Hatay dünyaya açılıyor

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Yüzlerce yıldır ezan sesleri, çan sesleri ve hazzan sesleri birbirlerine karışıyor o kadim kentte. Lezzetler de aynı şekilde çeşitlilik gösteriyor. Binlerce yıldır gelen birikimle bugün 600 çeşit yemek yapılıyor. “Dünya Gastronomi Şehri’’ olmak için UNESCO’ya yaptığı adaylık başvurusu kabul edilmiş. Dünyada bugüne kadar bu unvanı almış 5 şehir var: Çin’de Cheng Du, İsveç’te Östersund, Kolombiya’da Popayan, Kore’de Joenju, Lübnan’da Zahle.

O, gastronomi şehri olmayı çoktan hak etmiş. Zeytinin iyisi doğal, peynirin iyisi küflü bu kentte. Tuzlu yoğurt, daldırdığınız kaşıktan düşmüyor. Şimdi, sözünü ettiğim geleneksel ve zengin mutfak kültürlerini koruma çabalarına, önemli bir proje ile onu dünyaya tanıtma gayretini de ekliyorlar ve bakın hedeflerini nasıl anlatıyorlar:

“Geleneksel ve zengin mutfak kültürünü korumanın yanı sıra mutfakta sınırları kaldıran, yaratıcılığı destekleyen sürdürülebilir bir organizasyon için yola çıkan proje ile Hatay ve bölgesinde geleneksel yöntemlerle yapılan üretimlerin ulusal ve uluslararası pazara taşınmasına katkıda bulunma ve bilinirliğini artırma hedefleniyor.

Proje ayrıca, Hatay bölgesinde lezzet açısından öne çıkan geleneksel mutfakları bir araya getirerek, ‘Hatay Mutfağı’ markası ile restoranlar açılmasını teşvik etmeyi ve orijinal pişirme teknikleri ile sunulan kaybolmuş lezzetlerinin tüm dünyada tanınmasına katkı sağlamayı da amaçlıyor.

'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' etkinliği; katılımcı ülkelerin yanı sıra ulusal ve uluslararası gastronomi otoriteleri, mutfak yazarları, profesyonel aşçılar, beslenme uzmanları, ulusal üreticiler, turizmciler, gıda ve tarım sektörü temsilcileri ile akademisyenleri de ağırlamayı hedefliyor.” 
Evet, Hatay’dan söz ediyordum. Hatay Valiliği öncülüğünde, TÜBİTAK’ın desteği ve Hatay İl Yenilik Platformu projesi kapsamında, 3-6 Eylül tarihleri arasında Hatay’da “Emek ve Yemek” temalı “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” düzenlenecek.

Mutfak konusunda önde gelen ve dünyada kabul görmüş Fransa, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Fas, Tunus, Mısır gibi özgün mutfağı olanların da davetli olduğu etkinliğe toplam 18 ülkenin katılımı planlanıyor.

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz Hatay mutfağının, Anadolu’nun bereketli toprakları üzerinde yaklaşık on bin yıldır yaşayanların; doğal çevresi, tarihsel dokusu, kültürü, sanat varlıkları ile oluşturduğu geleneksel kültürü ifade ettiğini vurguluyor.

Etkinliğinin proje koordinasyonunu üstlenen Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ise “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri”, Akdeniz'in gizemlerle dolu lezzet hazinesinin,Hatay coğrafyasında açılmasıdır, diyor. 

Hatay, yemeğe, kültürel hazineleri görmeye meraklı konuklarını yılın 12 ayı bekliyor aslında: Zeytinyağının, nar ekşisinin, çökeleğin, zahterin, biber salçasının iyisini her zaman bulmak mümkün. Kara ocak fırınlarda susamlı çörekotu, sıcak ekmek kokuları; sinide et ve kâğıt kebapları, ıspanaklı katık ekmekler, kaytaz börekleri, sac orukları, naneli köfteler ve daha neler neler... Hepsi bu kadim kentte. Bu arada, Feshane'de 13 Nisan Pazar akşamına kadar bu lezzetlerin öntadımını yapabileceğinizi de hatırlatalım. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar