Hedef 2020'de 'milyar dolarlık' şirket olmak

Dardanel, 2014 sonunda yüzde 65, 2015’te ise yüzde 85 ciro artışını öngörüyor. Dardanel Şirketler Grubu Başkanı Niyazi Önen, 7 kat büyümeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Dardanel’in piyasa değerini 1 milyar dolara çıkartıp emekli olarak yönetimi oğlu Mehmet Önen'e devretmeyi planlıyor. 6. Bölge teşvikinden yararlanmak için Gökçeada’ya yatırıma hazırlanan Niyazi Önen, 2016 yılına ise 2001 borçlarını temizleyerek girecek. Niyazi Önen, 2020 yılında 1 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaşmak istediklerini söylerken aynı dönemde yıllık bazda 100 milyon dolar kar, 500 milyon dolar ciro ve istihdamını da 3 bin kişiye taşımayı hedefl ediklerini anlattı. 

2001 krizinde bankalara olan 40 milyon dolarlık borcu yüksek temerrüt faiziyle 130 milyon dolara çıkan, bu kilidi kırmak içinde finansal ortaklık arayışıyla yerli ve yabancı yatırımcılarla masaya oturan Dardanel, artık gündeminde büyüme olan, 30’uncu yılını tüm çalışanlarıyla kutlayan farklı bir tonda konuşan şirket haline gelmiş. Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, gayrimenkul satışlarıyla destekledikleri ve bankalarla anlaşarak bir ödeme planına bağladıkları 2001’den kalan banka borçlarını 2015 yılında bitireceklerini belirterek “Artık kapımız da ortaklık görüşmelerine kapalı. Geçmiş zamanda ortaklık için büyük yol kat etmiştik. Ancak şu anda şirketin hisselerini satmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Hissemiz oranında sermaye artırımı yapabiliriz” dedi. Son 30 yılda bir işadamının başına gelebilecek her türlü badireyi atlattığını söyleyen Niyazi Önen, masalların Zümrüdü Anka kuşuna atıfta da bulunarak “Küllerimden yeniden doğdum” diyor. 

Eski borçlar seneye bitiyor 

Niyazi Önen, “40 milyon dolar borcumuz vardı. Türkiye’deki ekonomik krizler bizi zora sokmuştu. Temerrüt faizleri ile birlikte borç 130 milyon dolara çıkmıştı. Bu reel bir borç değildi. Bankalarla tek tek görüştük. Birtakım ödemeler yaptık. Bazı gayrimenkullerimizi bankalara devrettik. Varlık satışı yaptık. Sonuçta borcu 30 milyon dolara düşürdük. 200 milyon liralık ciromuz içinde artık küçük bir rakam olarak gözüküyor. 10 milyon doları da bu yıl sonuna kadar ödeyeceğiz. Geri kalan borcumuzun da 1 yıl sonra vadesi doluyor. Yani 2016’ya girerken eski borçlarımızı temizlemiş olacağız. Halka açık şirketlerin bilançolarına bakılacak olursa özellikle gıda sektöründe en düşük borca sahip firmalardan biriyiz” açıklamasını yaptı. 

2015 ciro büyüme hedefi %85 

Dramatik büyüme oranlarını yakaladıklarını da anlatan Önen, “Ciro olarak geçen yıl yüzde 60, 2014’te yüzde 65 büyüdük. Gelecek yılda yüzde 85 büyümeyi hedefl iyoruz. Şu andan itibaren 2020 sonuna kadar ciroda 7 kat büyümeyi hedefl iyoruz. 2020 sonunda 1 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip, yıllık bazda 100 milyon dolar kar eden, cirosu 500 milyon dolara ulaşmış ve istihdamını da 1.000 kişiden 3.000 kişiye taşımış bir şirket olmak istiyoruz” açıklamasını yaptı. Türkiye’de pazar payını yeniden yüzde 60’a çıkartan Dardanel’in rakipleriyle arayı açtığını da kaydeden Önen, “Arkamızdan gelen firmanın pazar payı yüzde 18. Üçüncü firmanın ise yüzde 9 pazar payı var. Marketlere ürettiğimiz ürünlerle pazarın yüzde 77’sine sahibiz. 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısında ilk etapta 40’ı aşarız. İhracatın toplam ciromuz içindeki payını da yüzde 40’a çıkarmak istiyoruz” dedi. Önen, tam kapasite ile çalıştıklarını da belirterek aldıkları siparişlerin 4 aylık üretimi karşıladığı bilgisini de verdi. 

Urfa’ya değil Gökçeada’ya gidiyor 

Borç sarmalarından kurtulan şirketin artık agresif bir şekilde büyüyeceğine dikkat çeken Niyazi Önen, daha önce 6. Bölge teşvikinden yararlanmak için düşündüğü Urfa yatırımından vazgeçmiş. Ama rotayı yine 6. Bölge kapsamında bulunan Gökçeada’ya çevirmiş. Önen, aslında sadece Gökçeada’yı değil farklı pek çok yatırımı da ajandaya almış. Mevcut fabrikayı da yenileyecek ve organize sanayi bölgesine yeni bir fabrika yatırımı yapacak olan Önen, “Emek yoğun tesislerimizden birini Gökçeada’ya ilave yatırım olarak yapacağız. Bu yatırımı 2015-2016-2017’ye yaydık. Bunun dışında 4-5 yıldır kapalı olan ancak yeni çalışmaya başlayan Edirne Enez’deki salça fabrikamızdan bir üretim hattını Çanakkale’ye taşıyacağız. Bu tesislerde İspanyol iş ortağımızla yüksek katma değerli salça ve sos üreteceğiz. Gelecek 3 yılda her yıl 10’ar milyon dolarlık yatırımımız olacak. Yatırım yaparken kredi de kullanacağız ama yeni şartlarda olacak. Nakit akışlarımızı bozacak yatırımlar düşünmüyoruz” ifadelerini de kullandı. 

Gıda ve deniz ürünlerine odaklandıklarını ve başka bir sektörde yer almayacaklarını vurgulayan Niyazi Önen, balık konservelerinde hem balık hem ürün olarak yelpazeyi genişleteceklerini, sandviç ve atıştırmalıklarda satın aldıkları Baricci ile diğer markaları Mr No’yu büyüteceklerini ve balık ekmek restoranları Dardenia’yı geliştireceklerini de anlattı. Önen planlarını şöyle aktardı: “Rafl arda 56 çeşit ürünümüz var. Buna aralık ayı itibariyle 29 ürün daha ilave ediyoruz. Mr No Türkiye’nin sandviç ve Akdeniz Markası oldu. Baricci de sos markası olacak. Yeni birçok ürün bu markalar altında devam edecek. Ton balığı dışında hamsi ve sardalye gibi balıkların konservesine dönük ürünler geliştirmeyi düşünüyoruz.”

Niyazi Önen’i 2 yılda emekli ederiz

30. yaşını Çanakkale’de yaklaşık 1000 çalışanını bir araya getirerek kutlayan Dardanel’in organizasyonunda konuşan ve çalışanlarına 30. yıl hediyesi olarak 500’er TL prim vereceğini açıklayan Niyazi Önen, çalışanlarına şirketin değeri 1 milyar dolara ulaşınca emekli olacağını açıkladı. Niyazi Önen, işleri oğluna devredeceğini söylerken ABD’de eğitim gören ve dünyaca ünlü bir ton balığı firmasında stajını tamamlayan Mehmet Önen de, 30’uncu yıl toplantısında 5 yıl içinde hedefl erine ulaşarak emekli olacağını açıklayan babası Niyazi Önen’e kürsüden “2 yıl içinde bu hedeflere ulaşarak babamı emekli etmeyi planlıyoruz” cevabını verdi.

Zorluklar bazılarını yıkar bazılarını baştan yaratır

Niyazi Önen, “Önemli olan düşmemek değil, düştüğünde kalkmayı bilmektir” diyor. Önen, çalışanlarına seslenirken “Hayatım bir hayalin peşinde koşmakla geçti. Çanakkale’ye bir fabrika kurmak, sanayici olmak, marka yaratmak ve yaptığım işte dünya ligine çıkmak istedim. Uçakların rüzgara karşı yükselebilmesi gibi zorluklara karşı tutunabilmek önemlidir. Krizler bazı şirketleri batırdı ya da zora soktu ama bazı şirketleri de yeniden yarattı. Dardanel olarak yeniden yaratılanlar içindeyiz. Çok çalışmak, risk almak, inovatif olmak ve hayal etmek olmazsa olmaz. Hayal etmek bir girişimci için çok önemli” dedi.