'Hükumet bazı sorunlarda BDN'yi devreye sokuyor'

Almanya'da istihbarattan sorumlu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi Başkan Yardımcısı Hahn, Türkiye'yi dinleme iddialarına dair "İlişkilerde bazı konularda sorunlar görülüyor; hükümet buralarda BND'yi devreye sokuyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da istihbarat teşkilatlarından sorumlu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) Başkan Yardımcısı Andre Hahn, Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, "Türkiye, partner olarak da NATO içinde önemli bir ülke ancak ilişkilerde bazı konularda sorunlar görülüyor. Bu yüzden hükümet, buralarda BND'yi devreye sokuyor" dedi.

PKGr Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Milletvekili Hahn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'dan Suriye ve Irak'a savaşmak için gidenlerin Türkiye üzerinden geçtiği ve BND'nin de bunları takip ettiği bilgisinin  PKGr'ye verildiği söyledi. 

BND'nin ve hükümetin komiteyi faaliyetlerle ilgili bilgilendirdiğini ifade eden Hahn, "Bize isim verilmeden bazı konular hakkında bilgi verildi ama Türkiye'nin adı geçmedi. Böyle bir şeyle ilgili bize bilgi verilmedi" diye konuştu.

PKGr'nin 10 Eylül'de bir araya gelmesinin ön görüldüğünü vurgulayan Hahn, ancak son gelişmelerden dolayı olağan oturumdan önce özel bir oturumun yapılmasının da mümkün olduğunu belirtti. 

Türkiye ile ilgili iddiaların, ABD adına casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınan BND çalışanın sızdırdığı belgelere dayandırıldığına dikkati çeken Hahn, "Bu belgeler bize bugün ulaştı. Diğer PKGr üyeleri ile 218 belgeyi gözden geçireceğiz. Özel oturumun yapılıp yapılmayacağı, belgelerde bulabileceğimiz bilgilere bağlı" diye konuştu.  

"Siyasi sorumlulul Merkel'de"

Türkiye açısından böyle bir olayın kabul edilemez olduğunu vurgulayan Hahn, bazı Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU)  milletvekillerinin Türkiye'nin sorunlu bir ülke olduğuna ilişkin gazetelerdeki yorumlarını da anlayamadığını söyledi. 

"Başbakan Angela Merkel, 'Dostlar arasında casusluk olmaz' demişti. Türkiye'ye karşı casusluk faaliyetinde bulunuluyorsa bu, Türkiye'nin dost ve yakın bir partner olmadığı anlamına geliyor" diyen Hahn, BND'ye görevlendirmeleri hükümetin yaptığını, bu nedenle de hükümetin açıklamada bulunması gerektiğini vurguladı. 

Başbakan Merkel'den iddialara ilişkin somut açıklama beklediklerini ifade eden Hahn, şöyle devam etti:

"Kendi bakanlığı, istihbarat koordinasyonu yapıyor. Olup bitenlerin siyasi sorumluluğunu taşıyan kişi Merkel. Meclis'te yapılacak oturumunda hükümetin de açıklamada bulunması lazım."

"Bu ilişki hiçbir zaman samimi değildi"

Dinleme iddialarının Almanya ve Türkiye arasında ilişkileri zedelemeyeceğine inanmadığını dile getiren Hahn, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin kötüye gideceğini tahmin etmiyorum ancak bu ilişki hiçbir zaman samimi değildi. Örneğin Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nde Türkiye'nin AB üyeliği hakkında farklı görüşlere sahip... Türkiye, partner olarak da NATO içinde önemli bir ülke ancak ilişkilerde bazı konularda sorunlar görülüyor. Bu yüzden hükümet, buralarda BND'yi devreye sokuyor." 

Türkiye'nin tamamının dinlenmiş olmamasını ümit ettiğini söyleyen Hahn, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Avrupa'daki faaliyetleri ile BND'nin faaliyetlerinin aynı olmadığını kaydetti.

Andre Hahn, "BND'nin Türkiye'de tam olarak neler yaptığını, nasıl bir teknik kullandığını bilmiyoruz. Bu bilgiye sahip olsak bile paylaşamayız. Çünkü yasal olarak bunları açıklamamız yasak" ifadesini kullandı