Güvercin, şahin, panda…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Bir toplantıda iki iktisatçı varsa en az iki ayrı görüş vardır. İktisatçılar Fed yetkilisi ise üçüncü bir görüş çıkarsa şaşırmayın.  Üç gün ara ile Fed başkanları Dudley ve Fischer tarafından yapılan açıklamalar bu anlamda bizi şaşırtmadı.

Piyasalar Fed konuşunca dinliyor ve ciddiye alıyor.  New York Fed Başkanı Dudley’in eylül ayında faiz artırma ihtimalinin düştüğünü söylemesinin ardından piyasalardaki kaos havası tersine döndü.

Wall Street büyümenin güçlü olduğu faizlerin düşük kalmaya devam edeceği bir ortamı kutlamaya başladı. Aylık bazda %2 artan dayanıklı tüketim malı siparişlerinin ardından ABD ikinci çeyrek büyümesi de %3,7 ile beklentilerin çok üzerinde gelmesine rağmen faiz artırım beklentisi ötelendi.

Müzik çalıyorsa dans devam eder ilkesiyle Wall Street’ten Şangay borsasına kadar yayılan bir alım dalgası görüldü. Çin Merkez Bankası’nın  aldığı önlemlere rağmen kıpırdamayan Şangay borsası kayıplarının küçük bir kısmını geri aldı.

Ancak Dudley’in güvercin taklasının yarattığı iyimserlik fazla uzun sürmedi. Fed Başkan Yardımcısı Fischer’in küresel belirsizliklerin azalmasını  beklediğini ve eylül ayında faiz artırımının yeniden gündeme gelebileceğini söylemesinin ardından hava bozdu.

Fed’in şahinlerinden Bullard’ın açıklaması da benzer yönde. Bullard, eylül ayında faizlerin artırılması gerektiğini savunuyor. Küresel fırtınanın 17 Eylü'le kadar sakinleşeceğini ve faiz artırımının potaya gireceğini savunuyor.

Yapılan açıklamalar Fed’in eylül ayında vereceği kararda önümüzdeki iki haftada ABD’de açıklanan veriler  kadar küresel risk iştahını da dikkate alacağını gösteriyor. Gelecek hafta yayınlanacak ABD PMI verisi Çin’deki yavaşlamanın ABD ekonomisi üzerindeki etkisi hakkında fikir verecek.

Ancak asıl önemli olan cuma günü yayınlanacak tarım-dışı istihdam verisi. Yeni istihdamın 230.000’in altında kaldığı, ücret artışının %2,0’nin üzerine çıkmakta zorlandığı ve Çin’deki ayı piyasasının Panda ile sınırlı kaldığı bir ortamda Eylül ayının pas geçilmesi muhtemel. Petrol fiyatlarındaki spekülatif düşüşün ve son iki gündeki yükselişin FOMC’nin veri setinde önemli bir rolü olmayacaktır.

Bizim görüşümüzde önemli bir değişiklik yok. İkinci yarı stratejimizde Fed’in faiz artırımına Aralık ayında başlayacağı ve toplamda faizleri 100 baz puan artıracağını öngörmüştük. Aralık yerine Eylül’de başlamasının faiz ve kurlar üzerindeki etkisi sınırlı olur. Bizim için ne zaman başlayacağından daha önemli soru toplamda ne kadar artıracağı.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019