‘Hayat’ta iddialıyız

Aegon Emeklilik ve Hayat AŞ. Genel Müdürü Uğur Tozşekerli, emeklilik branşında stratejilerine uyumlu sonuçlar aldıklarını, bununla birlikte Aegon olarak hayat sigortacılığına odaklandıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

Aegon Emeklilik ve Hayat AŞ. hayat sigortacılığında  yeni ve farklı ihtiyaçlar tespit edilerek tasarladığımız ürünlerle ciddi büyüme oranları yakaladı. Şirket 2009 yılında odaklanmaya başladığı söz konusu branşta 4 yılda prim üretimini 4 kat büyüttü. Aegon Emeklilik ve Hayat AŞ. Genel Müdürü Uğur Tozşekerli, “İddialı olduğumuz alan hayat sigortacılığı ve 2012 yılı ilk yarısında 24.9 milyon TL prim üretimi yaptığımız bu alanda üretimimizi 38.7 milyon TL’ye çıkardık” dedi.

Aegon Emeklilik ve Hayat AŞ. Genel Müdürü Uğur Tozşekerli, sektörü ve Aegon’un hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

“Emeklilik branşında stratejimize uyumlu sonuçlar alıyoruz, bununla birlikte Aegon olarak hayat sigortacılığına odaklandık ve gerçek büyümemizi bu alanda gerçekleştiriyoruz” diyen Tozşekerli, hayat sigortacılığına odaklanmaya başladıkları 2009 yılı sonu prim üretimlerinin  7.2 milyon TL olduğu ve bu dikkate alındığında 2013 Haziran ayına kadar geçen 4 yıl içinde 4 kat büyüdüklerinin altını çizdi.

Tozşekerli sözlerini şöyle sürdürdü:  “Ağırlıklı olarak kredilere bağlı üretimi sürdürülen bu branşta, yeni ve farklı ihtiyaçlar tespit edilerek tasarladığımız ürünlerle ciddi büyüme oranları yakaladık. Bu yılın ilk yarısına baktığımızda geçen yılın aynı periyodunda 24 milyon 892 bin lira olan toplam hayat prim üretimimizin, 38 milyon 750 bin liraya yükselttiğimizi görüyoruz. Bu önceki yıla göre yüzde 56’lık bir üretim artışı demek. Aynı şekilde birikimli hayat sigortası ürünleri toplam üretiminde yüzde 92.37; birikimli ürünler yeni iş üretiminde ise yüzde 46.44’lük bir üretim artışı elde ettik. Şu an birikimli hayat sigortası üretiminde ve birikimli hayat sigortası yeni iş üretiminde birinci sıradayız, yani her 100 liralık üretimin 80 lirası Aegon Türkiye’ye ait olup bu alanda tartışmasız liderliğimizi sürdürüyoruz.”

Hisse senedi fonumuz hep ilk 3’te

Fonlarının performansını sorduğumuz Uğur Tozşekerli,  piyasa verilerini dikkatli inceleyen ve profesyonel bakışla yöneten iş ortaklarının İş Portföy ve Eczacıbaşı Portföy olduğunu belirterek şunları söyledi:  “İş ortaklarımız fon performanslarını orta/uzun vadeli olarak pozisyonlamış durumdalar. Bu bilgiler ışığında son bir yıllık periyodu incelediğimizde piyasa ortalamasının üzerinde getiri sağladığımız 3 tip fon bulunuyor. Bunlar sabit getirili fon, likit fon ve hisse fonumuz. Yılın ilk 6 aylık verilerine baktığımızda ve ağırlıklı fon getiri dağılımına göre sıralama yaptığımızda sektör ortalamasının üzerinde olduğumuzu görüyoruz. Hisse senedi fonumuzu kuruluşundan itibaren sermaye piyasaları ve hisse senetleri konusunda uzmanlaşmış olan Eczacıbaşı Portföy yönetiyor. Fon kuruluş tarihi olan 30.10.2003’ten beri benzer fonlar içindeki getirilerde sürekli ilk 3 içinde yer alıyor.”

İşverenler BES’e mutlaka girmeli

BES’in gelişiminde, işverenlerin bu sisteme girmesinin öneminin büyük olduğunu ifade eden Tozşekerli, kurumsal katılımcıların olması halinde BES’in ivmelenerek büyüyeceğinin çok açık olduğunu ifade etti. Tozşekerli: “Bununla birlikte kurumsal ürünlerin kar marjları daha da az olduğundan elde etme ve bakım maliyetlerini, teknoloji yardımıyla düşüren emeklilik şirketleri avantajlı hale gelecektir. Vakıf ve sandıklar da, yeni düzenlemelerle birlikte bireysel emeklilik şirketleriyle çalışacaklar. Bunların üzerinde devlet katkısı avantajı da sistemin büyümesini sağlayacak. Biz de bu pazarda yer almak ve uluslararası tecrübemizi aktarmak için uzman kadromuzla ve teknolojik çözümlerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Aegon’un bir dünya devi olarak Türkiye’ye bakışını ve fırsatları değerlendirmesini istediğimiz Uğur Tozşekerli,  çok uluslu ve farklı coğrafyalara hizmet götüren Aegon’un uygun satın alma fırsatı bulduğu zaman değerlendirmek için elinden geleni yapacağının altını çizerek, “Çok kısa vadede böyle bir durum olmasa da, şirketimizin gözü ve kulağı bu anlamda açık diyebiliriz” şeklinde konuştu. İddialı oldukları alanın hayat sigortacılığı tarafı olduğunun altını çizen Tozşekerli, “Bireysel emekliliğin de bir ihtiyaç olduğunu unutmadan yaşam döngüsüne uyumlu bütünleşik çözüm önerilerimizle, sürdürülebilir karlılık ve sürdürebilir büyüme stratejimize uygun hareket ettiğimizi açıklıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.  Tozşekerli son olarak Aegon’un global olarak hedefinin seçilmiş tüm pazarlarda pazar lideri olabilmek olduğunu ve Türkiye’de önümüzdeki 5 yılda hayat sigortası pazarında yer aldığı kategorilerde ilk 3’te olmayı hedeflediğinin altını çizdi.

 

BES’te banka şart ama hayat branşı çoklu kanal ister

BES’te bankası olmayan şirketin büyümede zorlanacağı yönlü açıklamalara değinen Uğur Tozşekerli, bireysel emeklilik sektörü açısından bu görüşe katıldığını fakat hayat sigortası sektöründe başarılı olmak isteyen bir şirketin çok kanallı bir satış stratejisi izlemesi gerektiğinin altını çizdi.  “Biz kendimizi farklı segmentlere kanalize etmiş bir şirket olara kişilerin tüm yaşam döngüsüne uygun ürünler geliştiriyoruz” diyen Tozşekerli sözlerini şöyle sürdürdü: “Prim İadeli, Turuncu Elma, Korunan Gelecek, Eğitim İçin ve Ödüllü Birikim gibi hayat sigortası ürünlerimizle kişilerin finansal geleceklerini güvence altına almalarına yardımcı oluyoruz. Örneğin sektörde ilk olan Prim İadeli Hayat Sigortası ile kişiler seçtikleri sigorta süresi sonunda hayatta olmaları durumunda ödedikleri tüm primi iade alıyor, yaşam kaybı durumundaysa sevdiklerine belirlenen tutar kalıyor. Bunun gibi özel ürünlerle sektörde farklılık yaratarak rekabet koşullarını eşitliyoruz.”

Yatırımlarımızın sonuçlarını almaya başladık

Aegon’un Türkiye’de çok sessiz hareket ettiği konusundaki eleştirilere yönelik düşüncelerini sorduğumuz Uğur Tozşekerli,  “Sessizlikten kast iletişim harcaması ise, Türkiye’ye geldiğimizde şirketin yeniden yapılandırılması için vakte ihtiyacımız vardı. İnsan kaynaklarımızı zenginleştirdik, teknolojik altyapımızı yeniledik, yeni ürünler için satış, pazarlama stratejilerini baştan kurduk ve yola koyulduk. Kaynağımızı reklam yatırımından çok teknoloji, eğitim, araştırma-geliştirme faaliyetlerine aktardığımız için bizi basın-yayın organlarında çok fazla görmemiş olabilirsiniz. Bu yatırımların sonuçlarını almaya başladık; örneğin çalışmaları 2 senedir süren,‘Geleceğin Danışmanı’ projesi bu yılın başından itibaren direkt satış örgütümüzde faaliyete geçti. Aegon Türkiye’nin geliştirdiği ‘Geleceğin Danışmanı’ projesi ile tüm satış süreci tabletler aracılığıyla mobil ortama taşındı. Satış, müşteri ile birebir tablet üzerinden gerçekleştikten sonra başvuru formu, elektronik imza ve ilk tahsilat da tablet üzerinden gerçekleştiriliyor. Satış sonrasında ise, başvuru bilgilerinin operasyonun kullandığı ana sisteme entegre olmasıyla, veri akışı, underwriting değerlendirmesi sonrasında otomatik sözleşme ve poliçe gönderimi sağlanıyor. Şu an direk satış örgütünün yaptığı satışların yüzde 95’i tabletler aracılığıyla yapılıyor” diye konuştu.