‘İç rekabet anlamsız, asıl rakipler dışarıda’

Yurtiçi firmaların birbiri ile rekabet etmesini çok anlamlı bulmadığını belirten Meteksan Genel Müdürü Erciyes, firmaların yurtdışı güçlü şirketlere karşı rekabet etmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Bilkent Holding bünyesinde faaliyet yürüten savunma teknoloji şirketi Meteksan’ın, radarda milimetre dalga temelinde gelişmesini sürdüreceği belirtildi. 

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Meteksan Genel Müdürü Murat Erciyes, Türk savunma sanayinin yapılanmasında iç rekabete gitmenin çok anlamlı olmadığını, şirketlerin tamamlayıcı rol paylaşımıyla, yurt dışında faaliyet gösteren çok güçlü şirketlere karşı rekabet etmesi gerektiğini söyledi. Erciyes, Meteksan olarak Ka bandındaki teknolojilerle yakından ilgilendiklerini belirtirken, soru üzerine, yoğun olarak Aselsan’ın ürünlerinin bulunduğu daha uzun menzilli radar teknolojilerine girmeyi planlamadıklarını vurgulayarak, “Sonuçta gidilmesi gereken yer, şirketlerin rol paylaşımı içinde birbirini tamamlayan teknolojileri geliştirerek yeni ürünler, sistemler üretmesi. Yoksa içerde şirketler kendi içinde rekabet etmiş çok büyük bir önemi yok” dedi. 

Savunma elektronik alt sistemleri, akustik sistemler ve yazılım alanında faaliyet gösteren Bilkent Holding bünyesindeki Meteksan Savunma’nın, radar alanında Ka bandı milimetrik radarlar alanında gelişmesini sürdüreceği belirtildi. Ar-Ge projesi olarak başlayan MİLDAR (milimetrik dalga radarı) da teknoloji geliştirmenin ardından, bu teknolojiye sahip, Atak saldırı helikopteri atış kontrol radarında kritik tasarımı tamamlayan Meteksan, taşınabilir, personel tespit radarı olan Retirar PTR’yi de ürün olarak piyasaya sundu. 

Atak için sunulan tasarım onay bekliyor 

Meteksan, TÜBİTAK desteğiyle 2007’de başlayan MİLDAR (milimetrik dalga radarı) projesiyle ilk kez milimetre dalga bandında çalışan bir radar üretmeyi başardı. Bu teknoloji üzerine, Atak helikopterlerinde öncelikli olarak kullanılacak atış kontrol radarı geliştirilmesi için yeni bir proje başlatıldı. Bu projede de Meteksan tasarımını tamamlayarak Atak program yönetimine sundu. Bu tasarımın onay süreci devam ediyor. Bu teknoloji üzerinde daha sonra insansız hava araçlarında iniş kalkış sistemleri, hedef tespit ve takip fonksiyonlarını gerçekleştirilecek ürünler ortaya çıkarılacak. Milimetrik dalga radarları, silahlı İHA sistemlerinde de atış ktontrol radarı olarak kullanılabilecek. Milimetrik dalga radarları, çok kısa dalga boyları sayesinde hedefl eri tanımlamada ve daha kesin yer belirlemede hava şartlarından ve gece- gündüz olmasından etkilenmediği için görsel sistemlerden yararlanılamayan ortam ve zamanlarda avantaj sağlıyor.

Milimetrik dalga radarlarında büyüyeceğiz 

Radar projelerine yönelik DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Meteksan Genel Müdürü Murat Erciyes, aynı alanda geniş kapsamlı proje yürüten Aselsan ile bir rekabete girmeyeceklerini, kendilerinin Ka bandında milimetrik dalga radarları alanında büyüyeceğini belirtti. “Biz, Thales’i, BAE Systems’i yendiğimizde, onlarla rekabet ettiğimizde bir başarı sağlamış olacağız” diyen Erciyes, yerli firmaların geliştirdikleri teknolojilerle, radar alanında sınır güvenliğinden, atış sistemlerine kadar çok geniş bir alanda ürünleri ortaya çıkarabileceğini belirtti. Radarların yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri olan anayurt güvenliğinde, dünyada 500 milyar doların üzerinde bir pazarın oluşmaya başladığını anlatan Erciyes, “İçerdeki 1 milyar dolarlık bir alanda rekabet etmek yerine, ürün ve sistemlerle bu 500 milyar dolarlık alanda rekabet etmek çok daha iyi sonuçlar doğurur” dedi.