İç talepte canlanma başladı

Kasım ayı sanayi üretiminin, ülke potansiyelinin altında kaldığını söyleyen Sanayi Bakanı Işık, srakamlarının geçici olduğunu belirterek, "Artış trendi devam edecek, iç talepte canlanma görülmeye başlandı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Önümüzdeki aylardan itibaren büyümenin tekrar yükseleceğini göz önüne alırsak, sanayi üretimindeki artış trendinin devam edeceğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bunun öncü göstergeleri de gelmeye ve iç talepte canlanma görülmeye başlanmıştır" ifadesini kullandı.

Işık, yazılı açıklamasında 2014'ün kasım ayına ait sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. 

Kasımda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 arttığını kaydeden Işık, arındırılmamış endeksin yüzde 1,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldığını bildirdi.

Sanayi üretimi potansiyelin altında kaldı ama...

Işık, çevre ülkelerde ve büyük ihracat pazarlarında yaşanan gelişmelerin, kasım ayında sanayi üretimine etkisinin daha belirgin görüldüğünü ifade etti. Kasım ayı sanayi üretiminin, ülke potansiyelinin altında kalsa da rakamların geçici olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki aylardan itibaren büyüme tekrar yükselecek"

"Bugün gelen rakamlar beklentilerimiz dahilindedir. Önümüzdeki aylardan itibaren büyümenin tekrar yükseleceğini göz önüne alırsak, sanayi üretimindeki artış trendinin devam edeceğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Bunun öncü göstergeleri de gelmeye ve iç talepte canlanma görülmeye başlanmıştır. Türkiye 2014'te AB ve OECD ülkeleri ortalamasından daha iyi bir performans sergilemiştir. 2014 yılını özellikle ihracatın sürüklediği bir büyümeyle kapatacağız."

"Büyüme kalitesi artacak"

Işık, bu yıl iç talebin de büyümeye destek vereceğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl, aldığımız önlemler ve petrol ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler neticesinde büyümeyle birlikte cari açığında gerilediğini, büyürken, cari açık ve enflasyonun düştüğünü göreceğiz. Bir başka deyişle ülkemiz bir yandan büyürken, bir yandan da büyümenin kalitesini artıracaktır. 2015 yılında petrol ve emtia fiyatlarının düşmesiyle sanayide girdi maliyetleri düşecek, bu da sanayimizi daha rekabetçi hale getirecektir. 

"Üniversiteler ile sanayicileri bir araya getirecek mekanizmalar geliştiriyoruz"

Türkiye, uyguladığı pazar çeşitlendirmesiyle, ihracat pazarlarındaki gelişmelerden en az şekilde etkilenmektedir. Şimdi pazar çeşitlendirmesinin yanında ürünlerin sofistike hale gelmesi ve katma değerlerinin artmasına gelmiştir. Uzun dönemli büyümenin ve ekonominin tüm gelişmelere karşı dirençli olmasının yolu da buradan geçmektedir. Hükümet olarak öncelikli dönüşüm programının ana hedeflerinden bir tanesi de üretilen ürünlerin katma değerini artırarak, ülke sanayisini daha rekabetçi hale getirmektir. Bakanlık olarak bu amaç doğrultusunda Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, markalaşmaya, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz, üniversiteler ile sanayicileri bir araya getirecek mekanizmalar geliştiriyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir