İmaj düzeltmek için Türkiye'ye geliyorlar

Çin devletinin desteğiyle bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan China Homelife fuarıyla, ‘Çin malları kalitesizdir’ imajının önüne geçilmek hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN 

İSTANBUL - China Homelife, 2009 yılından beri Polonya, Brezilya, Ürdün, Mısır, Dubai ve Hindistan gibi ticaret hacmi yüksek olan ülkelerde düzenleniyor. Türkiye’de bu yıl ilk kez düzenlenecek olan fuar, 5-8 Haziran tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. China Homelife Turkey’in şu ana kadar düzenlenen benzer fuarlardan farklı olduğunu anlatan Sinerji Uluslararası Fuarcılık Uluslararası İlişkiler Müdürü Gülden Parlak, “China Homelife fuarları geçmiş dönemlerde ticari hacmi gelişmiş ülkelerde düzenlenmekteydi. İlk olarak ülkemizde bu yıl düzenlenecek fuar, diğer Çin heyetlerinin yer aldığı benzer fuarlardan daha prestijli bir fuar ve ülke ekonomimizin ivme kazandığını gösterecek nitelikte. Daha önce düzenlenen fuarlar daha karma fuarlardı, birçok ülkeden farklı katılımcıları oldu. Ancak China Homelife Turkey, ülkemizde sadece Çinli firmaların yer alacağı ilk fuar olacak. Şu ana kadar ülkemizde sadece Çin firmalarının yer aldığı hiçbir fuar düzenlenmedi” diye konuştu. 

Geçtiğimiz yıllarda gümrüklerdeki denetimsizlikler yüzünden Türkiye’ye girişi yapılan kalitesiz mallardan en çok etkilenen ülkenin Çin olduğunu vurgulayan Parlak, “Bu ürünler, ülkemizde Çin pazarlarında, Japon pazarlarında ve bir milyoncu dükkanlarında halka sunuldu. Bu noktalarda da zaman zaman kalitesiz ürünlerle karşılaşan tüketicinin zihninde Çin mallarına karşı olumsuz bir imaj belirdi. Çin, dünyadaki birçok ülkeye ihracat yapıyor ancak hiçbir ülkede Türkiye’deki gibi ‘Çin malları kalitesizdir’ imajı yok. Gümrüklerimizdeki denetimler sayesinde kalitesiz malların ülkemize girişinden kaynaklanan güven problemleri son zamanlarda ortadan kaldırılmaya başlandı. Artık dünyanın herhangi bir yerinden gelen kalitesiz mallar ülkemize giremez oldu” diye konuştu. 

Yüzde 100 devlet destekli 

Türkiye’nin artan ticaret hacmi ile yabancı ülkelerin oldukça ilgisini çektiğini ifade eden Parlak, China Homelife Turkey’in önümüzdeki yıllarda da devam ederek Türk işadamlarına Çinli markaları yakından tanıtacağını kaydetti. 10 bin profesyonel ziyaretçinin gelmesini hedefl eyen fuarın, ikili görüşmelerin de yapılacağı profesyonel bir platform olacağını aktaran Parlak, “Yüzde 100 devlet destekli gelen seçilmiş, ürünleri kalite kontrolünden geçirilmiş olan 500 firma sergileyecekleri 25 bin civarında ürün sayesinde Türkler, Çin mallarını yakından tanıma fırsatı bulacak. Fuarda hazır giyim, ev tekstili, inşaat malzemeleri, ev gereçleri, elektrikli ev aletleri, mobilya, aydınlatma ürünleri, hediyelik eşya, mutfak ve banyo armatürleri başta olmak üzere pek çok ürün yer alacak” şeklinde konuştu.

‘Çin malları kalitesiz olduğu için ucuz değildir’

Temelde Çin mallarının uygun fiyatlı olduğunu belirten Gülden Parlak, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun nedeni kalitesiz oldukları için değildir. Bu konunun birçok nedeni vardır. Çalışkan bir halka sahip olan Çin’de, kişi başına düşen milli gelir düşüktür ve buna bağlı olarak da işçilik ucuzdur. Günümüzde ucuz iş gücü göz önünde bulundurularak Çin’e ciddi anlamda yabancı sermaye akışı vardır. Yabancı sermaye ile birlikte Çin, gelen becerilerden de fazlasıyla faydalanıyor. Çin’in üretim tesisleri komple yenileniyor, yeni teknolojiler deneniyor. Üretim sayısı çok olunca birim başına düşen maliyet de azalıyor. Kısacası; Çin malları kalitesiz olduğu için ucuz değildir. Herhangi bir ürünün pahalısı da var ucuzu da. Her ürünün maliyeti farklı olduğundan ucuz olana kalitesiz demek doğru bir ifade değildir. Bir ürün düşük fiyata mal edilebilir ve ucuza satılır, yüksek maliyetli üretilir ve pahalıya satılır. Bu sebeple China Homelife Turkey’e kalite kontrolünden geçmiş 500 firma 25 bin marka ile katılacak. Orta ve yüksek kalitede üretilen tamamen Çinli markalara ait olan ürünler Türkiye’ye gelecek. China Homelife tüm dünyada kendini ispatlamış bir fuar markasıdır. Düzenlendiği ülkelerin güvenini kazanan fuara, Türkiye’deki yatırımcılar da güven duyabilir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir