İkinci el araç satışında yeni piyasa

Borusan Holding ve Manheim Türkiye ortaklığı ikinci el araç alımında online bir pazar kurdu. Hedef üç yıl sonra vatandaştan her yıl 15 bin araç almak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan Özgür DİL

İSTANBUL - Otomobilde ÖTV yükünün artması ile döviz kuru ve faizlerdeki yükseliş ilk üç ayda sıfır araç satışını yüzde 25 oranında geriletti. Sadece mart ayındaki düşüş şüzde 31'i buldu. Sıfır otomobil piyasasında yaprak kıpırdamazken, ikinci el oto pazarında kısmi hareketlilik göze çarpıyor.

Yeni araç alamayan vatandaşlar ellerindeki otomobili satmak istemezken, ikinci el piyasada aktif olarak faaliyet gösteren firmalar, vatandaşlara araçlarını satması için çeşitli alternatifler sunarak kolaylık gösteriyorlar.

Bu firmalardan biri de Borusan Holding ve Manheim Türkiye ortaklığı. Ortaklık 2004 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Başta filo kiralama şirketleri olmak üzere, yetkili satıcılar ve galericiler ile kurumsal firmalara 'Açık Artırma Sistemi' ile ikinci el otomobil satan firma, bu kez sistemin içine vatandaşları da katmak için harekete geçti. Firma bunun için otomax.com ismiyle online bir satış sitesi kurdu.

Sistem nasıl işleyecek?

Buna göre; ikinci el otomobilini satmak isteyenler otomax.com'a girerek aracının markasını, modelini, yaşını, şanzıman tipini, yakıp tipini, gövde tipini, versiyon özelliğini ve kilometresi ile ilgili 7 soruyu yanıtlayacak. Bu bilgiler girildiğinde sistemde kaydı alınan ikinci el araç için vatandaşa anında bir fiyat teklifi sunulacak. Sistemin belirlediği fiyat satıcı tarafından makul görüldüğü takdirde, satıcı kendine en yakın Otomax lokasyonlarından birine online randevu ile yönlendirilecek. Lokasyona getirilen araca Otomax'ın uzman ekibi tarafından ekspertiz yapılacak. Olur verilirse peşin para ile vatandaşın aracı satın alınacak.

Ancak şu an için tüm Türkiye'de bu hizmeti vermenin pek olanaklı olmadığını gören Borusan Holding ve Manheim Türkiye ortaklığı, 3 yıl içinde 15 Otomax noktası açmak için harekete geçti. 3 milyon dolara mal olması beklenen yatırımla, Türkiye'nin en geniş coğrafyasına hitap edilecek. Şu anda İstanbul'da 2, Ankara'da 1 adet olmak üzere 3 adet olan Otomax satış noktası 15 adete çıktığında vatandaştan yılda 15 bin aracın satın alınması bekleniyor.

İkinci el satışları kurumsal değil

Daralan otomotiv pazarında ikinci el otomotive ilginin her geçen gün arttığını belirten Manheim Türkiye Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu ise "Bugüne kadarki satıcı portföyümüzün yüzde 65'ini kiralama şirketleri, yüzde 24'ünü yetkili satıcılar ve galericiler, yüzde 11'lik kısmını ise firmalar oluşturuyordu. Yeni sistem sayesinde elinde ikinci el otomobili olan herkes bu uygulamaya dahil olabilecek" dedi. Araç sahiplerinin ikinci el araçlarını satacakları zaman kurumsal bir firma ile temas etmeyi tercih ettiklerini söyleyen Terzioğlu, "Bunun en önemli nedeni güven. İkinci neden ise; hızlı ve kaliteli hizmet" dedi. Türkiye'de ikinci el otomobil satışının henüz kurumsallaşamadığını açıklayan Terzioğlu, "İnsanlar bu konuda bir referans bulamadıkları için araçlarının gerçek satış fiyatını bilemiyorlar. Zaten en büyük problem de bu" dedi.

Güvenilir ve hızlı ikinci el satış platformu kuruldu

Türkiye'de ikinci el otomobil satıcılarının güvenilir ve hızlı hizmet alacakları bir referans kaynağı olmak istediklerini vurgulayan Terzioğlu, "Araç sahipleri bizimle birlikte araçlarını doğru fiyatta ve anında paraya çevirebilecekler. Yeni uygulamada ister bireyler olsun ister şirketler, öz malı olan herkes bu sisteme dahil olabilecek" dedi. Terzioğlu, "İlk etapta bireysel satıcılarımızı Tuzla, Seyrantepe ve Ankara'daki merkezlerimizde ağırlayacağız. Ancak, çok yakında İkitelli ve Ataşehir'de 2 yeni Araç Satınalma Noktasını daha hizmete sunacağız. 3 yıl içerisinde de 3 milyon dolarlık bir yatırımla araç satın alma noktası sayımızı 15'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

2013 yılında 15 bin 360 adet araç sattıklarını, 2012 yılında bu rakamın 10 bin 640 adet olduğunu belirten Terzioğlu, "Hedefimiz 3 yıl içerisinde üye sayımızı 5 bine, satış rakamımızı da 50 bin adede çıkarmak. Bu hedefimizin 15 bin adetlik kısmını bireysel satıcılardan oluşturmayı planlıyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir