bulunduklarını belirten Yazıcı, şöyle devam etti:
"Söz konusu kapıda muhtemel güvenlik sıkıntılarını önleyebilecek herhangi bir alt yapı sisteminin bulunmaması, ekonomimize ciddi bir katkı sağlamamakla birlikte hala faal olan kapının Suriye;de yaşanan iç savaş ve güvenlik zafiyetlerine ülkemizi de açık hale getirecek birtakım şahıslar ve faaliyetler için uygun ortam sağlaması, kapıda halihazırda çalışan personelin iş yoğunluğu ve ticari faaliyetler açısından daha çok ihtiyaç içerisinde olduğu bilinen ve Suriye;ye açılan diğer kara hudut kapılarına aktarılmasının daha faydalı olması, kapıdan giriş ve çıkış yapan Türk ve yabancı vatandaşlarının can ve mal güvenliğinin korunması için söz konusu kapıda bazı teknik alt yapı ve güvenlik tedbirlerinin alınması açısından belli bir zamana ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle geçici olarak kapatılması yönünde görüşümüz bugünkü yazımızla Hatay Valiliğine gönderilmiştir."
Yayladığı Kara Hudut Kapısı'nın herhangi bir olumsuzluğu önlemek adına 1 ay süreyle Türk ve yabancı vatandaşlarına yönelik sadece giriş gümrük hizmeti vermeye devam etmesinin yerinde olacağı değerlendirmesinde bulunan Yazıcı, hem kapının altyapı donatılarını takviye etmek hem de güvenlik amaçlı hizmetleri daha etkin hale getirmek amacıyla geçici olarak durdurduklarını bildirdi.
Yazıcı, daha önce Suriye'ye giriş yapmış ya da Suriye üzerinden yabancıların Türkiye;den geçmek suretiyle transit seyahatlerini gerçekleştirmeleri için 1 ay süreyle bugünden itibaren bu tür hizmetlere yönelik gümrük hizmetlerini sürdüreceklerini belirtti.

"Yeniden hizmete açılacak"

Bir ay sonunda, Yayladağı Gümrük Kapısı ile alakalı yapmayı planladıkları iyileştirmeleri gerçekleştirdikleri takdirde yeniden hizmete açılacağına dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:
"Şayet bir ay içerisinde gerçekleştirmeyecek durumda olursak, 1 aydan sonra gümrük hizmeti geçici olarak tamamen durmuş olacak.
Bugünden itibaren giriş-çıkış tüm gümrük hizmetleri Yayladağı Gümrük Kapısı'nda geçici olarak durdurulmuştur. Sadece Suriye tarafında olup Türkiye'ye geçecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşları da Türkiye üzerinden transitleriyle alakalı bu transferi sağlamak üzere bir ay süreyle bu giriş yapanlara gümrük hizmeti verilecek."