'İç Güvenlik Yasası' insan haklarını baltayabilir'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'deki yeni iç güvenlik yasa tasarısının 'insan haklarını baltalayabileceği' uyarısını yaparken Avrupa Parlamentosu’ndan tasarıya yönelik eleştirilerin gelmesi Avrupa’da dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - HRW'nin sert ifadelerine yer verdiği açıklamayı yansıtan Deutche Welle, örgütün, tasarının insan hakları alanında yol açabileceği olumsuz etkilerin üç noktada yoğunlaştığına vurgu yaparken, tasarıyla polis yetkilerinin “uygun güvenceler olmaksızın artırıldığını” savunduğunu anlatıyor.

Valiler ve kaymakamlara polis soruşturmalarının yönlendirilmesine olanak tanıyan daha geniş yetkiler verilmesini eleştiren HRW, göstericilere verilen cezaların artırılacak olmasını da eleştiri konusunu yaptıyor.

'Meclis tasarıyı değiştirmeli'

HRW'nin Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, "Hükümet zaten önceden de Meclisten polisiye önlemlerle ilgili oldukça sorunlu yeni düzenlemeler çıkartmıştı. Şimdi de iç güvenlikle ilgili olarak kendi yetkilerini daha da artırmaya çalışıyor" diyor.

TBMM'yi tasarı metninde değişiklik yapmaya çağıran Sinclair-Webb, "Meclis tasarıyı değiştirmeli ki, insanlar politik şiddetten olduğu kadar, keyfi devlet uygulamalarından da korunabilsinler" sözlerini kullanıyor.

Bu arada Ankara'da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de iç güvenlik yasa tasarısına yönelttiği eleştiriler de dikkat çekti.

Kati Piri "Polis şiddeti yalnızca son çare olarak kullanılabilir, bu yüzden bu tür bir pakette en azından bu şekilde yansıtılması gerektiğini vurguluyoruz" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir