Halkbank 100 milyar doları aşacak, ilk 150'ye girecek

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu “2020’ye kadar Halkbank’ın piyasa ve marka değerini artırmak adına önemli adımlar atacağız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

2015’e girmeye sayılı günler kala yaptığı 5 yıllık stratejik planı açıklayan Halkbank, 2020’ye kadar bilançosunu 100 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Yeni yılda katılım bankasını da hayata geçirmeye odaklanan Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Dünyanın en büyük 150 bankası arasında yer almayı hedefliyoruz” dedi. 

Halkbank, 2015-2020 yılları için büyüme hedeflerini yeniden belirledi. 5 yıllık vizyonu çerçevesinde sermaye artırımı kararı alan ve bilanço hedefini 100 milyar dolar olarak revize eden banka, bu hedef doğrultusunda sermayesini de artırma kararı aldı. Bankanın ödenmiş sermayesi 1 milyar TL artırılarak 2 milyar 250 milyon TL’ye yükseltilirken banka böylece katılım bankasının sermaye taahhüdünü de yerine getirecek. 

Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, “Öngördüğümüz sermaye artışı ile köklerimizi daha derinlere inmek üzere sağlamlaştırarak İslami bankacılık gibi yeni dallara sahip olacağız” diye konuştu. 

Katılım bankası için öngörülen sermayenin özellikle bedelli sermaye artışı ile temin edilmesini tercih ettiklerini belirten Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bu sayede Halkbank’ın gelecek 5 yıllık dönemdeki büyüme hedeflerine ulaşmak için gereken güçlü sermaye yapısına sahip olmasını ve katılım bankasının sermayesinin Halkbank’ın mevcut kaynakları dışında farklı bir kaynakla kurulmasını amaçladıklarını belirtti. Başta Hazine olmak üzere bankanın ortakları tarafından gerçekleştirilecek sermaye artışı ile Halkbank önümüzdeki dönemde büyümeye odaklanacak. Katılım bankasının da katalizör olacağını belirten Taşkesenlioğlu, yeni bankanın ismi konusunda detay vermedi. 

Adımlarını hızlandıracak 

Taskesenlioğlu, “Bugüne kadar Halkbank markasını yurtiçinde ve yurtdışında önemli bir yere getirdik. Ancak şimdi adımlarımızı hızlandırma zamanımızın geldiğine inanıyor; bankamız için 2015’te önemli atılımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda gelecek 5 yıl için planlarımızı yeniden belirledik. Sermaye artırımı da bu planlamaya uygun olarak atacağımız adımların ilki olması açısından önem taşıyor. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla bilanço yapımızı daha da güçlendirecek, uluslararası piyasalarda sahip olduğumuz itibarı daha da yükseklere taşıyacağız.” 

Hedef dünya liginde yükselmek 

Halkbank’ın marka ve piyasa değerini artırmak için kolları sıvadıklarını ifade eden Taskesenlioğlu, “Halkbank Türkiye’nin yeni döneminde daha güçlü, daha hızlı ve daha karlı olmak üzere gerekli hazırlıklarını tamamladı. Sermaye artışı ile yeni dönemde rüzgarı arkamıza alarak yolumuza devam edeceğiz. Halkbank’ın rotasını Türkiye’nin en karlı bankası olarak 100 milyar ABD Doları'nın üzerinde bilanço büyüklüğüne ulaşacak şekilde belirledik ve geçmiş 10 yılda olduğu gibi gelecek 5 yılda da Halkbank’ın sektörün en dinamik bankası olmaya devam etmesini sağlayacağız. Paydaşlarımız, iş ortaklarımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımızla elele bankamızı hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyüteceğiz. Bu alandaki fırsatları yakından takip ederek Halkbank’ın ilk aşamada dünyanın en büyük 150 bankası arasında yer almasını hedefliyoruz” dedi. 

Paraf, 3.4 milyon adede yükseldi 

KOBİ denilince akla ilk gelen banka olmak istediklerini aktaran Taşkesenlioğlu, “2014’ün 3. çeyreğinde KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu ticari kredilerimizi yüzde 16,7 oranında artırarak 71,9 milyar TL’ye yükselttik. Türkiye’nin üretim ve ihracat alanında yaptığı yatırımların finansmanında bankacılık sektörünün rolü düşünüldüğünde özellikle ticari kredilerde önemli gelişmeler yaşanacağını söyleyebiliriz” dedi. 

Halkbank’ın bankacılığın her alanında bir atılım içinde olduğunu kaydeden Taşkesenlioğlu, Paraf’la 2 yılın sonunda 3.4 milyon kart adedine ulaştıklarını belirtti. 2004’ten itibaren hızla büyüyen İnternet Bankacılığı kanalını ve mobil bankacılık kanallarını aynı potada eritme hedefiyle, dijital dönüşüm sürecine giren Banka, son bir yılda aktif internet bankacılığı müşteri adedini yüzde 16 oranında artırarak 1 milyona yükseltti. Genel Müdür Taşkesenlioğlu, gelişen teknoloji ve artan yatırımlarla bu alanın giderek daha fazla önem kazanacağını ve bankaların başarılarında önemli rol oynayacağını ifade etti.

Katılım bankası 2015'te faaliyete geçecek

Sermayesini 1.2 milyar liradan 2 milyar 250 milyon liraya çıkarma kararı alan Halkbank, kaynağı bağlı ortaklığı katılım bankasının kurulmasında kullanacak. Katılım bankacılığına 1 milyar TL sermaye ile giriş yapacak olan Halkbank, faaliyetlerine 2015’te başlayacak. Katılım bankasının zaman içinde 150 şubeye ulaşmasını ve tüm illerde hizmet vermesini planladıklarını belirten Taşkesenlioğlu, “Katılım bankacılığı alanında yaptığımız atılımla sektörün büyümesine katkıda bulunurken istihdama da katkı sağlayacağız. 150 şubeye ulaşmasını beklediğimiz katılım bankamızda 1000 kişinin üzerinde istihdam yaratacağız. Halkbank olarak katılım bankacılığı sektöründe önemli bir oyuncu olacağız” dedi. Yeni kurulacak katılım bankası yüzde yüz oranında Halkbank bağlı ortaklığı olarak faaliyet gösterecek.

Sigorta sektöründe uluslararası bir iş ortağı arayışında

Taşkesenlioğlu, sigorta sektörünün gelecekte de önemli fırsatlar sunmaya devam edeceğini vurgulayarak bu alanda işbirliği yapmak üzere uluslararası bir iş ortağı arayışında olduklarını ifade etti. Taşkesenlioğlu ”Mevcut sigorta şirketlerimizi özelleştirme idaresi kanalı ile uzun dönemli bir iş ortaklığına imkan verecek şekilde konumlandırarak sektörün geleceğinden daha fazla pay almayı amaçlıyoruz. Halkbank ile iş ortağı olmak isteyen önemli sayıda global sigorta şirketi var ve bu alanda onların tecrübesinden istifade etmek istiyoruz. Bu amaçla yeni iş ortağımız olmak isteyen global adaylarla yapılacak resmi görüşme ve ihale sürecini kısa süre içinde kamuoyuna açıklayacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir