'Hiçbir şey istikrardan önemli değildir'

ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yeniden bir araya geldi. Davutoğlu, Zirve'nin kapanış oturumundaki konuşmasında 'istikrar' vurgusu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin kapanış oturumunda konuştu.

Zirve'nin kapanış oturumunda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Hiçbir zaman çevremizde ne halkına zulmederek büyük mülteci akınlarına yol açan rejimler görmek istiyoruz ne de bu güç boşluğundan istifa eden terör örgütleri görmek istiyoruz" dedi.

Davutoğlu'ndan 'istikrar' vurgusu

Başbakan Davutoğlu, kalkınan bir ülke için istikrarın önemine değinerek, "Hiçbir şey istikrardan önemli değildir. Türkiye'de de, dünyada da" dedi.

"Hiçbir zaman çevremizde ne halkına zulmederek büyük mülteci akınlarına yol açan rejimler görmek istiyoruz ne de bu güç boşluğundan istifa eden terör örgütleri görmek istiyoruz" diyen Davutoğlu, bunun hem bu bölgenin halkları hem de için büyük tehdit olduğunu vurguladı.

Burada özellikle 4 alana atıfta bulunmak ve çağrıda bulunma istediğini dile getiren Davutoğlu, "Birincisi Irak. Türkiye'nin etrafında tarihi arka plana baktığımızda bizim coğrafyamızın, şehirlerimizin, devletlerin zenginliği İpek Yolu üzerinden geçmesine bağlıydı. Aynen İpek Yolu gibi şimdi biz bir enerji yolu peşindeyiz. Bizim coğrafyamız üzerinden geçen bütün halkların barış için, güven için bizim coğrafyada buluştuğu bir enerji habı olmak istiyoruz. Bunu bir güç sahibi olup da enerji üzerinden başka ülkelere belli siyasi taleplerde bulunmak için istemiyoruz. Aksine ne kadar çok enerji hattı ülkemizden geçerse o enerji hattının çıktığı ve ulaştığı yerde barış köprüsü oluruz" diye konuştu.

"Sayın Biden'ı buradan gençleşmiş olarak gönderiyoruz"

Davutoğlu, Biden'ın İstanbul'a gelirken doğum gününü kutladığını dile getirerek, "Bizde şöyle bir laf var, 'Biri İstanbul'a geliyorsa, en az 10 yıl gençleşir. Dolayısıyla daha da gençleşmiş olarak Sayın Biden'ı buradan gönderiyoruz" diye konuştu.

Biden: Beni hala seviyor kendisi, ben de onu halen seviyorum

Kürsüye gelen Joe Biden sözlerinin başında, Başbakan Ahmet Davuoğlu ile uzun zamandır tanıştığını belirterek, "Kendisini daha öncesinde Dışişleri Bakanıydı. Şimdi Başbakan oldu. Ben hala Başkan yardımcısıyım ama. Beni hala seviyor kendisi, ben de onu halen seviyorum" dedi. Biden’in bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. 

Daha sonra konuşmasını yapan ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Rusya’nın Ukrayna’da ki faaliyetleri, Kırım Bölgesi’nde ki bu yasadışı işgali kabul edilemez bir durum. Tabi ki buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Biden, bu konuda Avrupa’nın stratejik vizyonu çok önemli olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir