'Halkbank'taki Irak'ın parası eşit dağıtılacak'

Enerji Bakanı Yıldız, Kuzey Irak petrolünün gelirinin eşit bir şekilde dağıtılacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolü gelirinin adilane şekilde dağıtılacağını bildirdi. Bakan Yıldız yaptığı açıklamada sevkiyatla ilgili;

"Petrol Irak'ın petrolü, gelir Irak'ın geliri ve Halk Bankası'nda toplanan paralar Kuzey Irak'ın da açıkladığı gibi eşit ve adilane paylaşımda. Bunu belirleyen de Irak Anayasası'nın kendisi. Yüzde 83'e yüzde 17'lik payla bunlar dağıtılacak" açıklamasında bulundu.

Bakan Yıldız, partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenen il danışma meclisi toplantısı öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"Kuzey Irak petrolleriyle alakalı Merkezi Irak hükümeti tahkime gitti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" yönündeki bir soru üzerine Yıldız, Merkezi Irak Hükümeti Petrol Bakanı'nın Türkiye ziyaretinde Kuzey Irak'ın 100 bin varile kadar petrol ihraç edebileceğini konuştuklarını söyledi. 

Bu konuşmayı da kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: 

"Biz Iraklı kardeşlerimizle bir masanın etrafından hep birlikte otururuz, bunları enine boyuna tekrar konuşuruz. Bu sürecin daha da olumsuz yöne gideceği kanaatinde değilim. Petrol Irak'ın petrolü, gelir Irak'ın geliri ve Halk Bankası'nda toplanan paralar, Kuzey Irak'ın da açıkladığı gibi eşit ve adilane paylaşımda. Bunu belirleyen de Irak Anayasası'nın kendisi. Yüzde 83'e yüzde 17'lik payla bunlar dağıtılacak. Bu manada Iraklı kardeşlerimizin kendi kararı doğrultusunda işlem yapılacak. O yüzden biz anlaşmalara aykırı bir işlem içinde, özellikle Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattıyla alakalı bulunmayız. Anlaşmaya aykırı bir durum olmadı, olmayacağı kanaatindeyiz."  

Madenlerde çocuk işçi çalıştırıldığı iddiası 

Yıldız, "TEPAV tarafından yapılan araştırmaya göre madenlerde 2 bin çocuk işçi çalıştırıldığı söyleniyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki bir soru üzerine de buna hiçkimsenin göz yummasının söz konusu olamayacağını belirtti 

Sendikaların görevini daha da fazla vurgulaması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "Böyle bir yaşa hiçbirimiz müsaade etmez. Varsa, hangi iş yerindeyse, bununla alakalı sendikalar başta olmak üzere bütün görevli arkadaşlarımızı tekrar göreve davet ediyorum ve işlerini yapsınlar. Bununla alakalı herhangi bir müsamaha gösterilmesi söz konusu olmaz" diye konuştu. 

Erciyes Üniversitesi'ndeki gerginlik 

Bakan Yıldız, Erciyes Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olayları da değerlendirerek, bu olayların Kayseri dışından organize edildiğini çok rahatlıkla söyleyebildiğini dile getirdi. 

Gençlerin bu oyuna gelmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: 

"Okmeydanı'nda maskeli terör örgütlerinin yaptığı işlemlerin özellikle Türkiyemiz'de oluşturulmak istenen ayrılık rüzgarlarına yol açmaması lazım. Buna hep birlikte karşı duruyor olmamız lazım. Emniyet mensuplarımızla beraber böyle bir oyuna bu gençlerimizin gelmemesi lazım. Erciyes Üniversitesi'nde iki grup arasında çıkan tartışmanın büyümesi istemediğimiz olaylara yol açacaktı. Allah'tan olaylar sınırlı bir şekilde tutuldu. Ama gençlerimize tekrar tavsiyede bulunuyorum, 1980 öncesinde bizim üniversitelerde yaşadıklarımızı lütfen oyuna gelerek tekrar etmesinler. Biz biriz, beraberiz, hepimiziz. Bu işin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi olmaz. Geleceğimize daha iyi bir Türkiye'yi inşallah hep birlikte bırakacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir