Türkmenistan'ın Türkiye'den talebi var

Türkmenistan’da hijyenik ürünler üreticisi firma, Türkiye’den hazır bez ve ıslak mendil gibi ürünlerin imalatında kullanılan ham maddeleri ithal etmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkmenistan Cumhuriyeti Orta Asya’nın güneyinde, Hazar Denizi kıyısında yer almakta olup kuzeydoğusunda Özbekistan, kuzeybatısında Kazakistan, güneyinde İran ve güneydoğusunda Afganistan ile komşudur.

Türkmenistan geniş topraklara sahip çölleşmiş bir ülkedir. Bununla birlikte ülkenin vahalarında yoğun sulu tarım gerçekleştirilmektedir. Ülke toprakları büyük miktarda doğal gaz ve petrol rezervi barındırmaktadır.

Ülkenin tarım alanlarının yarısından fazlasında pamuk ekili olup uygulanan yanlış tarım ve sulama politikaları neticesinde ülkenin pamuk üretimi geçmiş yıllara göre önemli miktarda azalmıştır. FAO (U.N. Food and Agriculture Organization) verilerine göre Türkmenistan dünyanın 9. en büyük pamuk üreticisi konumunda olup yıllık 1 milyon ton civarında pamuk üretmektedir.

İplik ve kumaş sektöründe pek çok fabrika üretim yapmaktadır. Ayrıca, yeni iplik fabrikalarının kurulmasına devam edilmektedir. Diğer sanayi ürünlerinin üretimi konusunda da fabrikaların kurulması için çalışmalar devam etmektedir. Gıda üretimi konusunda son dönemde hızlı gelişmeler yaşanmakta olup hayvancılık ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, konserve et ürünleri), süt ürünleri (pastorize süt, yoğurt, dondurma, peynir), tavuk ürünleri (paket bütün tavuk, parça tavuk, yumurta), tahıl ürünleri (makarna, bisküvi, çikolata, paketli ekmek), salça, meyva suyu, mineral su gibi alanlarda yerli üretim yapılmaktadır.

Türkmenistan’ın ihracat gelirlerinin büyük oranda doğal gaz satışına bağlı olması ülkenin yıllık ticaret dengesinde önemli dalgalanmalara yol açmaktaydı, 2009 yılında Rusya Federasyonu ile doğal gaz iletimi konusunda yaşanan anlaşmazlıkla bu durum doruk noktasına ulaşmıştı. İletim hatlarının çeşitlendirilmesi sonucu bahse konu kısıt ortadan kalkmış olup Türkmenistan’ın ihracatı istikrarlı bir görünüm kazanmış durumdadır.

Türkmenistan’da hijyenik ürünler üreticisi firma, Türkiye’den hazır bez ve ıslak mendil gibi ürünlerin imalatında kullanılan hammaddeleri ithal etmek istediğini bildirmiştir. Firma ile aşağıdaki linkten iletişime geçebilirsiniz.

http://turkishexporter.net/en-US/Leads/323727_baby-and-adult-diapers-raw-materials-requested-from-turkmenistan

Bu konularda ilginizi çekebilir