Hastavuk'tan 200 milyon dolarlık yatırım

Geçtiğimiz yıl beyaz et üretimine başlayan Hastavuk, yıl sonuna kadar 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Ar-Ge'ye ağırlık veren şirket pişirimi kolay ve diyet tavuk ürünleriyle ön plana çıkmayı amaçlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Uzun yıllar Türkiye’deki damızlık civciv ihtiyacının yüzde 70’ini tek başına karşılayan Hastavuk, geçen yıl başlattığı beyaz et üretimiyle de sektörün önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Yıl sonu itibariyle yapılan toplam yatırımın 200 milyon doları bulacağı Hastavuk, geçtiğimiz ay Dedemin Çiftliği ürününü de tüketicinin beğenisine sundu. Hastavuk, bu yıl Ar-Ge odaklı çalışmalarını sürdürürken, pişirimi kolay ve diyet tavuk ürünleriyle de rafl arda yerini almaya hazırlanıyor. Şirket diğer yandan, yılın son çeyreğinde 10 milyon euroluk yatırımla devreye alınacak ileri işleme tesisinde de şnitzel, nugget, salam ve sosis türü ürünlerin üretimine başlayacak. 

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında üretimine başlanan Haskanat ve Tantuni ürünleriyle iyi bir çıkış yakaladıklarını belirten Hastavuk Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sezer, geçtiğimiz ay piyasaya sürdükleri Dedemin Çiftliği çeşidiyle de fark yarattıklarını söyledi. Sezer, damak tadı olarak köy tavuğuna çok yakın olan bu ürünün, organik tavuklarla karıştırılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Sezer, “Bu tavuğun en önemli özelliği 4 ay gibi uzun bir süre yemleniyor olması. Bu tavuk diğerlerine göre daha konforlu ortamlarla yaşıyor. Köy tavuğu lezzetinde, bütün olarak satılan bir ürünümüz. İlk etapta 6 bin adet civarı Bursa’da yerel marketlere verdik. Bu üründe oldukça iddialıyız” dedi. 250 bin adet/gün kesim kapasitesi ile kurulduklarını vurgulayan Sezer, başlangıçta 70 bin adet/gün kesim yaparken, bugün bu rakamı 160 bin adete çıkardıklarını söyledi. Bin 200 civarı istihdamla faaliyet gösterdiklerini ifade eden Sezer, 2015 itibari ile günlük 200-220 bin adet kesim yapabilir konuma ulaşacaklarını kaydetti. Sezer, şu ana kadar 120 milyon dolar civarının tamamlandığı projelerin yıl sonuna kadar toplam 200 milyon doları bulmasını öngördüklerini ifade etti. 

İhracat yaptıkları ülkte sayısını bir yılda 8’den 12’ye çıkardıklarını kaydeden Sezer, Dubai, Suriye, Irak, Gürcistan, Özbekistan, Tacikistan, Suudi Arabistan, Lübnan ve Çin’i başlıca ihracat ülkeleri arasında sıraladı ve bu yıl Libya pazarına da ulaşacaklarının bilgisini verdi. 2013’de 250 milyon dolar ciro yaptıklarınıi belirten Sezer, “2014’te ise 400 milyon doların üzerine çıkmayı hedefl iyoruz. açıklamasını yaptı.

TSE Çift Yıldız Kalite Belgesi’ni alacak
Türk Standartları Enstitüsü’nün Çift Yıldız Kalite Belgesi’ni de almaya hak kazandıklarını ifade eden Nejat Sezer, “Migros Market Zinciri ile yakın temas halindeyiz. Migros’un iyi piliç statüsüne girme aşamasındayız. Ayrıca Wienerwald ile anlaşmamız var. Bu kapsamda yalnızca Türkiye değil, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Gürcistan bölgelerinin ihtiyacı da bizden temin edilecek. Hızla yayılıyoruz” diye konuştu.