Halının üretim üssü, dünyaya tanıtıldı

Gaziantep 250'yi aşkın firma, bin 400 son teknoloji makineyle yılda ortalama 300 milyon metrekare halı üreten bir dünya devi olmayı başardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Dünya halı üretiminin "başkenti" Gaziantep, önemli bir fuar organizasyonuna imza atarak, firmaları dünyaya tanıttı.

 Ortadoğu Fuar Merkezinde (OFM) 26-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Domotex Gaziantep Makine Halısı Fuarı'na, aralarında Belçika, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ın da olduğu ülkelerden 159 firma katıldı. 4 gün boyunca Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan başta olmak üzere 7 bin 402 profesyonel ziyaretçi fuarı gezme fırsatı buldu.

Fuar, Türkiye halı sektörü ve ihracatına sağladığı katkının yanı sıra, kent ekonomisine de destek verdi. Fuar süresince başta oteller olmak üzere tüm mekanlarda doluluk yaşandı.

"Hem ürünlerin hem fuarın kalitesi yükseliyor"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'in halının üretim üssü ve sektörün dünya lideri olduğunu belirtti.

Bartık, sektörün Ar-Ge, teknoloji ve inovasyona yapılan yatırımlarla her geçen gün daha da güçlendiğine dikkati çekti. Kalitesiyle ihracatta metrekare fiyatını artıran, dünya trendini belirleyen halının daha da ileri nokta gelmesi için çalışacaklarını ifade eden Bartık, şöyle devam etti:

"Gaziantep 250'yi aşkın firma, bin 400 son teknoloji makineyle yılda ortalama 300 milyon metrekare halı üreten bir dünya devi olmayı başardı. Dünyada parça halının yüzde 57'sini üretiyoruz. Küresel pazarda onlarca markanın altında Gaziantep imzası var. 2008 yılında 1 metrekare halıyı 5,3 dolara satarken, 2013'te 8,7 dolara satmaya başladık, 2023 yılındaysa bu rakamı 15 dolara çıkarmayı hedefliyoruz."

"Böylesine güçlü bir sektörün tanıtımını kendi şehrinde yapması gerektiğine inanıyoruz" diyen Bartık, halı fuarcılığının lideriyle halı üretim liderini halının merkezinde bir araya getirdiklerini vurguladı.

Bu işin öncülüğünü 7 yıl önce olduğu gibi bu yıl da GTO'nun üstlendiğinin altını çizen Bartık, "GTO öncülüğünde 7 yıl önce hayata geçirilen Gaziantep Halı Fuarı, bu yıl yine GTO önderliğinde Domotex Gaziantep olarak düzenlendi. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde organize ettiğimiz fuar bundan sonra 'Domotex Turkey' olarak düzenlenecek" diye konuştu.

"Üreticiler arasında inovasyon yarışı yaşandı"

Bartık, fuarda adeta üreticiler arasında inovasyon yarışı yaşandığını söyledi.

Sektörün ürünlerde gösterdiği muhteşem gelişimin fuar görselliğinde de hissedildiğini kaydeden Bartık, kalite artışının stant dekorasyonlarına ve dizaynlarına da başarıyla yansıtıldığını dile getirdi.

Fuarların sadece ilgili sektörü değil beraberinde kentin diğer sektörlerine ve sosyal hayatına da pozitif yansımaları olduğuna işaret eden Bartık, fuarın tanıtım kampanyasında da Gaziantep hakkında bütüncül bir algı yaratmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir