İcralık madenciler işten atılacak

TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın 9 Ocak'ta yayımladığı genelgeye göre, ücretleri üzerinde haciz bulunan işçilerin 1 yıl içinde bunu kaldırmamaları durumunda iş akitleri feshedilebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ZONGULDAK - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan'ın 9 Ocak'ta yayımladığı genelgeye göre, ücretleri üzerinde haciz bulunan işçiler, 1 yıl içinde bunu kaldırmamaları durumunda işten atılacaklar.
 
İnan'ın yayımladığı genelgede, kurumun taş kömürü üretim faaliyetlerinde bulunduğu, yürütülen işlerin ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer aldığı belirtildi.
Kurumda çalışan işçilerin çoğunluğunun yer altında istihdam edildiği ifade edilen genelgede, şunlar kaydedildi:
"İş yerlerimizde, büyük çoğunluğu yer altında çalışan işçilere ait icralık dosyaların bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle yer altında yürütülen işlerin tehlike oranı yüksek olduğundan, buradaki küçük bir dikkatsizliğin bile onarılamaz hasarlara, can ve mal kayıplarına neden olabileceği dikkate alındığında; icralık duruma düşen işçilerin akıllarının sürekli iş harici konularla meşgul olması ve konsantrasyon problemi yaşamalarının muhtemel bulunması nedenlerinden dolayı işlerini dikkatli yapamama olasılığı bulunmakta, kendilerinin ve yanında çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk oluşturmakta, bu da dolayısıyla iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca sık sık haciz ve icralık duruma düşen işçilerimizle ilgili kararlara ait dosyaların takibini ve işlemini yürüten personel, muhasebe ve hukuk birimlerimizi yoğun mesai harcamak zorunda bırakıp önemli zaman kaybına neden olmaktadır."
 
İş akitleri feshedilecek
 
Genelgede, öncelikle çok sayıda icra takibi ve ücretinde hacizler bulunan işçilerin belirlenmesi istenerek, şöyle devam edildi: "Bu işçiler, borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için yazılı olarak uyarılacak ve kendilerine bir yıl süre verilecek. Verilecek bu sürenin sonunda halen icra ve hacizleri kaldırmaya yönelik işlem yapmayan veya yeni hacizlere maruz kalan işçilere; 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 18. ve 19. maddeleri uyarınca savunmaları alınmak suretiyle iş akitlerinin feshedileceği kendilerine yazılı olarak tebliğ edilecek. Yapılan yazılı tebligata rağmen durumlarında değişiklik olmayan işçilerin iş akitleri fesih edilecek."
Bu konularda ilginizi çekebilir