İlk balyozdan "Osmanlı-Selçuklu" dönüşümü çıktı

İlk balyozun vurulduğu Esenler Havaalanı Mahallesi'ndeki yeni binalar, Osmanlı-Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyacak ve eski Türk evlerinde olduğu gibi geniş saçaklar ve dikey elemanlar kullanılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kentsel dönüşüm kapsamında ilk balyozun vurulduğu İstanbul'un Esenler ilçesi Havaalanı Mahallesi'ndeki yeni binalar, Osmanlı-Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında afet riski taşıyan binaların yıkımları sürdürülürken, inşa edilecek yeni yerleşim yerleri için planlama ve tasarım çalışmalarına da başlandı.

Kentsel dönüşüm kapsamında Bakanlar Kurulunca riskli ilan edilen ve Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle ilk balyozun vurulduğu Esenler Havaalanı Mahallesi'nde 71 bin 830 metrekarelik alandaki yeni binalar, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi esintileriyle inşa edilecek.

Esenler kentsel dönüşümün yeni yüzü

Bakanlıkça kent bütünü ve çevresi dikkate alınarak onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 ölçekli  uygulama imar planında, yaklaşık 2 bin 500 metrekare dini tesis, 8 bin metrekare ilköğretim alanı ayrılırken, bölgede yollar da genişletilecek.

Kentsel dönüşüm kapsamındaki yeni yerleşimlerde özellikle tarihi Türk kenti kimliği bugüne uygun yorumlanacak. Bu kapsamda, bölgedeki yapıların üst kısımlarında, eski Türk evlerinde olduğu gibi geniş saçaklar ve dikey elemanlar kullanılacak.

42 bin metrekare yeşil alan

Özellikle meydan kavramına özel önem gösterilecek. Bu çerçevede Esenler'in merkezinde meydan yapılacak. Parkların yoğun olacağı bölgede, 42 bin metrekare yeşil alan için ayrılacak.

Sokak düzenlemelerine özen gösterilirken, ticaret merkezler ve sosyal tesislerin bulunduğu bölgede bisiklet yolları ve peyzaj düzenlemeleri planlandı.

Bakanlık, Başbakan Erdoğan'ın siluet uyarılarını da dikkate aldı. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesince belirlenen İstanbul silüet kararına göre, bölgedeki yapı yükseklikleri sınırlandı.

Evlerin yapımına yıl sonunda başlanacak

Kentsel dönüşüm kapsamında ilk yıkımlar Başbakan Erdoğan tarafından geçen yıl 5 Ekim'de Esenler Havaalanı Mahallesi'nde başlatılmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu İlbank AŞ tarafından Havaalanı Mahallesi'nde yapılacak dönüşüm evlerinin inşası, bu ay başlayacak.

Kar amaçlı gayrimenkul modelinin uygulanacağı alanda 2 bin konut yapılacak. Bu konutların bin 400'ü hak sahipleri için, 600'ü finansman şeklinde olacak. Finansman konutlarından elde edilecek gelir, kentsel dönüşüme kaynak olarak aktarılacak.