Yumurta fiyatının aylık belirlenmesi ihracatçıyı rahatlattı

Yumurta fiyatının aylık olarak belirlenmeye başlanması fiyat dalgalanmalarından daha az etkileneceklerini ifade eden ihracatçıları rahatlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada yumurta fiyatlarının aylık ya da iki aylık periyotlar halinde belirlendiğini Türkiye'de şu ana kadar bunun haftalık olarak yapıldığını dile getiren Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Satış Sorumlusu Ünal Sardohan, bu uygulamanın terk edilmesiyle ihracatçının fiyat dalgalanmalarından daha az etkileneceğini söyledi.

Sardohan, "Türkiye'de yumurta ihracatında fiyatlar haftalık açıklanıyordu. Bu da bazen ihracat yapılan ülkelerin uzaklığına bağlı olarak ihracatçılara sıkıntı yaşatıyordu. Şimdi dünya piyasalarında olduğu gibi biz de aylık belirlemeye başladık. Dolar bazında aylık fiyat açıkladık. Dubai'den ve Katar'dan ihracatçılar aylık veya iki aylık fiyat istiyorlardı. Bu ülkelere de yumurta ihracatının başlaması için bir adım atıldı" diye konuştu.

Doların yükselmesi maliyeti artırdı

Dövizdeki yükselmesinin sektördeki ham madde giderini yüzde 20 artırdığına dikkati çeken Sardohan, "1 liraya mal olan yem 1 lira 20 kuruşa gelmeye başladı. Girdiler yükseldi, yani yumurta fiyatı artsa da maliyet onu götürdü" ifadelerini kullandı.

Kuş gribi Türk ihracatçıya yaradı

Sardohan, Türkiye'nin yumurta ihracatında önemli rakiplerinden Ukrayna'da kuş gribinden dolayı uygulanan direkt ihracat yasağının 2 ay daha uzatıldığını anımsatarak, "Yasağın nisana kadar uzatıldığını öğrendik. İran'ın da uzatması bekleniyor. Orası da uzatırsa, Türkiye'deki yumurta üreticisi mayıs ayına kadar istikrarlı şekilde ihracatı sürdürecek. Aylık fiyat açıklanınca 'pahalıydı, ucuzdu' tartışmaları biraz daha azalacak"

Buzağı ölümleri 4 milyar liraya mal oluyorBuzağı ölümleri 4 milyar liraya mal oluyor

Bu konularda ilginizi çekebilir