Güney Kore Merkez Bankası faiz düşürdü

Güney Kore Merkez Bankası, hükümetin ekonomiyi destekleme çabaları kapsamında Mayıs 2013’den bu yana ilke kez faiz oranını düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - Güney Kore Merkez Bankası, rekor seviyeye yükselen hane halkı borçlarının hükümetin ekonomiyi destekleme çabalarını yavaşlatması ile Mayıs 2013’den bu yana ilk kez kez faiz oranını düşürdü.

Lee Ju Yeol başkanlığındaki Güney Kore Merkez Bankası Seul’da yaptığı açıklamada, 7 günlük yeniden satın alma oranının yüzde 2.5’ten yüzde 2.25’e düşürüldüğünü belirtti. 

Başkan Park Geun Hye, durgun seyreden emlak piyasasını canlandırmak ve son çeyrekte bir yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine gerileyen ekonomik büyümeyi desteklemek için alınan önlemler kapsamında geçtiğimiz ay 11.7 trilyon von (11.3 milyar dolar) parasal genişleme açıklamıştı. Hedeflenin altında seyreden enflasyon merkez bankasına hareket alanı sağlarken, düşük borçlanma maliyetleri 2013 yılının sonunda net gelirin yüzde 135 oranında borçlanmış olan hane halkını daha fazla borçlanmaya yönlendirebilir.

Seul’da bulunan Standard Chartered Plc araştırma müdürü Parl Chong Hoon, “Güney Kore MB, teşvikin etkilerini yükseltmek için çabalıyor. Politika yapıcılar, hane halkı borçlarının kısa vadede sistematik bir risk teşkil etmediğine insanları inandırarak harcama yapmalarına teşvik etmeye çalışıyor” dedi.