İhale açan buzdolabı…

Hakan GÜLDAĞ
Hakan GÜLDAĞ hakan.guldag@dunya.com

Allah'tan Dr. Rüştü Bozkurt gibi bu meseleleri yakından takip eden yazarlarımız var da, DÜNYA okurları konunun dışında kalmadı… 
‘Mesele nedir’ derseniz… 
Sanayi 4.0’ı kastediyorum… 
Sayın Bozkurt’a da bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum. Yazılarında Türkiye’nin mevcut gündemini değil, olması gereken gündemini irdeliyor. Gittiği her yerde de, Sanayi 4.0 meselesini gündeme getiriyor.

★ ★ ★ 

Türkiye’de bu meseleye Rüştü Bozkurt ve bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kişi ilgi gösterirken, dünyada gelişmeler aldı başını gidiyor. İşte Boston Consulting Group’un son raporu… 

Kısa adıyla BCG, 45 ülkedeki 81 ofisi ile küresel bir danışmanlık şirketi. İşi gücü, şirketlere en yüksek katma değer yaratacakları fırsatları tanımlamak. Ve tabii buna göre stratejik olarak en etkin şekilde konumlandırmak. 2010’dan bu yana İstanbul ofisi de faaliyette... 
Başında da Burak Tansan var… 

★ ★ ★ 

Rapora göre, dünya 4. Sanayi Devrimi’nin eşiğinde... 

Bu arada, raporun tam adı; ‘Sanayi 4.0: Üretim Sektöründe Büyüme ve Üretkenliğin Geleceği’... 

‘Ya bunun 1’i, 2’si, 3’ü neydi ki’ diye sorarsanız... 

DÜNYA okurları, Sayın Bozkurt’un köşesinden İskoçyalı mühendis James Watt’ın modern buhar makinesini geliştirerek oluşmasında önemli rol oynadığı ilk Sanayi Devrimi ve sonraki aşamalarına zaten hayli aşinadır ama ben memnuniyetle bir kez daha hatırlatayım… 

Sanayileşmenin ilk adımı, bir başka deyişle ‘1.0’ı buhar gücü ve makineleşme olarak kabul ediliyor. 
Ardından elektrik ve otomasyonla değişen üretim sektörü; 2.0... 

3.0 olarak adlandırılan üçüncü devrim ise endüstriyel alandaki teknolojik gelişmeler ile yaşandı… 

Sanayi 4.0, üretimde dijital devrimin adı… ‘Endüstriyel internet’ ya da ‘makinelerin makinelerle konuşması’ olarak da ifade ediliyor… 

Ne ad verirseniz verin, yeni devrimle birlikte ilk tedarikçiden, son kullanıcıya kadar tüm üretim ve değer zinciri gelişmiş dijital teknolojileri kullanarak tamamen entegre hale gelecek… 

★ ★ ★ 

‘Ne zaman’ derseniz… 
“Global şirketlerde çoktan başladı” diyor BCG Türkiye Ortağı ve Endüstriyel Ürünler Sektör Lideri Aykan Gökbulut, “Sanayi 4.0 unsurlarını uygulama yarışı çok yakında tüm üretim sektöründe hızla yayılacak. Ürünlerin ve üretim sistemlerinin tasarım, üretim, operasyon ve servis süreçleri tamamen değişecek…” 

Hiç uzak gelmesin size… 
“Sanayi 4.0’a tam geçiş daha uzun sürse de” diyor Gökbulut, “5-10 yılda kritik gelişmeler yaşanacak, kazanan ve kaybedenler belirlenecek. Bu süreçte kazanmanın yolu, sistemlerin yetkinliğine, bilgi teknolojilerine, yazılıma ve veri analitiğine yapılacak yatırımdan geçiyor…” 

★ ★ ★ 

Genel Yayın Yönetmen Yardımcımız Talip Aktaş anlattı… ABD’nin global beyaz eşya üreticisi Whirlpool’un, Avrupa’nın bu sektördeki devi Indesit’i satın alması sonrasındaki lansman toplantısında tanık olmuşlar. 

Üç boyutlu bir simülasyon… 
Senaryoya göre, eşi iş gezisine giden erkek cumartesi günkü basketbol maçına gitme çabasından sonuç alamıyor. Kendisi gibi bilet bulamayan iki arkadaşıyla haberleşiyor ve maçı birlikte evde izlemeye karar veriyorlar. Evinde arkadaşlarını ağırlayacak… Yemek ve içki tercihlerine göre iş yerinden evindeki buzdolabının akşam yemeği için eksiklerini sorguluyor. İhtiyaç listesini oluşturan buzdolabı 5 kilometrekarelik alanda en uygun fiyatı sunan markete siparişini veriyor. Yani gerçek zamanlı bir satın alma ihalesi açıyor. Ve verdiği saatte siparişleri teslim alan ev sahibi, farklı ısıda içilen içecekleri nokta soğutma yapan bölmelere yerleştirdikten sonra yemek hazırlıklarına girişiyor... 

★ ★ ★ 

Görünen o ki, 4. Sanayi Devrimi büyük veri, simülasyon, robotik ve bulut sistem entegrasyonu gibi teknolojik gelişmelerle tetikleniyor. Parçalar, makineler ve insanlar arasındaki bağlantı esas. Ve BCG’nin raporuna göre, bu bağlantı ve etkileşim üretim sistemlerini yüzde 30’a kadar hızlandıracak. Verimliliği de yüzde 25 kadar yükseltecek. Başarıyla uygulandığı ülkelerde hem istihdamı hem gelir düzeyini artıracak…
Tabii yatırımları da… 

★ ★ ★ 

Rapordaki örnek Almanya… 
İlginç çünkü ortalıkta daha dijitalleşmiş ülkeler var… 

Örneğin, işin temelinde yer alan mikro işlemcileri üretme kapasitesini hızla artıran Güney Kore son dönemde ev elektroniğinde hayli öne geçti… Telekomünikasyonda da… 

Almanya ise klasik endüstrilerde kaldı diye epey eleştiriliyor… 

Öyle ya, Almanya’nın hala bir Samsung’u yok!

 ★ ★ ★ 

Yine de endüstriyel otomasyonda dünya liderliğini devam ettiren Almanya, Sanayi 4.0’ın etkisini ölçmekte çarpıcı bir örnek olarak öne çıkıyor… 

Sanayi 4.0’ın; Almanya’da 400 bine yakın yeni iş olanağı yaratacağı… 

GSMH'nın yüzde 3 ila 5’ine denk gelecek bir verimlilik artışı sağlayacağı… GSMH’yı ortalama yüzde 1 artıracağı… Ve 10 senelik bir süreçte 250 milyar euro tutarında bir yatırımı tetikleyeceği öngörülüyor… 

★ ★ ★ 

Ne diyelim, darısı başımıza…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar