‘İhracat eşittir ekmek’

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İhracat ekonominin olmazsa olmazıdır, Türkiye için ihracat eşittir ekmek” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER / YENER KARADENİZ / SERCAN AKINCI / AYSEL YÜCEL / MELİH KOCAGİL 

 

camera-icon.png

GALERİ

 

İSTANBUL - DÜNYA Gazetesi ve DHL Express işbirliğiyle Akbank ve Vodafone sponsorluğunda düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracatın ekonomi için önemine dikkat çekerek, “İhracat eşittir ekmek” dedi. Türkiye’de güven konusunda bazı sorunlar olduğunu belirten Babacan, “Tek çaremiz daha iyi işleyen demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğüdür. Bunları yapamazsak 2023 hedefl eri hayal olur” diye konuştu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de katılarak bir konuşma yaptığı gecede, “İhracatın Yıldızı” seçilen Aselsan’ın yanı sıra 8 kategoride ödül verildi.

DÜNYA Gazetesi ve DHL Express Türkiye işbirliği ile düzenlenen; Akbank ve Vodafone sponsorluğunda, 12’nci yılına giren İhracatın Yıldızları ödül töreni, önceki akşam gerçekleştirildi. Törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt'ün yanı sıra, Orta Anadolu Makina İhracatçıları Birliği Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Başkan Vekili Adnan Dalgakıran, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, TGSD Başkanı Cem Negrin, OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, Türkiye Moda ve Hazırgiyim Fedarasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz gibi ihracat ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Gecede 8 kategoride 17 firma ödül alırken, “2013 Yılında İhracatın Yıldızı” ödülüne Aselsan layık görüldü. 

Büyüme için istikrar şart 

Türkiye’nin gelişen ekonomisinde ihracatın olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye için ihracat eşittir ekmek” benzetmesini yaptı. Geçtiğimiz bir yılda Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini söyleyen Babacan, büyümenin devam etmesi için istikrar ve güvenin olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Yerel seçimlerin ardından istikrar konusundaki şüphelerin de ortadan kalktığını belirten Babacan, şunları söyledi: “Güven konusunda bazı sorunlarımız var. Bunu güçlendirmek için özel bir gayret sarf etmeliyiz. Güvenin de sapasağlam istikrarın yanında olması gerekiyor. İş dünyası olarak uzun vadede, ülkenin iyi işleyen bir demokrasi olması, olmazsa olmazımız. Güven ortamı olduğu sürece yatırım gelecek, yeni işalanlarında istihdam oluşturacağız. Tek çaremiz daha iyi işleyen bir demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü. Her türlü yolsuzluk iddialarının sonuna kadar peşinden gidilmeli. Saydıklarımı yapalım Kuzey Avrupa ülkelerinden farkımız kalmayacak." 

Çin'e daha çok ağırlık verilmeli 

Hukuk devleti amacına ulaşılaşamadığı takdirde, demokrasinin de ekonominin de hiçbir zaman arzu edilen noktaya gelemeyeceğini söyleyen Babacan, “İş dünyamız için hukuki güven oldukça önemli. Herkesin, ‘Türkiye Cumhuriyeti yargısına teslim olurum ve oradan hızlı karar çıkar’ diyebilmesi gerekiyor. Bunu sağlayamazsak 2023 hedeflerimiz hayal olarak kalır. Piyasa ekonomisi önemli ama kurallar içinde çalışan bir piyasa ekonomisi gerekiyor” yorumunu yaptı. Küresel ekonomiye de değinen ve özellikle Çin’in potansiyelinden bahseden Babacan, reform sürecindeki Çin’in, ekonomi politikalarında köklü bir yön değişikliği olduğunu kaydetti. Çin'in ihracat odaklı büyüme anlayışından yavaş yavaş iç tüketime ağırlık veren ve sosyal harcamaları artıran bir büyüme modeline döneceğini ve bu modelin sonunda da daha düşük büyüme rakamları yakalayacağına değinen Babacan, “Çin’e ihracatta önemli fırsatlar yakalayabiliriz. İhracatçılarımızın Çin gibi dev bir pazara daha çok ağırlık vermeleri gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. Babacan, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik performansına da değinerek, "Gelecek dönemde yüzde 8-9'luk büyme oranları görülemeyecek, ancak yine de gelişmiş ülkelerin üzerinde büyüyecekler" dedi.

Yılın ihracatçısı ödülü Aselsan'a

[PAGE]

Yılın ihracatçısı ödülü Aselsan'a

Savunma sanayi şirketi olan Aselsan, Büyük Ödül’ün sahibi oldu. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı. Geçen yıl Güney Amerika’ya ilk kez savunma sanayii ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Canpolat, “Aselsan ileri teknoloji gerektiren ihracatın da yaklaşık yüzde 5’ini gerçekleştiriyor. Türkiye Ar-Ge’sinin ise yüzde 4’ünü yapıyor. Bu bakımdan bu rakamlar Türkiye için çok örnek rakamlar” diye konuştu.

Bitlis’ten dünyaya elektro gitar sattı

Bitlis’in Hizan ilçesinde, kurulan Elektro Gitar FYZ, kreatif ihracatta birincilik ödülünün sahibi oldu. Şirketin kurucusu Faruk Yılmaz, “İnternette izlediğim videolar sayesinde ceviz ağacından elektro gitar yapıp, ihraç ettim. Bu ödülü aldığım için çok mutluyum. Bu tarz ödüller bizleri daha fazla teşvik ediyor. Bu yıl çok daha başarılı bir yıl geçireceğiz” dedi. Yenilikçiliğin ödüllendirildiği bu dalda jüriden en çok puan alan ikinci firma ise Hedef Eğitim Araçları oldu.

Latin tarımında Türk Traktör imzası

Törende “Yeni Pazar ve Pazar Çeşitliliği” dalında ödülü Türk Traktör aldı. Şirketin Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Siyami Eser, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’in elinden aldı. Ödülün kendileri için gurur verici olduğunu ifade eden Eser, “Latin Amerika tarımına Türk Traktör katkı sağladı. Bu yıl için mevcut pazarlarda güçlenmeyi hedefl iyoruz” dedi. Bu dalda üçüncülük ödülünü Marmarabirlik alırken, ikincilik ödülünü Küçükbay AŞ aldı.

İhracatın büyükleri ödülü paylaştı

Dış ticaret sermaye şirketleri arasında ihracatını 2013'te yüzde 55.48 artırarak bu dalda birinciliği alan Birgi Birleşik Giyim Dış Ticaret'in Yönetim Kurulu Üyesi Cem Okçu, ‘İhracat Performans Ödülü’nü Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt’ten aldı. Bu dalda ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 29.91 artıran Zorlu Dış Ticaret performansını en çok artıran ikinci dış ticaret şirketi olurken, yüzde 27.67 ile Çolakoğlu Dış Ticaret üçüncü oldu.

Firma başına ihracatımız 5 milyon doları geçmeli

[PAGE]

Firma başına ihracatımız 5 milyon doları geçmeli

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Türkiye’nin mutlaka ihracatla büyümesi gerektiğinin altını çizerek, “2023'te hedef 500 milyar dolar ihracat. Bu süreçte bizim de bazı ev ödevlerimiz var. Katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermemiz gerekiyor. 58 bin ihracatçıya sahip Türkiye’de, firma başına senelik ihracat rakamı 2.6 milyon dolar düzeyinde. Bu rakam ABD'de 5 milyon dolar, Güney Kore'de 8 milyon dolar. Muazzam bir gelişim potansiyelimiz var. Firma başına yıllık ihracatımızı, gelişmiş ülkeler seviyesi olan 5 milyon doların üzerine çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu. Büyükekşi, TİM çatısı altında Inovalig adında bir çalışma başlattıklarını hatırlattı.

Bu yarışma hem esinlendiriyor hem yön veriyor

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, ödüllerin ilk tasarlandığı 2001 yılında Türkiye’nin ihracatının 31 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “Bugünse ihracatımız 151 milyar doların üzerinde. Ancak bu başarı bize yetmiyor. Çanta elde, bilinmedik, uzak pazarlara yelken açmak, cesaret, girişimcilik gücü, ihracatçılarımızın çok önemli özellikleri... Ancak artık bunun ötesine, ihracatımızı sıçratacak yeni bir faza geçmek gerekiyor. Burada da ileri teknolojili ürün ihracatı kritik bir öneme sahip” diye konuştu. Güldağ, “Bu yarışma, enerjimizi akılla buluşturuyor ve yenilikçiliğin ön plana çıktığı çarpıcı ihracat öyküleriyle hem esin hem yön veriyor” dedi.

Dünyada Türk ürünlerinin değeri artıyor

Genç nüfus ve coğrafi avantajları, ekonominin merkezi olması nedeniyle Türkiye’nin oldukça önemli bir ülke olduğunu belirten DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, “Tüm dünyada, Türk ürünlerinin sayısı ve değeri artıyor. Bunun en büyük etkisi ihracatın öneminin 2000’li yıllarda farkına varıp, bu yönde politikalar izlemek. Türkiye, DHL Express için de gelişen pazarlar arasında ve yatırım anlamında en çok önem verdiğimiz ülkelerin başında geliyor. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz. Özellikle KOBİ’lere özel ürün ve hizmetler sunmayı sürdüreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Son 5 yılda ihracat tutarımız %100 arttı

Son on yılda ihracatta büyük ivme kaydedildiğini ve bunun sürdürülebilir olmasının şart olduğunu kaydeden Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, herkesin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini ifade etti. Binbaşgil, “İhracat konusu bizim için son derece öncelikli. İhracatçılarımıza Akbank’ı faaliyetlerinizde arkanızda hissedebilirsiniz diyoruz. Son beş yılda ihracat tutarımız, yüzde 100 arttı. 26 milyar dolar tutarında ihracata vesile olduk. Geçen yıl yüzde 21 ile 6.5 milyar dolarlık bir rakama geldik. Kazananlara da teşekkür ediyorum” dedi.

Rekabet için teknolojik altyapı şart

Türkiye’nin dünyayla rekabette özellikle teknolojik altyapı ve inovasyon alanlarında ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyen Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “İhracatımız için teknolojik altyapımızın gelişmesi de oldukça önemli. Küresel Rekabet Endeksi’nde Türkiye 44’üncü sırada. Son beş yılda çok iyi bir yere geldik. Gerek altyapımız, gerek 70 ülkedeki şebekemizle Türkiye’de ihracatın gelişmesi için üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Sadece ihracat şampiyonlarına değil, ihracata destek veren kuruluşlara da teşekkür ediyorum.

Otosan'dan 'dev'lere mühendislik ihracatı

[PAGE]

Otosan'dan 'dev'lere mühendislik ihracatı

Hizmet İhracatı Ödülü’nü bu yıl Ford Otosan aldı. Türkiye’nin lider taşıt aracı ihracatçısı Ford Otosan, dünya devi otomotiv fabrikalarına yaptığı mühendislik ihracatı ile müthiş bir başarıya imza atarak 'Hizmet İhracatı Yıldızı' olmaya da hak kazandı. Daha önce İhracatın Yıldızları Yılın İhracatçısı Ödülü'nün de sahibi olan Ford Otosan'ın CEO’su Haydar Yenigün, yeni ödülünü DÜNYA Şirketler Grubu Baş Danışmanı ve DÜNYA Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt’un elinden aldı. Ford Otosan’ın 2013 yılında mühendislik hizmetlerinden elde ettiği gelir yüzde 38 artarak 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye otomotiv sektörünün en büyük mühendislik merkezini bu yıl sonbaharda hizmete açacak olan Otosan'da halen 1277 kişi Ar-Ge mühendisi olarak çalışıyor.

Uzay roketlerinde Durmazlar imzası

Durmazlar Makina adına şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ‘İnovasyon Ödülü’nü TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu’nun elinden aldı. Ödülü ‘İpek Böceği’ tramvayı ile kazandıklarını belirten Durmaz, “Bunu dünyanın her tarafına satacağız. Eylül ayında iki yılda bir Berlin’de yapılan Innotrans Fuarı var. Orada bir metro aracı bir de çift yönlü tramvay sergileyeceğiz. Bu şekilde müşterileri arıyoruz. Bu ödül töreni bizleri şımartmıyor ama onurlandırıyor” dedi. Sektörün ilk Ar-Ge merkezini kuran Durmazlar, Çin hariç, bugün alanında, dünya beşincisi konumunda. Bir süredir, ABD’nin uzay roketlerinin yakıt deposu da Durmazlar’ın makineleri ile yapılmaya başlandı.

İhracat Elçisi Ödülü Şarık Tara’ya

İhracatın Yıldızları 2013’te Ticaret Elçisi Ödülü, Enka İnşaat’ın Kurucusu Şarık Tara’ya gitti. Şarık Tara rahatsızlığı nedeni ile ödül törenine katılamazken, Tara adına ödülü Enka İnşaat İcra Kurulu Üyesi Şan Gürdamar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin elinden aldı. Dış ticaret denilince Türkiye’de ilk akla gelen isimlerden biri olan, dünyada bir büyükelçi gibi karşılanan Şarık Tara'nın Türkiye'nin pek çok sektörünün yurtdışına açılmasına da vesile olduğu vurgulandı. Tara, Dünya Ekonomi Forumu Başkanı Klaus Schwab’ın sözlerinde; “1970’lerden bu yana, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini ve varlığını geliştirmede bir katalizör görevi gören“ isim olarak ifade ediliyor.

Samet dünyada ilk beş üretici arasında

Mobilya aksesuarı pazarında Türkiye’nin en büyük, dünyanın 5’inci büyük üretici firması Samet AŞ ‘Markalı İhracat Ödülü’nün sahibi oldu. Samet AŞ adına Yönetim Kurulu Üyesi Munis Tezbaşaran’ın aldığı ödülü, DÜNYA Süper Veb Ofset AŞ Genel Müdürü Hülya Koç takdim etti. Tezbaşaran, “Rusya’da, Hollanda’da, Almanya’da ve İtalya’da olmak üzere dört ülkede iştiraklerimiz var. Yakın bir zamanda da ABD’de iş fırsatlarını değerlendireceğiz.Bu yıl 50 milyon dolar ihracat hedefimiz var” dedi. Tezbaşaran,”Turquality çalışmalarımız da devam ediyor. Ar-Ge merkezi çalışmalarımız var. Binin üzerinde istihdam sağladık. Gelirlerimizin yaklaşık yüzde 10’u Ar-Ge’ ye gidiyor” ifadelerini kullandı.

time2shirt.com ile dünya pazarlarında

Time2shirt.com’un sahibi Cyristal Bayraktar’a ‘e-ihracat’ ödülünü İhracatın Yıldızları - İhracatı Teşvik Ödülleri Jüri Üyesi Hoşcan Tura verdi. Çin’de Cadbury, Nestle gibi dünya devleri için yaptığı çalışmalarda edindiği tecrübelerle Türkiye’de şirket kuran Bayraktar, Sakarya’da başladığı kişiye özel gömlek üretimini kurduğu www.time2shirt. com isimli siteden satışa dönüştürdü. İlk ihracatını internet üzerinden sipariş alarak Afrika’ya yapan Bayraktar, 2014’te Afrika’da farklı ülkelere de ihracat yapmaya devam edeceklerini söyledi. Bayraktar, “Rusya’da hedef pazarlarımız arasında. Ayrıca ‘joint venture’larla farklı pazarlara da girmeyi planlıyoruz. Bu ödülü almak bizi çok motive etti” değerlendirmesini yaptı.

Maserati'nin yan iskeleti Bursa'dan

[PAGE]

Maserati'nin yan iskeleti Bursa'dan

İhracatın Yıldızları Özel Ödülü dış sermayeli ortaklıkla yüksek katma değer ihracat başarısı ile Beyçelik Gestamp’ın oldu. Beyçelik CEO’su Baran Çelik’e ödülü Birleşmiş Milletler Gelişmekte Olan Ülkeler İhracatı Geliştirme Birimi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Osman Ata Ataç verdi. Maserati’nin yan iskeletini Bursa’da üretip, İtalya’ya ihraç ettiklerini belirten Beyçelik CEO’su Baran Çelik,”Hedefimiz ihracatı 3 haneli rakamlara çıkarmak” dedi.

Evini sattı, peynir ihracatına başladı

2013 İhracatın Yıldızları Kişisel Başarı Özel Ödülü’nün sahibi Funda Özer Baltalı oldu. Ödülünü Uluslararası İhracat Danışmanları ve Eğitmenleri Derneği Başkanı Şefik Ergönül’ün elinden alan Funda Özer Baltalı, Robert Koleji mezunu ve hukuk fakültesini bitirmiş bir girişimci. Evini ve teknesini satıp keçi çiftliği kuran Baltalı, soy ismini taşıyan markası ile ABD’den Kuveyt’e hatta Azerbaycan’a kadar peynir ihraç ediyor.

Üretim ve ihracat ‘engel’ tanımıyor

İhracatla Yaşamları Dönüştüren Proje Özel Ödülü’nün sahibi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı oldu. Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Üretim tesisimizde 64 engelli, 80’e yakın engelsiz çalışıyor. Bu ödül, arkadaşlarımızın alın teri” dedi. Zeytinoğlu, yaklaşık 2 milyon dolarlık dolaylı ihracat yaptıklarını, bu yıl ise bu rakamı yüzde 20 artırmayı hedefl ediklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir