Hizmet çakışması ve çözüm

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET METİN AYSOY / SGK eski Başmüfettişi

 

Ayten Genç isimli okuyucumuzun sorusu. ‘’1.10.2018 tarihinden önce anonim şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan ve şirkette 4/a sigortalılık vasfı 1.10.2008 tarihinden evvel başlayıp bu güne kadar devam eden bir kişinin aynı şirketin başka şubesinde naklinin yapılması halinde 4/a sigortalılığı kesintiye uğramış olur mu? Başka deyişle 4/b sigortalısı olması mecburi mi? Bu sorunun cevabı için, S.G.K 2014/5 sayılı Genelgede yer alan iki örneği hatırlamakta fayda vardır.
6/10/2003 tarihinde kendine ait işyerinden başka sigortalılarla birlikte (a) bendi kapsamında bildirilen sigortalının, işyeri faaliyetini 6/1/2009 tarihinden itibaren farklı bir üniteye naklettiği, sigortalının 7/1/2009 tarihinden itibaren işyeri faaliyetini naklettiği işyerinden bildirimlerinin yapılmaya devam edildiği anlaşılmış olup, bu sigortalının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı kesintiye uğramış sayılmayacaktır.

Örnek 4’deki sigortalının işyerini naklettiği tarihten sonra 8/1/2009 tarihinden itibaren (a) bendi kapsamında yeni işyerinden hizmet bildirildiği tespit edilmiş olup, bu durumda sigortalının önceki işyerindeki çalışmasının kesintisiz devam ettiğinden, söz edilemeyeceğinden7/1/2009 tarihinden itibaren ( b) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirimleri başlatılacaktır.

Anlaşılacağı üzere, 1.10.2018 tarihinden önce Anonim şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan ve şirkette 4/a sigortalılık vasfı 1.10.2008 tarihinden evvel başlayıp bu güne kadar devam eden bir kişinin aynı şirketin başka şubesinde naklinin yapılması halinde 4/a sigortalılığı kesintiye uğramış olmaktadır. Başka deyişle 4/b sigortalısı olarak bildirimi yapılmalıdır.

4/a sigortalısı olarak devam etmesi için, yönetim kuruluğu üyeliğinden ayrılması yeterli olacaktır. Çünkü yönetim kurulu üyesi olmayan anonim şirket ortağı 4/b sigortalısı olamaz.