Güney Kore'den Kim'i kızdıracak hamle

Güney Koreli bir aktivist, içinde ABD ile Kuzey Kore arasında gerilime neden olan Sony'nin "Interview" (Röportaj) filminin DVD'lerinin bulunduğu balonları Kuzey Kore'ye göndereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Koreli aktivist Park Sang-hak, Sony Entertainment firmasının Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a suikast girişimi kurgusuna yer veren "Röportaj" filmini 100 bin DVD ve flaş bellek içinde ocak ayının sonlarında Kuzey Kore'ye balonlarla göndereceğini belirtti. 

Korece alt yazıyla hazırlanan filmi içeren DVD'leri ve flaş bellekleri finanse eden merkezi ABD'deki İnsan Hakları Vakfı ile işbirliği yapan Park, vakıf yetkililerinin 20 Ocak'ta Güney Kore'yi ziyaret edeceklerini ve DVD'leri getireceklerini söyledi. Park, "Hava koşulları uygun olursa balonları hemen göndermeye başlayacağını" ifade etti.

Park, bu eylemi Kuzey Kore lideri Kim'in etrafındaki "idolleştirmenin kırılması" amacıyla yapacağını belirtti.

Eylemin ne kadar başarılı olacağı tartışmalı çünkü Kuzey Kore'de çok az sayıda kişinin bilgisayar ya da DVD oynatıcısına sahip olduğu biliniyor.

Sony firması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a yönelik suikast girişimini konu alan komedi filmi nedeniyle "Barış Muhafızları" (Guardians of Peace) adındaki bilgisayar korsanlarının siber saldırılarına ve tehditlerine maruz kalmıştı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sony'ye yönelik siber saldırılardan Kuzey Kore'nin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip olduklarını açıklamış, Barack Obama da Sony'ye yönelik siber saldırı nedeniyle Kuzey Kore'ye "orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği" bir yanıt vereceklerini söylemişti.

Pyongyang yönetimi ise saldırının arkasında kendilerinin bulunduğu iddialarını reddetmişti. ABD ile Kuzey Kore arasında gerilime neden olan "Röportaj" filmi, Noel gününde ABD’de bazı sinemalarda gösterime girmişti.