İlişkilerinizi iyi yönetiyor musunuz?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com




TEKNİK BİLGİSİ İYİ DE...

Bir şirkette insan kaynakları planlama toplantısında idim. Bir bölüm için yönetici arıyorlardı. Adaylar tek tek masaya yatırılıyor ve değerlendirmeleri yapılıyordu. Sıradaki adayı değerlendirilirken bir üst düzey yönetici şöyle konuştu. “Evet, bu kişi ile ben de çalıştım. Teknik olarak çok güçlü birisi. Konusunu çok iyi biliyor. Gelişmeleri yakından izliyor. Ancak insan ilişkileri zayıf. İlişkilerini iyi yönetemiyor.” Bir başka üst düzey yönetici ise adayı destekliyordu. O da şöyle konuştu. “Evet bu arkadaş ilişki yönetimi konusunda zayıf. Ama biz teknik bir firmayız. Teknik bilgi daha önemli” Bana döndüler. “Hocam, sizin görüşünüz nedir?” Ben de şöyle konuştum: “Teknik bilgi mi daha önemli, insan ilişkileri mi şeklindeki bir seçime girmeyeceğim. Bu, “Hava mı daha önemlidir, yoksa su mu?” türünden bir seçime girer. Ancak teknik bir firma da olsanız, yönetici kişi için ilişki yönetimi de elzemdir”

İLİŞKİ YÖNETİMİNİN ÖNEMİ

Yönetici, tek başına bir ada değildir. Çok çeşitli ilişki düzlemleri vardır. Yönetici dediğimize göre, kişinin her şeyden önce kendisine bağlı elemanları ile ilişkisi söz konusudur. Diğer  taraftan, yöneticinin bağlı bulunduğu yöneticisi ile de ilişkisini düzenlemesi gerekir. Söz konusu yöneticiye bağlı bölüm de tek başına bir blok değildir. Yönetici, bölümünü temsil eden kişi olarak öteki bölümlerle de ilişkileri yönetmek zorundadır. Eğer yöneticinin başında bulunduğu birim, dış müşterilerle doğrudan ilişkide bulunan bir birimse bu kez müşteri ilişkileri gündeme gelir. Yöneticinin başarısı, teknik bilgisinin yanında, bu ilişkilerin tümünü de iyi yönetmekten geçer. Peki ilişki yönetiminde başarının sırları nedir?

İLİŞKİ YÖNETİMİNDE BAŞARININ GEREKLERİ

İlişki yönetiminde başarı için gerekli bazı temel ilkelere değineceğim. Bu liste, tam bir liste değildir. Bu ilkeleri uygularken her zaman sağduyu ve nezaketi de elden bırakmamak gerekir.

- Etki-tepki kuralı
“Kör Allah’a nasıl bakarsa, Allah da köre öyle bakar” atasözünü unutmamak gerekir. Ne ekersiniz, onu biçersiniz. Bu nedenle, size nasıl davranılmasını istiyorsanız siz de başkalarına
öyle davranınız.

- Saygı göstermeyi ihmal etmemek
Başarılı bir ilişki yönetimi için karşılıklı saygı birinci koşuldur. Başkasına gösterdiğiniz saygı, aslında kendinize olan saygıdır. Size birisi gereken saygıyı göstermezse, önce kendinizi sorgulayınız; siz ona saygı gösteriyor musunuz?

- Karşılıklı güven
İlişkilerin bağı, karşılıklı güvendir; bu bağ koparsa ilişki biter. Güven, organizasyonların etkin çalışması için sinir sistemi gibidir. Güven sistemi zedelenen organizasyonlar felç olur. “Bana neden güvenmiyorsun?” dediğiniz kişiye siz güvenildiğinizi gösteriyor musunuz?

- Farklılığı kabul etmek
Karşınızdaki kişi “siz” değildir; her bir kişi farklıdır. Kişileri olduğu gibi kabul etmelisiniz. İlişkilerin zenginliği, kişilerin farklılığından geçer. Orkestralarda sadece tek tip müzik aleti olsaydı, yaratılan müzik o denli zengin olmazdı.

- Esnek ve hoşgörülü olmak
En duyarlı makine parçalarının bile bir tolerans sınırı vardır. İlişkilerin de çalışması ve sürekliliği için belli bir esneklik ve hoşgörü gerekir. Esneklik ve hoşgörü, ilişikleri kırılganlıktan arıtır.

- Karşıdaki kişiyi önemsemek
Eğer işiniz önemli ise, ilişkide bulunduğunuz her kişi işiniz için önemlidir. İlişkinin başarısı için bu önemli kişiye gereken önemi vermelisiniz. Önemsemede de “etki-tepki” kuralını unutmayınız: Sizi önemsemeyen kişiyi acaba siz önemsiyor musunuz?

- İlgi göstermek
Evinizdeki bitkiye ilgi göstermez, suyunu vermezseniz bitki ölür. İlişkilerin de can suyu, ilgidir. İş ortaklarının isteklerine ilgi gösteriniz ki, iş ilişkiniz sağlıklı olsun. İş ortaklarınıza ilgi gösteriniz ki, ilişkiniz sağlıklı olsun, canlı kalsın.

- Empatik olmak
Empatik olmak, olaya karşıdakinin penceresinden bakıştır. Empati, çift yönlü iletişimin temelidir. Eğer olaylara kendinizi onların yerine koyarak bakarsanız tepkileriniz daha olumlu olur.

- Cömertçe takdir etmek
Başkalarında olumlu nitelikleri arayınız ve buna önem veriniz.
Eğer insanlara değerli ve özel olduklarını hissettirirseniz sizi hiç unutmazlar. Gösterdiğiniz takdir, her ilişkide bağları güçlendirir.

SONUÇ

İş yerindeki başarının büyük yüzdesi, ilişki düzleminden geçer. Başarılı olmak istiyorsanız ilişkilerinizi iyi yönetmeniz gerekir. Bu arada en önemli ilişkinizi de ihmal etmeyiniz. Bu, kendinizle olan ilişkinizdir. Niteliklerinizin farkına varınız ve bunları kullanınız. Kendinizle olan ilişkinizden daha güçlü bir ilişkiyi başkaları ile kuramazsınız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019