IBS hedef büyüttü, bölge ülkeleri radarına aldı

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü MuratÇiftçi, şirket olarak yeni bir yapılanma içine girdiklerini belirterek, “İnovatif, standart ve rasyonel olmayıp farklılık yaratabileceğimiz alanlara girmeye çalışıyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup_sayar-025.jpg

Türk sigorta sektörünün önde gelen brokerlerinden IBS hedeflerini büyüttü. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi, “Türkiye ve bölge ülkelerdeki ofislerimizi artıracağız. Kazakistan ve Azerbaycan’da ofis açmayı planlıyoruz. İran’ı yakından takip ediyoruz” dedi. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi ve Genel Müdür Vekili Cem Çolak, sektöre yönelik düşüncelerini IBS’in hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. 

Brokerin aslında müşteriyi temsil eden taraf olması nedeniyle çok daha hızlı gelişmesi gerektiğini söyleyen IBS Genel Müdürü Murat Çiftçi şunları söyledi: “Büyük acentelerin brokerliğe dönüşmeleri lazım. Aslında broker gibi çalışanlarda var. Sadece reasürans bacağı olmadan çalışabiliyor. Bunların brokerliğe dönüşmeleri için cesaretlendirilmesi lazım. Neden sayı artmıyor dersek, acentelerin ellerinde yeterli portföy olmaması nedeniyle sigorta şirketleri için yeterli üretimi yapamıyor ve bu büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Brokerliğe dönüşmek bir sermaye gerektiriyor. Tabiki know how ve iyi eleman yetişmiş eleman gerekiyor. Yetişmiş eleman sayısı az ve herşey para değil. Bunları üst üste koyduğumuz zaman yeni brokerlerin gelmesi ve lokal brokerlerin kurulması zorlaşıyor.” 

Türkiye’de sigorta sektörünün toplam üretimi içinde yüzde 15’lerin brokerlik sektörü için az bir pazar payı olduğunu söyleyen IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdür Vekili Cem Çolak ise “Gelişmiş ülkelerde brokerlerin sayısı binlerle ifade edilirken, bizde henüz 114’de. 14 bin acentenin olduğu bir pazarda 114 broker sayısı çok az. Biz göreceli olarak büyüdüğünü zannediyoruz fakat bu yeterli değil” dedi. 

Farklılık yaratabileceğimiz alanlara gireceğiz 

IBS’in hedefl erini sorduğumuz Murat Çiftçi, 1997 yılından bu yana faaliyette bulunduğuna dikkat çekerek, “Hazine Müsteşarlığı dataları yayınlamıyor ama, biz Türkiye’deki ilk 5 brokerden biri durumundayız. Sigorta ve reasürans brokeriyiz. Asıl know how’umuz reasürans tarafından geliyor. Havacılık ve enerji en güçlü alanlarımız. 57 çalışanımız var. 2 yıl içinde ise 100 çalışana ulaşmak istiyoruz. İstanbul’a ana ofisimiz, Ankara, Mersin ve Adana’da bölge ofislerimiz var. Türkiye ve bölge ülkelerinde ofislerimizi artıracağız. Kazakistan ve Azerbaycan’da ofis açmayı planlıyoruz. İran’ı yakından takip ediyoruz. Ambargo kalktığı anda oraya tekrar gireceğiz. Ambargo öncesinde oradaki en büyük brokerlerden biriydik. Burayla sınırlı kalmayıp Türki Cumhuriyetlere de girerek büyümeyi planlıyoruz. Öte yandan yeni bir yapılanma içine girdik. İnovatif, standart ve rasyonel olmayıp farklılık yaratabileceğimiz alanlara girmeye çalışıyoruz. Çabamız güçlü olduğumuz alanlarda daha da güçlenerek Türk sermayeli bir Lloyd’s brokerinin bölgede olması” dedi. 

Sektörün en önemli sorunu 

Türkiye’deki başarılı sigorta brokerliği uygulamasının UIB tarafından büyük ilgi gördüğünü ve Dubai ofisinde bu yönde hizmet verilmeye başlandığını anlatan Çiftçi, “UIB reasürans brokeri ama Dubai ofisinde sigorta brokerliği de yapmaya başladı. Gerekli transferleri yaptılar. Öte yandan burada sağlık sigortasında da çok güçlüyüz, buradaki teknolojilerimizi Dubai de uygulama almaya çalışıyorlar. Çok güzel bir sinerji çıkardık” şeklinde konuştu. 

Türkiye’deki şu anda ciddi orandaki primin reasüransının Londra, İsviçre’de Almanya’da yerleşik brokerler tarafından yapıldığını anlatan Cem Çolak, “Ülkemizde ofis açmadan yapılabiliyor. Vergi vergi diyoruz, buna bile müdahale edilse ciddi bir gelir elde edilebilir. İstediğimiz düzenleme olursa artık burada ofis açmak zorunda kalacak ve bu da sektörün gelişimine destek olacaktır. İnsan kaynağı artacaktır. Öte yandan Lloyds’un ülkemizde ofis açacak olması ülkemizin hub olması açısından çok önemli bir gelişme olacaktır. Dubai’den daha iyi noktadayız sadece konsantrasyon lazım” diye konuştu.

Farkımız iki ortağımızdan geliyor

IBS’in yüzde 38’inin İngiliz Lloyd’s brokeri olan uluslararası brokerlik devlerinden dünyanın 7’nci büyük brokeri olan UIB’nin, geri kalan hissenin de Türkiye’nin önde gelen gruplarından Akfen Grup’a ait olduğunu söyleyen Murat Çiftçi, “Akfen Grup, şirketin ortağı ama direkt olarak ön plana çıkmıyor bizde. Bağımsız görüntüyü sağlamak amacıyla böyle bir tavır sergiliyoruz. Know how’un büyük kısmı Londra’dan geliyor. Diğer brokerler sigorta tarafından bakarken, bizim ortağımızın Türkiye’nin büyük bir holding olması nedeniyle bize farklı bir açı katıyor ve farkımız burada ortaya çıkıyor. UIB ise, MENA, Kuzey Afrika, Japonya, Güney Amerika’da çok kuvvetli. En kuvvetli ofisi ise Türkiye’de. Çok gurur verici birşey bizim için” dedi. Çiftçi, Hazine'nin sektöre çok yakın ve dinleyen konumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Şikayeti bırakmalıyız

Brokerlik sektörü olarak kesinlikle gidecek çok yolları olduğunun altını çizen Murat Çiftçi, “Emekleme sürecindeyiz. Şu kabahatimiz var o da çok şikayet ediyoruz. Bunu bırakmak, daha dinamik ve inovatif yöntemlerle, brokerler olarak ne yaptığımızı anlatmamız gerekiyor. Yurtdışından sürekli brokerler gelmeye çalışıyor, bunlar boşuna gelmez çünkü Türkiye’de bir potansiyel var. Bunu görüyorlar” şeklinde konuştu.

Fiyat odaklı işlerde olmuyoruz

“Hedeflerimiz tamamen gelirler bazında oluyor” diyen Cem Çolak ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru büyümeyi doğru karlılıkla yakalamak hedefiyle hareket ediyoruz. Her işe girmiyoruz. Karsız olacak, müşteriye faydamızın olmayacağı, sadece piyasayı kırmak amacıyla olan bir ihalede olmuyoruz. Biz daha çok katma değerimizin ne olacağını hesaplayarak işe giriyoruz. Rekabet tabiki bizde de var. Piyasa işi dediğimiz olayın sadece fiyata endeksli olan işlerde olmak istemiyoruz. Günün sonunda optimum fiyatla hizmet verebileceğimiz işleri almak istiyoruz.”

Artık geometrik bir büyüme hedefliyoruz

2015 yılının zor bir yıl olacağını fakat IBS olarak agresif olmaya gayret edeceklerini söyleyen Murat Çiftçi, “Sektör olarak üretim rakamları fazla paylaşılmıyor. Ama yıllık olarak bakıldığında 1997’den 2014’e geçen dönemde iki büyük krizde olmasına rağmen IBS’in ivmesi hep yukarı olmuş. Yüzde 23-24’lerde büyüdüğümüz yıllarda oldu. Büyümede yüzde 10’un altına hiç düşmedik. Artık biz geometrik bir büyüme hedefl iyoruz. Bizim hedefimiz yüzde 20’ler civarında olacak ve bu büyümenin içine organik ve inorganik büyüme dahil” dedi. Müşteri bağlılklarının ortalama 8 yıl olduğu biilgisini de veren Çiftçi, "Hasar bu işin olmazsa olmazı ama biz hasarını yönettiğimiz müşteriyi kaybetmiyoruz.Hasar prim rasyomuz yüzde 38 ve bu pazarlıkrlık gücümüzü artırıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir