Hisarcıklıoğlu doğru hedefe yöneldi...

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile TOBB'un ortaklaşa düzenledikleri “Kartepe Ekonomi Zirvesi”nin onuncusu12 Nisan 2014 günü yapıldı. Toplantıların neredeyse tümüne katıldığımdan, bu yılkı zirvede  tartışılan konuları diğerlerinden ayrıştıran özellikler dikkatimi çekti. Hisarcıklıoğlu'nun daha önceki değerlendirmeleri ağırlıklı olarak yaratılan sonuçlara odaklanıyordu. Bu yılki zirve, “Dünya ve Ülkemiz Gündemini Belirleyen Eğimler”i ön plana çıkarttı; “sonuçlar” kadar “temeldeki süreçleri belirleyen eğilimlerin etkileri” üzerinde durdu.

Hisarcıklıoğlu dünyanın diğer ülkeleri kadar ülkemizi de derinden etkileyen 7 eğilimi şöyle sıraladı:

1. Finansal haritalar değişiyor.
2. Ticaret kuralları değişiyor.
3. Enerji haritaları değişiyor.
4. Orta sınıf büyüyor.
5. Kentler ve kent ekonomilerinin etkileri artıyor.
6. Rekabeti “girişimci enerjisi” belirliyor.
7. İnternet ekonominin belkemiği haline geliyor.

Bir ihtisas gazetesi olan DÜNYA'yı izleyenler bilir ki biz “konjonktür” haberlerinden çok  “eğilim” haberleriyle ilgiliyiz... Ekonomideki gelişmeleri açıklarken, rakamlara dayalı “sonuçlar” üzerinde elbet ki duruyoruz, ama asıl ilgi alanımızı “süreçlerdeki gelişmelere” odaklarız.

Arşivimiz incelenirse, 2008'den sonra sıklıkla yinelediğimiz konulardan birinin de “temel eğilimler”in ülkemizi nasıl etkilediği konusuna yöneldiği görülür. Değişik yazılarda ayrıntılı biçimde tartıştığımız 9 temel eğilimin başlıkları şöyle:

1. Sanayi Toplumu'nun Bilgi Toplumu'na dönüşmesi ne anlama geliyor?
2. Dünya ekonomisinde 'güç odağı kaymasının' etkileri nelerdir?
3. Göçler, kentleşme, kadın nüfusun iş yaşamına katılımı ve kent ekonomilerinin geleceği inşa etmedeki etkileri ne olacak?
4. Orta sınıf yükselişi tüketici değer, beklenti ve davranışlarını nasıl etkileyecek?
5. Teknolojinin yarattığı sessiz devrim nasıl bir üretim hiyerarşisi yaratacak? Teknolojinin etkileri bağlamında nüfusu kalabalık ülkelerdeki büyümenin sürmesini nasıl yorumlamalıyız?
6. Dönüştürücü inovasyon rekabet gücü yaratmayı nasıl belirleyecek?
7. Entelektüel ve sistem kapasitesi yaratmanın yeni koşulları nelerdir?
8. Sınırlı şeffaflıktan, sınırsız şeffaflığa geçişi nasıl yönlendirilmeli?
9. Ölçek ekonomlisi erişebilirliği ile küçük ve orta ölçek yapının esneklik ve hızını nasıl dengelemeliyiz?

DÜNYA Gazetesi'ndeki Cumartesi yazılarımız yanında, TOBB'un Ekonomik Forum  Dergisi'ndeki yazılarda da -sonuncusu 239'uncu sayıda- eğilimlerin iş süreçlerini ve işgücü  profillerini köklü biçimde dönüştürmesini sıklıkla ele alıyor. Söz konusu yazılarda, rakamlara dayalı sonuçlardan daha çok eğilimlerin etkilerini irdeliyoruz.

Eğilimlerin olası etkileri üzerine kafa yormuş biri olarak, medyanın yüzde 90 sonuçlarla, yüzde10 eğilimlerin belirlediği sareçlerle ilgilendiği kanısını taşıyorum. Bu durumun ülkemizin geleceğini inşa etmede müthiş enerji kaybı yarattığını da düşünüyorum.

Çerkezköy'den Kütahya'ya, Kayseri'den Konya'ya, Çorum'dan Eskişehir'e, Adana'dan  Artvin'e ülkemizin derinliklerinde erişebildiğimiz her yerde “eğilimlerin olası etkilerini” gündeme taşıdık,taşımayı da sürdürüyoruz.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun tartışmalarımızı doğru odağa yönelmesi için ciddi bir kapı araladığını söylemem aşırı bir değerlendirme olmaz... Hep birlikte bu kapıdan girerek, eğilimlerin etkilerini anlayabilmeliyiz ki geleği yaratma şansımız olsun!

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar