Hyundai Assan, kurulu kapasitesinin tamamını kullanacak

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Kibar, "Önümüzdeki yıl yaklaşık 200 bin adet üretim planlarken, ithalatla birlikte hacmimizi daha da yukarı taşımaya çalışacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan'ın 2014 yılı planlarına ilişkin "Bu yıl 102 bin adet üretim yaptık. Yılı ithalatla birlikte aşağı yukarı 130 bin gibi bir hacimle bitireceğiz. Önümüzdeki yıl ise yaklaşık 200 bin adet üretim planlarken, ithalatla birlikte hacmimizi daha da yukarı taşımaya çalışacağız" dedi. 

Kibar, Hyundai'nin i10 modelinin üretim bantlarında olduğunu, i10'la beraber i20 üretiminin de planlandığı gibi devam ettiğini söyledi. 

Gelecek yıl için Hyundai Assan'daki kurulu kapasitenin tamamına yakınını kullanacak şekilde bir program hazırladıklarını anlatan Kibar, "i10 ürünümüz özellikle bütün Avrupa coğrafyasında beğeni kazandı, Türkiye'de de bunun çok beğenildiği izlenimini alıyoruz. Aylık üretim rakamlarımızı daha yukarılara çıkardık ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra da 3. vardiyayı devreye alacak şekilde kadro çalılşmalarımızı yapıyoruz. Bununla bağlantılı Sosyal Güvenlik Kurumu'yla bir mutabakat zabtı imzaladık. Kapasite artırımının yanında istihdamı da artırıyoruz" diye konuştu. 

Hyundai Assan'ın gelecek yıla ilişkin hedeflerini paylaşan Kibar, tedarik amaçlı görüşmeleri sürdürdüklerine değinerek şunları kaydetti: 

"Bu yıl 102 bin üretim yaptık. Yılı ithalatla birlikte aşağı yukarı 130 bin gibi bir hacimle bitireceğiz. Önümüzdeki yıl ise yaklaşık 200 bin adet üretim planlarken, ithalatla birlikte hacmimizi daha da yukarı taşımaya çalışacağız. Tüm planlarımızı yaptık. Önümüzdeki yıl da bir taraftan Türk iç piyasasına i10'u ve i20'yi kendi tesislerimizden, diğer ürünleri de bölge coğrafyasındaki Hyundai'nin tedarik merkezlerinden sağlayarak iç pazardaki tedariğimizi ve satışımızı realize ediyoruz. Buna ilaveten ihracat pazarlarına yönelik de ihracat planlarımızı yaptık. Siparişlerimizi alıyoruz. Önümüzdeki yılla ilgili de yıllık bazda iş planları bağlamında değişik ülkelerdeki satış teşkilatlarıyla mutabakatlar sağlanıyor." 

"Yerli oto için yeni bir platform gerekli" 

Yerli otomobil üretimine ilişkin bir soru üzerine, sektördeki birçok oyuncunun yabancı firmalara lisans karşılığı üretim yaptığını anımsatan Kibar, yerli otomobil üretimi için rekabetçiliği korumaya dönük korumacı bir platform oluşturulması gerektiğine işaret etti. 

Uluslararası anlaşmalarla taahhüt edilen çeşitli yükümlülükler bulunduğunu belirten Kibar, "Bu formatın dışına çıkmak markalaşma anlamında bir hayli ilave maliyetler getiriyor. Mevcut sanayinin yapısına baktığımızda, gerek üretim 'mix'i gerek hafif ticari araçlarla binek araçlar arasındaki lokal vergilendirmelerden (ÖTV) gelen farklılaştırmalar Türkiye'nin binek aracını kendine özgün yapıp taahhüt ettiği uluslararası anlaşmaların dışına çıkması zor görünüyor. Burada AB ile yapılan bir Gümrük Birliği mutabakatı var. Bunun dışında uluslararası anlaşmalardan gelen taahhütlerimiz var. Ticaretin zorlaştırılmamasına yönelik bir takım engeller anlamında zorlayıcı kurallar var. Bunların dışına çıkılması biraz zor" değerlendirmesini yaptı. 

"Yerli bir ürünün geliştirilebilmesi için yeni bir platform kurulması gerekir" 

Yerli oto üretimi için dağıtım kanalları, marka, maliyet hesaplamaları ve rekabetçiliğe dikkati çeken Kibar, şunları kaydetti: 

"Yerli bir ürünün geliştirilebilmesi için bir kere yeni bir platform kurulması gerekir. Bunun bir yatırımının olması lazım, üretim bandının. Ürünün gelişimiyle ilgili yatırımlar söz konusu. Ve sizin dağıtım kanallarınıza bugünün dünyasında tek bir tip ve modelle bu ölçeği yakalamak zor. Otomotiv sektöründeki rekabet edebilir yapı 200 binlik ve üzeri platformlarda bu rekabeti sağlayabilmek mümkün. Bunu sağlayabilmek için siz 200 bin adetlik satış pazarını başlangıçtan itibaren güven altına almalısınız. İthalatın sonuna kadar 0 vergilendirmeyle, gümrük vergisiyle dış pazar rekabetine açık olduğu bir ortamda bunu yapmak için bir takım maliyetsel baskılar var. Bunun üstesinden gelmek zor." 

  

Bu konularda ilginizi çekebilir