İki yıl içinde öğretmen açığı kapanacak

İktidara geldikleri günden bu yana eğitimde önemli çalışmalar yaptıklarını söyeleyn Bakan Işık, 2-3 yıl içinde öğretmen açığının kalmayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Türkiye'de öğretmen açığını tamamen kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

Işık, Özel Bilge Eğitim Kurumlarına ait okulun açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, AK Parti'yi kurarken parti programında eğitime önemli yer verdiklerini ve bu alandaki hedeflerini programa yazdıklarını bildirdi.

İktidara geldikleri günden bu yana eğitimde önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Işık, 12'nci bütçeyi hazırladıklarını ve burada da en büyük kaynağı eğitime ayırdıklarını söyledi.

Işık, kendi dönemlerinden önce en büyük kaynağın savunmaya ayrıldığını dile getirerek, "Güçlü bir demokrasi, ekonomi, toplum, temiz çevre ve bilim, sanayide iddialı olmak istiyorsa yapacağı en önemli yatırım, eğitim yatırımıdır. Eğer bir ülke 'Ben dünyada iddialı bir konuma gelmek istiyorum, bu dünyada ben de var olmak istiyorum' derse toplamda en fazla yatırım yapacağı alan, en önemli öncelik alanı eğitimdir" ifadesini kullandı.

Eğitimde zamana ve sabra ihtiyaç olduğunu vurgulayan Işık, AK Parti döneminde var olan derslik sayısına 220 binin üzerinde ilave ettiklerini anlattı.

Partisinin, iktidara geldiği günden beri bu sene ağustos ayında yapılacak atamayla eğitim kadrosuna 450 bin yeni öğretmen kazandırmış olacağını vurgulayan Işık, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Türkiye'de öğretmen açığını tamamen kapatmayı hedefliyoruz. Çok ciddi yol aldık. Dünyada şu anda teknolojik olarak en ileri ülkelerin eğitimde uyguladıkları teknikleri Türkiye'de uygulamanın gayreti içerisindeyiz. FATİH Projesi, Türkiye'yi dünyanın gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleriyle rekabet edecek bir noktaya taşımak üzere" diye konuştu.

"Dünyanın eğitim teknolojilerinde Türk firmalarını göreceksiniz"

Işık, eğitimde fırsat eşitliğini sağlama bakımından teknolojinin getirdiği imkanları sonuna kadar kullanmayı arzuladıklarını ifade etti.

Bazı kişilerin, FATİH Projesini değersizleştirmek için her şeyi söylediğine dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:

"FATİH Projesi, Türkiye'nin çocuklarının dünyanın en gelişmiş ülke çocuklarıyla rekabet edebilmesi için son derece önemli proje. Aynı zamanda Türkiye'nin dijital çağı ıskalamaması için de çok önemli bir fırsat. FATİH Projesi sayesinde etkileşimli tahta işine giren bir Türk firması, şu anda dünyadaki etkileşimli tahta piyasasının yüzde 55'ine ulaştı. Eğer ben devlet olarak 10 milyon 600 bin tablet alacaksam, 5 bine yakın akıllı tahta üreteceksem bir marka da üreteyim. Dünya çapında bilinen bir markam da olsun. İnanıyorum ki önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın eğitim teknolojilerinde Türk firmalarını göreceksiniz. Şu anda görmeye başladınız ama önümüzdeki süreçte bu firmaların sayısı artacak. Yeni bir çağ var. Bu yeni çağı ıskalamak istemiyoruz. Bunun için de yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Türkiye, eğitim teknolojilerinde yeni çağda var olacak. Bu noktada TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığımız ciddi çalışmalar yürütüyor. Türkiye'de bunlar çok gündeme gelmiyor. Eğitimde, yeni çağda, dijital çağda Türkiye çok iddialı bir oyuncu olacak. Türkiye'nin en önemli sorunu olan eğitimde fırsat eşitsizliği sorununu da eğitimde teknolojiyi kullanarak minimize edeceğiz."

"Eğitim alanına yapılan yatırım, en hayırlı yatırımdır"

Fikri Işık, bu çağda bilgiye ulaşmanın çok kolaylaştığını dile getirerek, eğitimin, çağın en sihirli kelimesi olduğuna değindi.

Yeni eğitim müfredatıyla ezberciliğe, sadece bilgiye yönelik değil, okumayı, anlamayı, kavramayı, yorum yapmayı, analizi ve sentezi, en sonunda da değerlendirme yapmayı başaran bireyler yetiştireceklerini belirten Işık, bunun başarılması durumunda Türkiye'nin, önündeki engelleri aşacağını dile getirdi.

Türkiye'de özel okulları normal bir sektör olarak değerlendirmenin yanlış olduğuna işaret eden Işık, özel okula verilen her öğrencinin, devlet okulundan bir öğrencinin eksilmesi anlamına geldiğini ve devlet okulundaki kaliteye bir miktar katkı sağladığını aktardı.

Işık, özel okullara verilen desteğin, devlet okullarının kalitesine destek anlamına geldiğini kaydederek, "Özel okulları destekliyoruz. Şu anda Kocaeli ve İstanbul'da dahi olsa eğer bir kişi özel okul kurmak isterse Kocaeli birinci bölge olmasına rağmen 5'inci bölge teşviklerinden yararlanıyor. Bu, çok önemli. Eğitim alanına yapılan yatırım, en hayırlı yatırımdır. Hem de manevi tatmini çok yüksektir. Sektörlere bakıyoruz, eğitim sektöründe karlılık düşük ama manevi karlılığı çok yüksek" değerlendirmesinde bulundu.