İhracat odaklı şehir ilgi bekliyor

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Sakarya aralık ayında da en fazla ihracat artışıyla liderliğini sürdürdü. Bu ihracat artışı 2014 yılının son ayı olması nedeniyle “ha gayret” noktasında bir hamle olarak düşünülse de Sakarya geleceğin önemli bir ihracat üssü olmaya doğru ilerliyor. Üretimde ve ihracatta Sakarya’nın dinamik bir yapısı var ama ihracat ve ihracatçının ihtiyaçlarına cevap verebilecek altyapıya henüz sahip değil. Ancak buna rağmen ihracatın sürekli artması ihracat altyapısının bir an önce tamamlanmasını zorunlu kılıyor. 

2014 yılının Aralık ayı ihracatı 2 milyar 605 milyon dolara ulaşan Sakarya, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 9’uncu ili oldu. 2014’de ihracat yapan ilk 10 il arasında ise ihracatını en fazla artıran il, yüzde 16,3 artış ile Sakarya… 

Sakarya Üniversitesi de her geçen gün artan ilin ihracat potansiyeline dikkat çekmek için hazırladığı tanıtım afişleri ile bu sürece destek veriyor. 

Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü tarafından, “Şimdi Uluslararası Ticaret Zamanı” sloganı ile başlatılan ‘Tüm Türkiye’de Farkındalık Kampanyası’nın duyurusu yapıldı. Bölüm, özel sektördeki paydaşları ile daha fazla ve yakın işbirliği içerisinde olmayı amaçlıyor. 

Proje kapsamında lisans öğrencileri 8. dönemlerini işyerinde eğitimde geçirecekler. Diğer taraftan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) araştırmasına göre Sakarya; doğrudan yabancı yatırımlarda yüksek potansiyeli olan bölgeler arasında yer alan önemli bir il. 

Aynı zamanda teknoloji ve insan kaynağı, modern know-how, yönetim becerisi, pazarlama ve ihracat alanlarında da büyümeye önemli katkı sağlayan yabancı yatırımın önümüzdeki 5 yıllık sürede Sakarya’da hızlı bir artış göstermesi bekleniyor. 
Doğu Marmara bölgesinde 830 yabancı sermayeli firma var. 

Ekonomi Bakanlığı kayıtlarına göre 2014 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, Kocaeli’de 423, Sakarya’da 178, Düzce’de 26, Bolu’da 17, Yalova’da 186 olmak üzere Doğu Marmara Bölgesi’nde toplam 830 yabancı sermayeli firma faaliyet gösteriyor. 

Yabancıların yatırım yaptığı sektör açısından 300 firma ile imalat sektörü ilk sırada yer alıyor. Bu veri Doğu Marmara’nın Türkiye’nin imalat üssü olma özelliği ile örtüşüyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse, Sakarya, özellikle, otomotiv ve makine sektörü başta olmak üzere üretime yönelik potansiyelini ihracatla hızlandırmak istiyor. Ancak ihracat altyapısı henüz hazır değil. Karasu limanı ile Demiryolu inşaatının en kısa sürede tamamlanması gerekiyor. Ancak bu konuda en son durumun ne olduğunu ve her iki yatırımın ne zaman tamamlanacağını bilen ve açıklayan da yok.

Bu ilgisizlik ne zamana kadar devam edecek bu da belli değil. 

Bu şehir bu kadar ilgisizliği hak etmiyor doğrusu…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016