'Halka arzlarda büyüme bekliyoruz'

SPK Başkanı Ertaş, hükümetin öncelikli dönüşüm programı sayesinde halka arzlarda büyüme beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım sürecini başlatması ve hükümetin çalışmalarında son aşamaya gelen Öncelikli Dönüşüm Programları kapsamında, halka açılmaların ve özkaynakla finansmanın teşviki düzenlemelerinin hayata geçirilmesiyle halka arzlarda büyüme beklediğini söyledi.

Programı fırsata çevirelim

Başbakan Ahmet Davutoğlu 2014 sonunda, Hükümet Programı'nda yer alan ve Türkiye'nin yapısal dönüşümü için hedeflenen paket açıklamıştı. Türkiye Elektronik Fon Platformu'nun (TEFAS) 9 Ocak'ta faaliyete geçmesinin ardından gelişmeleri ve platformun öneminin tartışıldığı panelde konuşan Ertaş, halka açılmaların ve özkaynakla finansmanın teşviki düzenlemelerinin yer aldığı öncelikli dönüşüm programı ile ilgili olarak, "Teknik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Bunu fırsata dönüştürelim" dedi.

Global piyasalarda Fed'e bağlı artan belirsizliklerin yabancı yatırımcının risk iştahını etkilemesi ve içeride siyasi dalgalanmalara bağlı olarak 2014 yılında halka arzlar durma noktasına geldi. Borsa İstanbul'da 2014 yılında olan halka arzların toplam büyüklüğü Kasım ayında Avivasa Emeklilik ve Ulusoy Elektrik'in eklenmesiyle 703 milyon liraya yükseldi, ancak 2013'teki 1.6 milyar doların altında kaldı. Geçen yıl genelinde Türkiye sermaye piyasalarının iyi bir performans gösterdiğine ancak halka arzlarda aynı performansın görülmediğine dikkat çeken Ertaş, bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirterek, halka arzlarla ilgili bir çalıştay önerdi.

1 Temmuz sermaye piyasaları için milat olacak

TEFAS'ın 9 Ocak'ta faaliyete alınmasının ardından 30 Haziran 2015'e kadar gerek aracı kuruluşların gerekse portföy yönetim şirketlerinin ve yatırım fonlarının yeni düzenlemelere uyum sürecinin tamamlanmış olacağını söyleyen Ertaş, şöyle konuştu: "1 Temmuz'dan itibaren artık yeni bir sermaye piyasası ile buluşacağız. Bundan sonra iş, portföy yöneticilerine, yatırım kuruluşlarımıza, Borsa, Takasbank, MKK gibi tamamlayıcı kuruluşlarımıza düşüyor. Ertaş, "Mevcut durumda bireysel emeklilik fonları dahil toplam fon büyüklüğü 70 milyar TL'yi aştı. Yıl sonu 90-100 milyar lira arasında bir rakamı hedefliyoruz. Gelinen noktanın ülkemizin makroekonomik büyüklükleri ile kıyaslandığında yeterli olmadığını, önümüzde alınabilecek büyük bir mesafenin olduğunu görüyoruz" dedi. "TEFAS'ı kısaca tek bir yatırım hesabı üzerinde faaliyette olan yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan elektronik bir fon süpermarketi olarak tanımladık" diyen Ertaş, TEFAS'ın "iyi olanın kazanacağı elektronik bir platform" olduğunu söyledi ve yıl sonuna kadar 1 milyar liralık ortalama işlem hacmine ulaşılması beklediğini belirtti. Sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan, fon pazarında rekabeti ve performansı artırması beklenen Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nda işlemler 9 Ocak'ta başladı. Platform, Takas ve Saklama Bankası tarafından işletiliyor.

Faizsiz finansal araçların ivmesi

Sermaye piyasalarında faizsiz finansal araçların üzerinde önemle durulan bir konu olduğuna işaret eden Ertaş'ın verdiği bilgiye göre, yapılan yeni düzenlemelerle 2013'de 3.1 milyar TL olan sukuk izinleri, 2014 yılında 12 milyar TL'yi aştı. İslam Kalkınma Bankası'nın 6 milyar dolarlık sukukları Borsa'da işlem görmeye başladı. 2013 yılında ilk düzenlemesi yapılan faizsiz enstrümanlardan oluşan emeklilik fonlarında 2014 yılı sonunda katılımcı sayısı 398,000 kişiyi, fon büyüklüğü de 1.1 milyar TL'yi aştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir