İki BM görevlisine "ülkeyi terk et" çağrısı

Sudan Dışişleri Bakanlığı, söz konusu çağrının, "Sudan halkını rahatsız etme ve yetkililere karşı kibirli tavırlar sergileme" gerekçesiyle yapıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ülkede görevli 2 Birleşmiş Milletler (BM) görevlisine yönelik "ülkeyi terk et" çağrısının, "halkı rahatsız etme ve yetkililere karşı kibirli tavırlar sergileme" gerekçesiyle yapıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf el-Kordofani imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "halkı ve yönetimi rahatsız etmesi" nedeniyle BM İnsani İşler ve Kalkınma Koordinatörü Ali ez-Zateri'nin ülkeyi terk etmesi yönünde talepte bulunduklarını belirtti.

"Yeterli süre tanındı ancak..."

Zateri'nin, Norveç gazetesine yaptığı açıklamalarının göreviyle çeliştiğini kaydeden Kordofani, ifadelerinin çarpıtılma ihtimaline karşı ses kaydını yayınlaması için Zateri'ye yeterli sürenin tanındığı ancak BM görevlisinin bu kaydı yayınlamadığını ifade etti.

Uluslararası bir görevlinin, bulunduğu ülkenin devlet başkanının performansını değerlendirme konumunda bulunmadığını, bunun hukuken ve örfen de doğru kabul edilmediğini bildiren Kordofani, bu kişinin görevinin BM halklarına hizmet olduğuna dikkati çekti.

"BM temsilcisi konumuna aykırı davranıyor"

Kordofani, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sudan Direktörü Yvonne Helle'den ise "Sudanlı yetkililere yönelik kibirli tavırları" nedeniyle ülkeyi terk etmesinin istendiğine değinerek, Helle'nin, Sudan yönetimine danışmadan stratejik proje ve programlara mali teknik desteğin durdurulması yönünde kararlar aldığı, söz konusu tutumun, kalkınmayla alakalı problemlerin çözümü, fakirlik oranının düşmesi, büyümenin artması gibi meselelerle görevlendirilmiş BM temsilcisinin konumuna aykırı olduğunu kaydetti.

"Sudan, BM'yi hedef almadı"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, kararların alınma nedenlerini bilmeden kınama yapmasından üzüntü duyduğunun altını çizen Kordofani, Sudan'ın BM'yi hedef almadığı, sözleşmelerine bağlı kalacağı, BM'nin ülkede barış ve güvenlik için yaptıklarının da takdirle karşılandığını vurguladı.

Sudan yönetimi, dün BM İnsani İşler ve Kalkınma Koordinatörü Ali ez-Zateri'nin, önceki gün de UNDP Sudan Direktörü Yvonne Helle'in 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunmuştu.

Darfur'daki, Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Ortak Barış Gücüne (UNAMID) bağlı İnsan Hakları Ofisi de orduya bağlı güçlerin toplu tecavüz vakalarına karıştığı iddiaları nedeniyle Hartum yönetimiyle yaşanan anlaşmazlık üzerine geçen ay kapatılmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir