Hububatta müdahale alım fiyatının ayrıntıları

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Buğday ve arpa hasadı sürerken Toprak Mahsulleri Ofisi hububat müdahale alım fiyatını ve uygulanacak politikayı açıkladı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday rekoltesinin beklendiği 2015’te Toprak Mahsulleri Ofisi’ne son yıllara oranla çok miktarda ürün gelmesi bekleniyor. 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre 2015 hububat müdahale alım fiyatı ve uygulanacak politikalar şöyle: 
1- Geçen yıl kuraklık nedeniyle buğday üretiminin 19 milyon tona gerilemesi ve fiyatın yüksek oluşması nedeniyle müdahale alım fiyatı açıklanmadı. Bu yıl ise buğdayda rekor üretim bekleniyor. ilk kez üretimin 22 milyon 500 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hasadın ilk başladığı Çukurova’da “turfanda” olarak adlandırılan buğdayın tonu 800 liranın üzerinde alıcı bulurken hasat arttıkça fiyat 760-780 liraya kadar düştü. İç Anadolu Bölgesi’nde hasadın yoğunlaşması ile fiyatın daha da düşeceği bekleniyordu. Böyle bir dönemde gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çevrildi. Genel beklenti seçimden önce fiyat açıklanacağı yönündeydi. Ancak, seçim sonrasına kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2015 yılı için 2 no.lu “Anadolu Kırmızı Sert” ekmeklik buğday müdahale alım fiyatını ton başına 862 lira olarak açıkladı. 
2- Protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar açıklanan fiyatın üzerine yüzde 7’ye kadar ilave fiyat verilerek alınacak. Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları ise, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından belirlenen pariteye göre hesaplanacak. 
3- Açıklanan fiyata ilave olarak buğdayda ton başına 50 lira prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destekler de ödenecek. Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına belirlenen 862 liralık müdahale alım fiyatı, ton başına verilen 127 liralık prim ve diğer desteklerle birlikte buğday üreticisinin eline ton başına 989 lira geçmesi hesaplanıyor. Ancak bu desteklerden buğday üreten çiftçilerin tamamının yararlanamadığını da belirtmek gerekiyor.

4- Ofis’in değerlendirmesine göre açıklanan bu fiyatla üretici maliyete göre yüzde 48 oranında, ton başına 310 lira kâr elde etmiş olacak. 5- Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamasına göre, makarnalık buğday müdahale alım fiyatı 976 lira oldu. Desteklerle birlikte üreticiye ton başına 1.103 lira olarak yansıması bekleniyor. 6- Arpa fiyatı ton başına 645 lira olarak açıklandı. Desteklerle birlikte arpa üreticisinin eline ton başına 772 lira geçmesi hesaplanıyor. 
7- Ürün bedeli 30 gün içerisinde ödenecek. Buna göre ürününü Ofis’e satan çiftçilerin ürün bedeli, teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde banka hesaplarına aktarılacak. Ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere, 15 gün içerisinde ödeme yapılacak. 
8- Toprak Mahsulleri Ofisi, Kasım ayından itibaren uygulayacağı satış fiyatını da açıkladı. Buna göre Anadolu Kırmızı Sert Buğdayın tonu Kasım ayında 960 liradan satılacak. 
9- Alım politikası çerçevesinde Toprak Mahsulleri Ofisi, ülke genelinde 285 noktada alım yapacak. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. 
10- Ürünlerini taahhütname karşılığında Ofis’e teslim eden üreticiler, 17 Haziran itibariyle 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya Ofis’e satabilecek. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO’ya teslim eden tüccar ve sanayiciler ise bugünden itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek veya emanete bırakabilecek. 
11- Ofis’in 2011 yılında “Kaliteli Üret, Daha Fazla Kazanç Elde Et” sloganıyla başlattığı Proteine Dayalı Alım Sistemi devam edecek. Kaliteli üretimi daha çok teşvik etmek amacıyla kaliteli ürüne yüzde 3’e kadar verilen ilave fiyat, bu yıl yüzde 7’ye çıkarıldı. Böylece kaliteli üretim yapan üreticinin önceki yıllara göre daha fazla kazanç elde etmesi, kaliteli buğday ihtiyacının karşılanması hedefl eniyor. 
12- Son üç yıldır uygulanan randevulu alım sistemi bu yıl da devam edecek. Randevular, internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecek. 
13- Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl Polatlı ve Ahiboz’da alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacak. Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları elektronik ürün senetlerini, açıklanan fiyatlar üzerinden 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar Ofis’e satabilecek. Ürününü lisanslı depolara bırakan üreticiler, elektronik ürün senedi aracılığıyla lisanslı depoculuk şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek. 
14- Ürününü Ofis depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senedini kullanarak TMO’dan yüzde 30 avans alabilecek, Ofis’in anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek. 
15- Makbuz senedine dayalı kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin yüzde 25’i Ofis tarafından karşılanacak. 
16- Tüccarlar, üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 2 Kasım 2015 tarihinden itibaren TMO’ya satabilecek. 
17- Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçilere bir de uyarıda bulunuyor. Ürün teslim edecek üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gitmeleri gerekiyor. 

Özetle, üreticinin beklediği müdahale alım fiyatı açıklandı. Görüştüğümüz üreticiler seçimden sonra olmasına rağmen buğday fiyatının iyi, arpa fiyatının ise düşük olduğunu dile getirdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar