'Hükümet ya IŞİD'in karşısında yada yanında olacak'

Türkiye'nin teröre destek veren ülkeler arasına girme riski ile olduğunu söyleyen HDP'li Kaplan, "Hükümetin geldiği yer, yol ayırımıdır; ya IŞİD'in karşısında ya da IŞİD'in yanında olacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Hükümetin geldiği yer, yol ayırımıdır; ya IŞİD'in karşısında olacak ya da IŞİD'in yanında olacak. Türkiye, teröre destek veren ülkeler kategorisine girme riski ile karşı karşıya, bunun sonuçları çok ağır olur" dedi. 

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ekonomi politikalarını eleştirdi.  

"Türk Lirası da dolar bazında ciddi bir değer kaybına uğradı"

Türkiye'nin orta vadeli programda öngörülen büyüme oranının 4.7 olmasına rağmen, bu oranın temmuz ayında yüzde 2.1'e düştüğünü belirten Kaplan, Türk Lirası'nın da dolar bazında ciddi bir değer kaybına uğradığını iddia etti. 

Kaplan, bakanlıkların bu düşüşün nedeni olarak bölgedeki istikrarsızlığı gösterdiğini, oysaki bu küresel krizin yeni olmadığını belirterek, Hükümetin faizleri indirme yönünde çabaları olduğunu söyledi. 

"Kış sezonunda Türkiye'yi çok ciddi doğalgaz ve akaryakıt zammı bekliyor"

Doğalgazı karneye bağlayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kaplan, "Bu karneye göre hayatınızı dizayn etmek zorundasınız. Doğalgaz bittiği zaman üşüyeceksiniz demektir" dedi. Hasip Kaplan, kış sezonunda Türkiye'yi çok ciddi doğalgaz zammının beklediğini, akaryakıta da zam yapılacağını iddia ederek, her şeyin otomatik olarak pahalanacağı bir döneme girileceğini, faturanın halka kesileceği bir dönemin aralandığını savundu. 

"18. ekonomi konumuna düşen Türkiye'de tehlike çanları çalıyor"

Kaplan, 2023 vizyonunda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi olan Türkiye'nin, şu anda 17. büyük ekonomiden 18. düştüğünü, kişi başına gelirin de 10 bin 400 dolara düşmesinin tehlike çanlarını çalmakta olduğunu gösterdiğini söyledi. 

"Türkiye, teröre destek veren ülkeler kategorisine girme riski ile karşı karşıya"

IŞİD'e karşı çekirdek koalisyon görüşmelerinin sürdüğünü belirten Kaplan, "Türkiye bu konuda ilginç bir suskunluk içinde, 49 rehine olayı gündemde. Basına sızan gayri resmi haberlere göre, Türkiye IŞİD'e karşı yapılacak operasyonun içinde yer almama gibi bir eğilim içerisinde. Bu çok tehlikeli bir durumdur. ABD Kongresi'nde, Türkiye'nin Katar'la birlikte IŞİD'i destekleyen ülkeler içinde olduğu itham ediliyor. Hükümetin geldiği yer, yol ayırımıdır; ya IŞİD'in karşısında olacak ya da IŞİD'in yanında olacak, başka bir seçenek yok. Türkiye, teröre destek veren ülkeler kategorisine girme riski ile karşı karşıya, bunun sonuçları çok ağır olur" diye konuştu. 

Kaplan, bir soru üzerine, PDY ve HPG'nin IŞİD'e karşı Türkmenlerle birlikte mücadele ettiğini ifade ederek, bölgedeki bütün Türkmen köylerinin HPG'nin koruması altında olduğunu kaydetti. Kaplan, "Türkler, Ortadoğu'da Kürtlerle olan bin yıllık stratejik işbirliğini önümüzdeki bin yıllara, yüzyıllara taşımak istiyorsa bunu devam ettirmelidir. Konjonktür bile bizi yanyana koyuyor, bunu iyi ölçüp biçmek, dış politikadaki yanlıştan dönmek gerekiyor" dedi. 

"Kamu bankalarına birinci elden müdahale olacak"

"Hükümetin 10 bankaya ilişkin takip kararı aldığı iddiası" ile ilgili soru üzerine Kaplan, bu konunun ne Meclis gündemine geldiğini ne de bu konuda resmi açıklama yapıldığını söyleyerek, "Yaşanan daralmayla birlikte kamu bankalarına birinci elden müdahale olacaktır, onunla beraber bazı özel bankalar da bu olaydan nasibini alacaktır" diye konuştu. 

Başka bir soru üzerine, çözüm sürecinin hızlanması gerektiğini vurgulayan Hasip Kaplan, "Hazır Meclis tatile girmişken, bakanların, Hükümetin biraz daha çalışması gerekiyor. 2015 seçimi gelmeden çok kısa sürede, ciddi adımlar atmak gerekiyor. Umuyorum, önümüzdeki günlerde Hükümet hazırladığını söylediği yol haritasını Meclis'le paylaşır" diye konuştu. 

HDP'li Kaplan, "Ankara'nın suyunun temiz olduğunu göstermek isteyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in basının önünde su içtiğinin" söylenmesi üzerine, "Gökçek sudan içmiş, onun durumunu bir bekleyeyim, bir şey olacak mı olmayacak mı? Radyasyon meselesinde de çay içilmişti. Gökçek'in bu gösteriyi yapması hoş bir şey değil. Keşke, bir içtiği sudan bir de şehir şebekesinden numune alınsa ve bunlar bağımsız kuruluşlara inceletilerek kıyaslama yapılsaydı" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir