HDP her ilde aday gösterecek

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, milletvekilleri genel seçimlerinde her seçim bölgesinde adaylarının bulunacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, genel seçim çalışmaları için partide Eş Genel Başkanların başkanlığında oluşturulan merkezi komisyonun çalışmalara başladığını, diğer alt komisyonların oluşturulması için planlama yapıldığını söyledi. 

Sandık güvenliğinin sağlanması ve sandık bazlı çalışma yapılmasının önemli olduğunu belirten Oluç, bunun için de bir alt komisyon oluşturacağını dile getirdi. Oluç, "Her sandıkta mutlaka hem sandık kurullarında arkadaşlarımızın bulunması hem müşahitlerin yeterli sayıda bulunması için ciddi bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.  

Seçim bildirgesinin hazırlanması için çalışmalara başladıklarını anlatan Oluç, seçimlerden birkaç ay önce bütün çalışmaları tamamlayarak alanlara çıkacaklarını vurguladı.

DBP, genel seçime girmeyecek

Seçim Komisyonunda HDK, DTK ve DBP'nin de yer alacağına işaret eden Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DBP, genel seçime girmeyecek. DBP, nihayetinde bir bileşenimiz. DBP'nin de her bileşenimiz gibi çalışmalarda yer alması ve katkı vermesi çok önem taşıyor. Genişleme çalışmamız sürüyor. Onun için de bir komisyon oluşturulmuştu. O komisyon faaliyetlerini sürdürüyor, sivil toplum örgütleri, demokratik örgütler, sendikalar, meslek birlikleri, siyasi partilerle görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler iki turlu olacak. Birinci turda nasıl bir anlayış ile seçimlere hazırlandığımızı anlatıyoruz. İkinci turda da birlikte nasıl çalışabiliriz, ortak adaylıklar yapabilir miyiz, bunları konuşacağız. Biz, bu seçimde toplumdaki Alevi, kadın, gençlik, çevre muhalefetlerinin, sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket edebileceği bir zemini yaratmayı çok önemsiyoruz."

Bu çerçevede ÖDP, Komünist Parti ve Halkın Türkiye Komünist Partisi ile de görüştüklerini aktaran Oluç, "Bizim hedefimiz, mümkün olduğu kadar geniş bir alanda birlikte hareket edebileceklerimizle bunun adımlarını atabilmek. Umut ediyoruz ki olumlu bir sonuç alırız ve Türkiye'de geniş bir demokrasi zeminini yaratmış oluruz" diye konuştu. 

Her ilde aday göstereceğiz

Oluç, partinin il ve ilçe kongrelerinin 10 gün içinde tamamlanacağını belirterek, şunları söyledi:

"Bu kongrelerde de gördüğümüz, tabanımızda parti olarak seçime girmemiz konusunda çok ciddi bir kararlılık ve istek var. Bunu hep birlikte yapabilirsek başarabileceğimizi düşünen bir eğilimi var. Bu bizi çok sevindiriyor. İlk anda belki insanların kafasında bir soru işareti oluştu fakat bu konu tartışıldıkça bu soru işaretleri çok büyük ölçüde ortadan kalktı. Bağımsız adaylarla seçime girildiği zaman belli sayıda illerde aday gösterilebiliyordu. Daha önce 40 küsur ilde seçime girilmişti. Şimdi, Türkiye'nin her yerinde il örgütlerimizi kurduk. Türkiye'nin her tarafında seçime gireceğiz, her ilde aday göstereceğiz. Bu çok büyük heyecan yaratıyor. Bunu ne kadar büyütebilirsek, ne kadar iyi örgütleyebilirsek o kadar iyi sonuç alacağımızı düşünüyoruz."

Seçilme yaşı 25 olduğu için burada bir sıkıntımız var

HDP'de artık kadın kotası bulunmadığını, cinsiyet eşitliğinin tüzükte yer aldığını belirten Oluç, şöyle konuştu:

"Milletvekilleri adaylarımızın yarısı ve seçilme ihtimali olan yerlerde adayların yarısı da kadın olacak. Barajı aşıp Meclis'te Grup oluşturduğumuzda milletvekillerinin yarısının kadın arkadaşlarımızın olmasını istiyoruz. Bu konuda tutumumuz çok net. Seçilme yaşı 25 olduğu için parti yönetimindeki genç kotasını belki tam olarak yansıtamayabiliriz. Genç kotasını da tutturmak istiyoruz ama biraz oynama olabilir diye de endişe ediyoruz. Biz, mümkün olduğu kadar fazla gencin politikaya girmesini ve yönetici pozisyonlarda olmasını çok önemsiyoruz. Seçilme yaşı 18 olsaydı çok da rahat hareket ederdik. Ama seçilme yaşı 25 olduğu için burada bir sıkıntımız var. Partinin gençlik potansiyelini olduğu gibi aktaramamış olacağız ama mümkün olanın en iyisini yapmaya çalışacağız."

İşsiz bir milletvekili de olabilir, eşcinsel bir milletvekili de olabilir

Oluç, farklı halkların, inançların, cinsiyet kimliklerinin ve toplumdaki bütün farklılıkların, HDP Meclis Grubu'na yansıması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Adaylarımızı oluştururken buna çok özen göstereceğiz. Türkiye'de yaşayan bütün halkların temsil edilebileceği bir yelpazeyi oluşturmaya özen göstereceğiz. Sadece Türk ve Kürt diye bakmamak lazım. Gürcüsü de Ermenisi de Lazı da Çerkezi de Romanı da Pomakı da hepsinin bulunduğu bir havuzu oluşturmaya çalışacağız. Aynı şekilde farklı cinsiyet kimliklerine ve farklı inançlara da özen göstereceğiz. Sadece Sünnilerin değil aynı zamanda Alevi toplumunun güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağlayacağız. Mutlaka Hristiyanların temsil edilmesini sağlayacağız çünkü Türkiye'de sadece Müslümanlar yaşamıyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir