İhracatçı fındıkta düşüş bekliyor

KFMİB Başkan Yardımcısı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Gürsoy, bu sezon fındık ihracatından düşüş yaşanabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU  - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "Fındık ihracatımızda düşüş olacak gibi gözüküyor. 200 ila 225 bin ton arasında ihracat, Türkiye açısından iyi olur" dedi.  

Gürsoy, yeni sezon ihracat sezonun 1 Eylül'den itibaren başladığını hatırlattı. Geçen mart ayı sonunda etkili olan zirai donun Türkiye'nin fındık ihracatına olumsuz yönde yansıyacağını tahmin ettiklerini belirten Gürsoy, az rekoltenin her zaman sorun yarattığını söyledi. 

Üreticimiz "bekle gör politikası" izlediğini dile getiren Gürsoy, "Doğu Karadeniz bölgesinde yani Samsun'dan Trabzon'a kadarki bölgede üretici genelde fındığını satmıyor veya pazara azını getiriyor. Tabi bunun yaratmış olduğu bir arz sıkıntısı var" diye konuştu. 

Gürsoy, fiyatların son 15-20 günde yaklaşık yüzde 20 arttığına dikkati çekerek, "Bu artışa paralel olarak Avrupa'ya dolar bazında yansıttığımız fiyatlar da yükseldi. Şu anda son derece yavaş bir talep var. Hem iç pazarda hem dış pazarda yeni fiyatlara adapte olma dönemi yaşıyoruz. Bu dönem ne kadar uzun sürecek bilmiyorum ancak şu gerçek, geçmiş yıllara baktığımızda eylül ihracatı, dramatik bir şekilde düşecek gibi görünüyor" ifadesini kullandı, 

"Geçen yıl 267 bin ton ihracat yapıldı"  

Her şeye rağmen 2014-2015 sezonun 12 aylık döneminde fındık ihracatının düşük kalmasını beklediklerini vurgulayan Gürsoy, geçen yıl 265 bin ton ihracat tahmin ettiklerini ve 267 bin ton ihracat gerçekleştiğini kaydetti. 

Gürsoy, bu sene tahminlerinin 220 bin ila 225 bin ton olursa mutlu olacaklarını belirterek, şöyle konuştu: 

"Bunun altında da gerçekleşebilir. Çünkü pasta sektörü, kuruyemiş sektörü ve bizim özellikle Avrupa'da sattığımız bazı sektörler var ki bunlar deniz aşırı yeni pazarlarda fındık ihracatı son derece yavaşladığını düşünüyorum. Dolayısıyla fındık ihracatımızda düşüş olacak gibi gözüküyor. Belli bir rakam koymak doğru değil ama 200 ile 225 bin ton arasında ihracat Türkiye açısından iyi olur diye düşünüyorum. Buda çok büyük bir rakam değil ama miktar bazında düşüş dolar bazındaki getiri ile kapanacaktır. Yani ülkeye nereden baksanız 2 milyar dolar hatta belki bunun üstünde bir döviz gelecektir." 

Gürsoy, geçen sezonun 12 aylık döneminde yaklaşık 110 ülkeye 267 bin 643 ton fındık ihraç ederek karşılığında  ise1 milyar 981 milyon 441 bin dolar gelir sağlandığını anlattı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir