"Hak ve özgürlükleri garanti altına alan bir paket"

İçişleri Bakanı Ala, iç güvenlik reform paketinin, milletin can ve mal güvenliğini emniyet altına alırken, hak ve özgürlüklerini de garanti altına alan bir paket olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Efkan Ala, iç güvenlik reform paketinin, milletin can ve mal güvenliğini emniyet altına alırken, aynı zamanda hak ve özgürlüklerini her türlü otoriteye ve şiddete karşı da garanti altına alan, onların rahatlıkla kullanılmasını sağlayabilecek ortamı sunabilecek, kapsamlı bir paket olduğunu söyledi. 

Ala, Deniz Müzesi'nde düzenlenen Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumunun (BSCF) 15. Liderler Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

İç güvenlik paketi konusunda basında gündeme getirilen kaygılarla ilgili bir soruya Ala, "Vatandaşlarımızdan memnuniyet var.  Hepsini bir arada değerlendirmek lazım.  Bu, iç güvenlik reform paketidir. Türkiye'nin uzun dönemdir beklediği ciddi konular içermektedir. O bakımdan aslında milletimizin can ve mal güvenliğini emniyet altına alırken, aynı zamanda hak ve özgürlüklerini her türlü otoriteye ve şiddete karşı da garanti altına alan, onların rahatlıkla kullanılmasını sağlayabilecek ortamı milletimize sunabilecek kapsamlı bir iç güvenlik reform paketidir bu" şeklinde yanıt verdi. 

Paketin, vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya dönük düzelemeler içerdiğini vurgulayan Ala, paketin nüfustaki düzenlemelerden emniyetteki yapılanmaya, sahil güvenlik ve jandarma komutanlıklarının teşkilat yapısı ve İçişleri Bakanlığı'yla ilişkilerinden ehliyet hizmetlerinin sivil kadrolara kaydırılmasına kadar pek çok alanı kapsadığını söyledi. Ala, bazı hizmetlerin sivil kadrolara kaydırılmasıyla 5 binden fazla polisin sahada görev alacağını ve güvenlik hizmeti sunabileceğini kaydetti. 

"Daha önceki alışkanlıklarımızla değerlendirme yapmamak gerekir" ifadesini kullanan Ala, "Burada önemli olan, her attığımız adım önceki adımdan daha çok şey kazandırıyor vatandaşımıza. Hiçbir zaman bunlar birbirinin alternatifi değildir. Biz güvenlik hizmetini hükümet programında da ve benim kendi anlayışıma göre de şöyle tanımlıyoruz: Güvenlik hizmeti, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini özgür bir biçimde, kaliteli biçimde ve gelişmiş ülkelerin standartlarında yaşayabilmelerine imkan tanımak için ihtiyaç duyduğumuz bir kamu hizmetidir" diye konuştu. 

Gerçekleştirilen değişikliklerin buna yönelik olduğunu ifade eden Ala, şunları kaydetti: 

"Daha sonra daha başka değişiklikler de yapacağız. Yani bizim gerçekten sistem olarak eş zamanlı, çok alanlı reforma ihtiyacımız var.  AK Parti hükümetleri reform hükümetleridir, bundan sonra daha çok reformu tanıştıracağız memleketimizle, çok fazla reform yapacağız ve o reformların hepsinin ana ekseni ve hedefi memleketimize, insanımıza daha kaliteli kamu hizmeti sunmak olacaktır." 

"Vatandaşımızın hayatını hiçbir anlamda zorlaştırıcı paket olmayacak" 

Yeni reformların ne olacağına yönelik bir soru üzerine Ala, her alanda, her bakanlığın sunduğu hizmetlere, kamu hizmetlerine, merkezi, yerel idarelerin sundukları, sunacakları hizmetlere ilişkin iş bölümlerine, teşkilat yapılarına, personel istihdam sistemlerine ve vatandaşlarla devlet mekanizması arasındaki ilişkilere dair, başta anayasa olmak üzere ve çeşitli dönemlerde anti-demokratik yöntemlerle yapılmış mevzuat temizlemeleri ve mevzuat değişiklikleri olmak üzere, mevzuatsızlaştırma dahil olmak üzere, birçok alanda çok değişiklik yaptıklarını ve yapacaklarını söyledi. 

Ala, bazı alanlarda "mevzuat mezarlığı" olduğunu dile getirerek, "O kadar çok mevzuat var ki bir alanı düzenleyen, gerçekten o alanda iş yapabilmeyi zorlaştırıyor. Bunları kolaylaştıracağız, bunları sadeleştireceğiz. Gelişmiş ülkelerde, AB ülkelerinde vatandaşa nasıl hizmet sunuluyorsa, ne kadar kolaylaştırılmış ise biz daha fazlasını yapmayı hedefliyoruz ve bunları yapacağız. Daha önce çeşitli paketler geliyordu, yine gelecek bunun gibi ama hepsi vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran ve vatandaşını odağına alan bir anlayışla hazırlanmış paketler olacaktır. Hiçbirisi vatandaşımızın hayatını hiçbir anlamda zorlaştırıcı paket olmayacaktır" diye konuştu. 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in restore edilen Büyük Sinagog'la ilgili sözleri konusundaki açıklamalara ilişkin soru üzerine de Ala, açıklamanın yapıldığını belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir