Haşhaştan 26.5 milyon dolarlık ihracat geliri

BM gözetimindeki yasal haşhaş ekiminde dünya lideri olan Türkiye, haşhaştan üretilen morfin ve türevleri ihracatından 26,5 milyon dolar gelir elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  BM gözetimindeki yasal haşhaş ekiminde dünya lideri olan Türkiye, haşhaştan üretilen morfin ve türevleri ihracatından 26,5 milyon dolar gelir elde etti. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Afyonkarahisar, Denizli, Konya, Burdur, Uşak, Isparta, Eskişehir, Kütahya, Manisa, Balıkesir, Çorum, Amasya ve Tokat'ta ekimine izin verilen haşhaşta bu yıl kapsül baş alım fiyatı, kilogram başına  3,65 lira olarak belirlendi. 

Bu yıl 1 Ağustos-25 Eylül tarihlerinde tamamlanan alım döneminde, 16 bin 223 ton haşhaş kapsülü için 55 milyon lira ödeme yapıldı. 3 Kasım itibarıyla yurt dışına 50 bin 66 kilogram morfin ve türevleri satışından 26 milyon 472 bin 489 dolar, 1921 kilogram yurtiçi satışından ise 2 milyon 480 bin 916 lira gelir elde edildi. 

Öte yandan 2014/2015 tarım dönemi kışlık haşhaş ekimi izni için başvuru süresi 30 Ekimde tamamlandı. Haşhaş ekim belgesi verilme süresi ise 30 Kasım olarak belirlendi. Gelecek yıl haşhaş kapsüllerinin alımı morfin oranına göre morfin tayin cihazlarıyla yapılacak. 

Uyuşturucu maddelerin ekimi, üretimi, ithali ve ihracı, Türkiye'nin de taraf olduğu BM Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 TEK Sözleşmesi ve tadiline ilişkin 1972 protokolüne göre düzenleniyor. Haşhaş ekimi BM denetiminde yasal ana üreticiler Türkiye, Hindistan, Avustralya, Fransa, İspanya, Macaristan tarafından gerçekleştirilirken, Türkiye ve Hindistan ''geleneksel haşhaş üreticisi ülkeler'' olarak kabul ediliyor.  

Yasal alkaloid gereksinimini haşhaştan karşılamak amacıyla Afyonkarahisar'da kurulan Afyon Alkaloidleri Fabrikası, modern teknikleri içeren teknolojisiyle ve yıllık 20 bin tonluk çizilmemiş haşhaş kapsülü işleme kapasitesiyle alanında dünyanın en büyük fabrikası olarak nitelendiriliyor. Türkiye, tıbbi amaçlı olarak ihtiyaç sahibi ülkelere ihraç ettiği yasal uyuşturucu madde tüketiminde dünya ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. 

Haşhaştan tıpta analjezik (ağrı kesici), anestezik (uyuşturucu) ve antitüssif (öksürük kesici) olarak yararlanılıyor. Haşhaş tohumu ise yağ ve protein içeriği nedeniyle geleneksel olarak gıda amaçlı ekmeklerde ve ezilerek hamur işlerinde, preslenmesiyle elde edilen yağ ise mutfakta, gıda, kozmetik ve boya sanayilerinde kullanılıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir