İçerikle pazarlama için 40 soru

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Son zamanlarda pazarlamanın en önemli alanlarından biri haline gelen içerikle pazarlama konusuna burada sıkça değiniyoruz. Dünyanın önde gelen dijital pazarlama uzmanlarından Neil Patel’in Quick Sproud (http://www.quicksprout.com) adlı sitesinde yayınladığı “Yeni blog içeriğinizi yayınlamadan önce kendinize sormanız gereken 40 soru” başlıklı makalesi, içerikle pazarlama açısından güzel bir “Checklist” içeriyor. Patel’in beş ana başlık altında topladığı bu 40 soruluk listeyi, içerikle pazarlama yolunda ilerleyen işletmeler için paylaşmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Ancak yerimiz kısıtlı olduğu için listenin yarısını önümüzdeki haftaya bırakıp ilk 20 sorudan başlıyoruz...

Yazı başlığı 
1- Attığınız başlığı birileri Google’a yazıp arayacak mı? Eğer tam olarak yazdığınız şeyi arıyorlarsa bu daha fazla arama trafiği demektir. 
2- Başlığınız merak uyandırıyor mu? Merak uyandıran başlıklar her zaman daha çok tıklanır.
3- Başlığınız kısa ve öz mü? Unutmayın 57 karakterden daha uzun başlıklar, Google listelemesinde kesintiye uğrar.
4- Başlığınız açık ve net mı? İnsanlar neye tıkladığını bilmek ister, başlığınız net değilse insanlar ilgilenmedikleri sayfadan hemen çıkar.
5- Duyguları kullanıyor musunuz? İstek uyandıran, duyguları harekete geçiren başlıkları seçmelisiniz. 
6- Başlığınız popüler arama terimlerini ve deyimlerini içeriyor mu? Eğer içermiyorsa Google’da yükselme beklemeyin.
Yazı girişi
7- Giriş paragrafınız okuyucuyu yakalıyor mu?
8- Girişiniz çok mu kısa? Bir an önce konuya girmek isteyebilirsiniz, ama giriş için üç paragraf ideal uzunluk olacaktır.
9- Girişiniz detaylı bir özet sunuyor mu? İnsanlar girişi okuyarak yazının kendileri için uygun olup olmadığına karar verirler. 
10- Girişte bir görseliniz var mı? Yazının başında fotoğraf veya video gibi bir medya kullanmak okuyucuları cezbedecektir. 

Gövde metni
11- Ara başlıklar kullanıyor musunuz? Unutmayın, ara başlıklar yazının daha kolay okunmasını sağlar. 
12- Paragraflarınız beş satırdan kısa mı? Bir paragraf 5-6 satırdan uzun olmamalı yoksa okuyucunun gözünü korkutur.
13- Bir sohbet yaratıyor musunuz? Sen, siz ve ben üslubuyla yazmak okuyucu açısından bir sohbet havası yaratır ve okumayı teşvik eder.
14- Sorularınızı vurguluyor musunuz? Blog yazınızın içinde sorduğunuz soruları şeklen de vurgulamak yazınıza daha fazla kişilik kazandırır.
15- Bir hikaye anlatıyor musunuz? Okuyucunun ilgisini bir yerden çekmezseniz sıkılır. Bunun da en iyi yolu hikaye anlatmaktır.
16- İçeriğinizi zenginleştirmek için medya kullanıyor musunuz? Fotoğraf, grafik, video veya ses... Kullanacağınız her türlü medya, içeriğinizi canlandırır, ilgiyi artırır. 
17- İçeriğinizin bir özü, gerçekten sunduğu bir fikir var mı? Eğer içeriğiniz şişirmeyse kimseye okutamazsınız.
18- Akıllılık taslıyor musunuz? Unutmayın, okuyucularınıza tepeden bakmak onları kaybetmenin en kolay yoludur. 
19- İşi güncel bir olaya, etkinliğe bağlıyor musunuz? Google'ı veya Yahoo'yu kullanarak güncel trendleri bilmeniz, ona göre yazmanız içeriğinizin size daha fazla trafik getirmesini sağlar.20- İçeriğiniz hangi duygulara sesleniyor? Mizah veya öfke gibi belirli duygulardan birine veya bir kaçına seslenmelisiniz. Okuyucularınıza soap opera gibi duygu iniş çıkışları yaşatmalısınız.

Evet, dediğim gibi devamı haftaya...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018