Türkiye 186 ülkeye tarımsal ihracat yapıyor

186 ülkeye 18 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapan Türkiye aynı zamanda 11,5 milyar dolarlık tarım ürünü ithal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin gıda ihracatını değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan de Türkiye’nin 60 milyar dolarlık tarımsal üretim hasılası bakımından dünyada altıncı, Avrupa Birliğinde (AB) birinci sırada olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin net ihracat yapan ülke konumunda olduğunu söyleyen Özcan, "Türkiye 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç etmektedir. Bu üretimlerin ihracat değeri 18 milyar dolar. Yaklaşık 11,5 milyar dolar liralık da ithalatımız var. Türkiye tarımsal hasıla ve ihracat bakımından net ihracat yapan ülke durumundadır" diye konuştu.

Özcan, Türkiye'nin son 10 yıldır un, incir, kayısı ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünya ikincisi olduğunu da aktardı.

"Kırmızı ette 150 ton açık var"

Kırmızı et üretiminde sıkıntılar olduğunu ifade eden Özcan "Bitkisel üretim konusunda bizim çok şükür önemli bir sıkıntımız yoktur. Hayvancılıkta da sütte sıkıntımız yok. Kırmızı ette biraz sıkıntımız var. 1 milyon 300 bin ton ihtiyacımızın 1 milyon 150 bin tonunu karşılıyoruz. Yani 150 ton açığımız var. Bu açığıda kapatmak için çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 3 milyon 100 bin tarım işletmesi olduğunu aktaran Özcan, bu işletmelerin yüzde 66'sı hayvancılık ve bitkisel üretimi beraber yaptığını, yüzde 30'unun sadece bitkisel üretim ve yüzde 3 civarınında da yalnızca hayvancılık yaptığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir