Yumurta ve kanatlı etinde ihracat geriledi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2016 ocak-kasım döneminde kanatlı eti ve ürünleri ihracatının 415,3 milyon dolardan 320,4 milyon dolara, yumurta ve yumurta ürünlerinde ise 253,4 milyon dolardan 245,4 milyon dolara gerilediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yumurta ihracatında geçen yılın kasım ayında yaşanan yüzde 25,1'lik artışın ocak-kasım dönemindeki kaybı gidermediğini, ocak-kasım döneminde ihracatın kanatlı eti ve ürünlerinde 415,3 milyon dolardan 320,4 milyon dolara, yumurta ve yumurta ürünlerinde ise 253,4 milyon dolardan 245,4 milyon dolara düştüğünü ifade etti.

Geçen yıl kasımda 2015 yılının aynı ayına göre yumurta ve ürünleri ihracatı 26 milyon dolardan 31,4 milyon dolara çıkarken, kanatlı eti ve ürünlerindeki ihracatın özellikle Irak'a yönelik satışların yüzde 8,9 düşmesinden dolayı 35,6 milyon dolardan 30,8 milyon dolara gerilediğini kaydeden Bayraktar, kanatlı eti ve ürünlerinde ocak-kasım dönemi ihracatının 415,3 milyon dolardan 320,4 milyon dolara gerilemesinin üretim rakamlarını da etkilediğini belirtti.

Bayraktar, "11 aylık dönemde ihracattaki gerileme yüzde 22,9'u buldu. Son aylarda ihracatta yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, yumurta ve yumurta ürünlerinde ocak-kasım döneminde ihracat 245,4 milyon dolarla, 2015 yılının aynı döneminde gerçekleştirilen 253,4 milyon dolarlık ihracatın altında kaldı" değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu'ya ihracat artırılmalı

Kanatlı sektörünün milyonlarca kişiye istihdam sağladığına dikkat çeken Bayraktar, "Kanatlı eti ve kanatlı ürünleri ile yumurta ve yumurta ürünlerinde Suudi Arabistan ve Ortadoğu'ya ihracat mutlaka artırılmalı. İhracatta Afrika ülkeleri, Gürcistan gibi ülkelerde de pazar payımızı artırıcı destekler hayata geçirilmeli. Japonya ile yapılan görüşmelerin de tamamlanarak bu ülkeye ihracatın sağlanması da sektör açısından önemlidir. AB hala çiğ tavuk ihracatımıza yasak uyguluyor. Bu konuda da aradaki pürüzlerin kaldırılmasına ve somut adımların atılmasına ihtiyaç var" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir