Su ürünleri ihracatı yüzde 15 arttı

2015'teki ihracatını yüzde 15 artıran su ürünleri sektörü geçen yıl 793 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün hedefi iç pazarda kişi başı 7 kilo olan balık tüketimini 15 kiloya çıkarmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çeşme'de gerçekleştirilen "Su Ürünleri Sektör Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, "Balığımızı Norveç somonuna yedirmeyeceğiz. Türk balıkları tercih edilsin. Döviz Türkiye'de kalsın" dedi.

Kızıltan, Türkiye'de 7 kilo seviyesinde olan balık tüketiminin 15 kiloya çıkması için tüketimin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.    

Sektörün ihracat rakamlarına da değinen Kızıltan, 2016 yılında bir önceki yıla göre ihracatın yüzde 15 artarak 793 milyon dolara ulaştığını, 2023 hedeflerinin ise 1.5 milyar dolar olduğunu ifade etti.      

"Nükleer santral gibi bakılıyor"

Toplantı da konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay ise balık çiftliklerinin kamuoyundaki olumsuz alıgısının sektör için problem olduğunu söyledi.

Atalay "Su ürünleri tesislerine nükleer santral algısı ile bakılıyor, bu değiştirilmeli. Su ürünleri yetiştiriciliği çiftlikleri çevreye duyarlı, hassas bir üretim şeklidir, bunu kabul ettirmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kanatlı sektöründe ihracat gerilediKanatlı sektöründe ihracat geriledi

Aralıkta süt üretimi arttıAralıkta süt üretimi arttı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir